החלטות חדשות - וחששות לקראת פתיחת שנת הלימודים והחגים: קבינט הקורונה התכנס אמש (שני) ואישר את מתווה אירועי הסליחות בכותל המערבי, את הרחבת מתווה התו הירוק ועדכן את המתווה לפתיחת שנת הלימודים, שצפויה להיפתח כסדרה ביום רביעי הקרוב, 1 בספטמבר. חלק מהשרים המשתתפים בדיון הביעו דאגה לקראת פתיחת שנת הלימודים וחגי תשרי, וחוששים כי התקהלויות המוניות יובילו לעלייה נוספת של מאומתים וחולים קשים. 

ההחלטות שהתקבלו בקבינט הקורונה:


הרחבת מתווה "התו הירוק":


• המתווה יוחל גם על עובדי מערכת הבריאות, עובדי מערכת החינוך ועובדי מוסדות רווחה. כמו כן, יוחל המתווה גם על עובדי כלל המקומות בהם הלקוחות נדרשים בהצגת התו. בנוסף, תיבחן החלת מתווה "התו הירוק" על ענפים נוספים במשק.

מתחם בדיקות קורונה, כיכר רבין תל אביב, יולי 2021 (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
התו הירוק הורחב לענפים נוספים במשק | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90



מתווה התפילות בכותל המערבי:

• הגבלת משתתפים - עד 8,000 מתפללים.

• חלוקת המתפללים ברחבת הכותל ל-18 קפסולות.

• חובת עטיית מסכות בשטח פתוח, אכיפה תתבצע על ידי סדרנים.

• פסק הלכה המאפשר השתתפות בסליחות באמצעות צפייה במסך - באחריות הקרן למורשת הכותל.

• פעולות הסברה - המלצה להגעת מחוסנים ומחלימים בלבד, פרסום פסק ההלכה ומועדי הקרנת הסליחות, פרסום הגבלות הבטיחות במקום.

• ניתוב ההמון בכניסות לעיר העתיקה על ידי משטרת ישראל.

קורונה בישראל - הכותל המערבי (צילום: MENAHEM KAHANA, AFP)
אושר מתווה התפילות הצפוי בימי החגים | צילום: MENAHEM KAHANA, AFP


מערכת החינוך:

• החל מפתיחת שנת הלימודים בעוד יומים, יום רביעי, 1 בספטמבר 2021, כיתות שבהן היקף התלמידים שקיבלו את מנת החיסון הראשונה יהיה נמוך מ-70% - ילמדו באופן מקוון.

• החל מיום חמישי, 30 בספטמבר 2021, היקף ההתחסנות למתווה זה יימדד ביחס לשתי מנות חיסון.

• במהלך חודש ספטמבר, תלמידי הכיתות שילמדו באופן מקוון יעודדו להתחסן בבתי הספר כדי להעביר את הכיתה ללמידה פרונטלית.

מתווה זה יחול בכיתות כיתות ח׳-י"ב בערים אדומות.

תלמידים מגיעים לבית ספר בתל אביב, ארכיון (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
מתווה מעודכן לפתיחת מערכת החינוך | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

השר בר-לב הזהיר: "אומן - פצצה מתקתקת" ‎

חלק מהשרים המשתתפים בדיון הביעו דאגה לקראת פתיחת שנת הלימודים וחגי תשרי, וחוששים כי התקהלויות המוניות יובילו לעלייה נוספת של מאומתים וחולים קשים. השר לביטחון הפנים עמר בר-לב הזהיר בישיבה מפני מה שצפוי בעקבות הנסיעה לאומן שבאוקראינה בראש השנה. לדבריו, מדובר ב"מגה אירוע" שעלול לגרום לנזק גדול במאבק במגפה. 

חסידים באומן, ארכיון
חסידים באומן בראש השנה. ארכיון

"נראה לי מוזר שאנחנו מתעלמים מפצצה מתקתקת", אמר השר בר-לב, "אומן, 100 אלף איש שם בצפיפות עולים על מטוס, מתפזרים לבתים, אחר כך מתפזרים לבתי כנסת. יש כאן מגה אירוע. קחו בחשבון ש-15 אלף כבר מזמן שם". 

לדבריו, "בנושא האכיפה - משטרת ישראל עושה את המקסימום, אבל מי שחושב שאם התרחישים הפסימיים יתממשו ואנשים יחזרו חולים מאומן או מבתי הספר והפתרון יהיה אכיפה אז הוא טועה. שאף אחד לא ישלה את עצמו". 

בר לב. "מר ביטחון" (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל)
"אומן - פצצה מתקתקת". השר בר-לב | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל

בהקשר זה, אמר ראש הממשלה בנט: "אני רוצה לומר מילה טובה למשרד לביטחון הפנים. מרגע שהתלבשתם על האכיפה ראינו הכפלה בערך של פי 20 בתוצרי האכיפה וזה מועיל אבל זה לא פותר משאר הדברים. אנחנו כל בוקר עושים חיתוך מצב יומי. יש המון פעולות שקורות וכל דבר כזה משפיע על מקדם ההדבקה". 

הממונה על ההתגוננות במשרד הביטחון תא"ל (במיל') משה אדרי, השיב לבר-לב בנוגע לסוגיית אומן: "כרגע נעשית שיחת התייעצות עם השגריר באוקראינה כדי לעשות שם בדיקות ובמקביל יש מו"מ עם חברה שתצא לאוקראינה, שם יקימו עמדות בדיקה". 

