מספר החולים קשה חצה היום (ראשון) את רף ה-500, אולם הנתונים מראים כי החיסון השלישי מתחיל להשפיע. הנתונים שהתקבלו ממדגם ראשוני וקטן יחסית של מכון גרטנר מראים כי החיסון הנוסף מוריד את סיכויי ההידבקות כמעט פי 2. פרופ' יצחק קרייס, מנהל בית החולים שיבא: "יש סיכוי טוב שהחיסון ישיג את קצב ההכפלה של החולים קשה".

המכון בדק את כמות האנשים שנדבקו 8 ימים אחרי שקיבלו את המנה השלישית, כלומר כשהיא כבר אמורה להיות אפקטיבית. בסך הכול, נדבקו 69. בקרב קבוצת הביקורת - אלו שהתחסנו ב-2 מנות - נדבקו יותר מ-130. המשמעות כאמור, צניחה בסיכוי להידבק.

עמדת חיסון לקורונה של שיבא תל השומר (צילום: נאסר אישתייה, פלאש/90 )
עמדת חיסון לקורונה של שיבא תל השומר | צילום: נאסר אישתייה, פלאש/90

נתונים מעודדים נוספים הגיעו לידנו מפרופ' ערן סגל: חלקם של בני ה-60 ומעלה המחוסנים בקרב המאומתים במהלך רוב יולי, נע בסביבות 15% אולם הוא מזהה ירידה מתחילת אוגוסט. יש פחות חולים שעברו את גיל 60 והתחסנו שנדבקים. הנתון מצביע על שני תהליכים שמתרחשים. הראשון, האוכלוסייה המבוגרת נשמרת יותר. השני הוא שהמנה השלישית עוזרת, ומורידה את סיכויי ההדבקה.

עוד נתון אופטימי ניתן למצוא בקצב ההתפשטות בקרב מחוסנים ולא מחוסנים. קצב ההתפשטות בקרב לא מחוסנים ירד מעט. אצל מחוסנים לעומת זאת, קצב ההתפשטות  צולל - וכבר מתקרב לארץ המיוחלת, מקדם הדבקה של 1. פעם נוספת זה עשוי להעיד שהמחוסנים נזהרים יותר, אבל גם, על אפקט המנה השלישית.

פרופסור יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא תל השומר התראיין היום בתוכנית חיסכון ואמר שגם בבתי החולים מחכים לראות את ההשפעה של החיסון השלישי: "אנחנו מצפים לראות את הבלימה וההשטחה בשבוע-שבועיים הקרובים".

פרופ' קרייס הוסיףשמה שיקבע את העמידה מול גל התחלואה הנוכחי זה רף הספיקה של בתי החולים, ולדבריו נערכים ל-2,000-1,500 חולים במצב קשה: "יש סיכוי טוב שהחיסון ישיג את קצב ההכפלה של החולים הקשים ואם זה מה שיקבע את העמידה שלנו אז אנחנו יכולים להיות במצב יותר טוב בשבוע-שבועיים הקרובים".

מחלקת קורונה בבית החולים שערי צדק בירושלים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
בבתי החולים נערכים ל-1,500-2,000 חולים קשה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

"חשוב שנהיה שקולים וזהירים", הוסיף פרופ' קרייס. "טיפלנו בשלושת הגלים הראשונים, אנחנו יודעים מה זה קורונה, המחלה עכשיו היא שונה, תחת החיסון היא שונה, קצב ההתדרדרות שלה מקשה לקריטי הוא נמוך יותר - אנחנו יכולים להושיט יד ולעזור לבתי חולים אחרים, אבל כמערכת אחת אנחנו נוכל לעמוד ב-1000-2000 חולים".

פרופ' קרייס אמר שלדעתו המהלכים שננקטים הם זהירים ונכונים. "המדינה לאט לאט מטילה יותר מגבלות וזה נכון. אנחנו צריכים לשמר את קצב העלייה בתחלואה מול קצב ההגבלות ולקוות שהחיסון ישיג אותם".