שר החוץ, יאיר לפיד, אמר: "דיברתי עם שר החוץ של אוקראינה על זה... הם היו קצת מתוסכלים מהאירועים של שנה שעברה אבל הם יירתמו". 

עוד בנושאי ההתקהלויות, אמר השר לפיד: שיש הבדל בין התקהלויות ושאין הדבקות בתיאטרון עם 100 איש. ראש שירותי בריאות הציבור, ד"ר שרון אלרעי-פרייס, הגיבה: "לגבי האמירה על הידבקות בתיאטרון, בוודאי שהיו הידבקויות בתיאטרון, כולל הגל הנוכחי".

השרה מירב כהן הוסיפה: "אני חושבת שההחלטה לפטור מבידוד בחזרה מחו"ל היא מסוכנת - הגל הבא יגיע מנתב"ג, ואנחנו לא צריכים לעודד נסיעות שאינן חיוניות. תזכרו איך הזן הזה הגיע - גם הנגיף הבא, כמו קודמו, יגיע מנתב"ג".

מירב כהן (צילום: Noam Revkin Fenton Flash90, פלאש/90 )
השרה מירב כהן, ארכיון | צילום: Noam Revkin Fenton Flash90, פלאש/90

שר הבריאות הורוביץ: "הופעות ענק מאיימות על פתיחת שנת הלימודים"

עוד בדיון, הזהיר שר הבריאות ניצן הורוביץ שהתקהלויות המוניות מסכנות את ההישגים שהושגו עד כה: "צריך לעשות הגבלה על התקהלויות המוניות במיוחד כשאנחנו לוקחים סיכון ופותחים שנת לימודים, אבל זה לא על סדר היום בקבינט הזה פשוט כי אין יכולת לתאם את זה עם משרדים אחרים - וגם אין רצון מצד משרד האוצר לפצות את הענפים שייפגעו מזה. בסוף דברים בחשיבות פחותה מזה כמו הופעות ענק מאיימים על פתיחת שנת הלימודים". 

פרופ' רן בליצר: "צריך איזון טוב יותר כעת, כשאנחנו נכנסים לשנת הלימודים. אנחנו עדיין בין 90-100 חולים חדשים קשים ביום. צריך לגדר סיכונים בהתקהלויות, צריך לתת לציבור הנחיות לחגים. אם עושים אירוע גדול – אז שלפני זה אנשים יעשו בדיקות. זה כדי להקטין בצורה משמעותית את (הנזק) מחגי תשרי. התחסנות הצעירים היא מאד חשובה". 

ניצן הורוביץ עם מסיכה (צילום: David Cohen, flash90)
"להגביל התקהלויות המוניות". הורוביץ | צילום: David Cohen, flash90

פרופ' אלי וקסמן: "אנחנו רואים האטה משמעותית מאד בגידול התחלואה אבל עדיין יש עלייה - ובמקביל לזה מספר הקשים ממשיך לעלות. אנחנו לא בירידה ולא בלמנו. אם העלייה של המאומתים תתחדש בצורה מהירה, אז אנחנו נראה עלייה מהירה גם בקשים. הפתיחה של הלימודים והחגים עלולים להביא עלייה כזו. קשה להעריך האם המשך החיסונים יקזז את העלייה הזו. זה יכול להתקזז ויכול גם לא להתקזז. יש סיכון שהמספרים לא יתקזזו ולזה אנחנו צריכים להיערך. יש סיכון בפתיחת בתי הספר ובאירועי החגים. לכן חייבים לצמצם את הסיכון ככל הניתן: הגבלת תוקף של התו הירוק וצמצום התקהלויות".

עם זאת, פרופ' וקסמן העריך לפני כשלושה שבועות, שבשלב זה נהיה עם 1,200 חולים קשים - כשבפועל יש יותר מ-700: 


פרופ' ערן סגל הציג בקבינט גרפים שממחישים שהירידה בתחלואה בעקבות מבצע החיסונים היא גבוהה מכפי שצפו: "הערכת התרחיש הייתה שנהיה מתחת לסף הספיקה, אם הבוסטר יורחב לגילאי 40 פלוס. בינתיים התחלואה יורדת אפילו מהר יותר מהתרחיש, נקווה שימשיך ככה". 


ד"ר אלרעי-פרייס על סוגיית השבים מחו"ל: "הבעיה לא הייתה במדינות - אלא בדעיכת החיסון" 

השרה אורית פרקש-הכהן אמרה בדיון: "אני מבקשת לקבל את התייחסות משרד הבריאות לשאלה עד מתי יחולו על הילדים מתחת לגיל 12 כללי הבדיקות התכופות? חלקם ילדים ממש רכים בגיל, בני 5 ו-6. מה באמת כיום חלקם בהידבקות בתמונת המצב הנוכחית של חיסון שלישי? מתי נוכל להקל עליהם ועל ההורים שלהם?". 

ד"ר שרון אלרעי-פרייס הודתה בקבינט שמשרד הבריאות לא הסתכל נכון על חו"ל - ושהבעיה לא הייתה במדינות אלא בדעיכת החיסון". 

השר זאב אלקין הודיע שהצביע נגד הטלת מגבלות על תפילות בכותל עקב כך שההחלטה לא כללה גם הטלת מגבלות על הר הבית: