בעקבות השינוי בהנחיות: משרד הבריאות חידד היום (שני) את המלצותיו לביצוע בדיקת אנטיגן ביתית. מעתה הנבדקים נדרשים לבצע את הבדיקה כשלושה ימים לאחר שנחשפו לחולה מאומת. כמו כן הנבדקים יידרשו לבצע את הדגימה דרך הפה. מה הן בדיקות אנטיגן מהירות, מה צריך לעשות איתן ואיך נפענח את התוצאות - N12 עושים סדר.

אז מה המשמעות של ההמלצה החדשה? במשרד הבריאות מסבירים ל-N12 כי אם באת היום במגע עם חולה מאומת, אין צורך להיבדק בדיקת אנטיגן ביתית ישר ואין צורך להיכנס לבידוד - החיים נמשכים כרגיל. ביום השלישי לחשיפה יש לבצע בדיקת אנטיגן ביתית. אם יצאת שלילי - ממשיכים כרגיל. אם יצאת חיובי - ממשיכים לבדיקת אנטיגן מוסדית ואם גם היא חיובית - לבדיקת PCR. לא מחוסנים יידרשו להיכנס לבידוד עד לביצוע הבדיקה. 

הנחייה זו מגיעה לאחר שהוחלט שמחוסנים או מחלימים מתחת לגיל 60 שאינם בקבוצות סיכון ונחשפו למאומת או חשים בתסמינים יעברו בדיקת אנטיגן ביתית. אלו שיקבלו תוצאה שלילית יהיו פטורים מבידוד, ולעומתם אלו שיקבלו תוצאה חיובית יעברו בדיקת אנטיגן מוסדית וייכנסו לבידוד של 5 ימים, בכפוף להופעת תסמינים ובדיקה ביתית שלילית ביום הרביעי והחמישי.

סיקור N12 על התפשטות הקורונה:

 מדריך הגבלות האומיקרון המתעדכן

 

איך מבצעים בדיקת קורונה ביתית?

ראשית, יש לשטוף ידיים לפני ביצוע הבדיקה. כמו כן, מכיוון שיש כמה סוגים שונים של ערכות בדיקה – חשוב לקרוא גם את הוראות היצרן שמצורפות לערכה. לאחר מכן יש לפעול לפי ההוראות הבאות, שמופיעות גם בסרטון ההדגמה:

• פותחים את השקית ופורסים את הערכה על השולחן
• מכניסים את המטוש לכל אחד מהנחיריים, מצמידים אותו לדופן הנחיר כדי לבצע דגימה ומסובבים את המטוש כשהוא ממשיך לגעת בדפנות הנחיר
• מכניסים את המטוש לתוך המבחנה ומסובבים מספר פעמים
• מוציאים את המטוש תוך כדי לחיצה עדינה על דפנות המבחנה כך שהוא ייסחט
• מחברים את הפיה למבחנה ומטפטפים במקום הייעודי על גבי ערכת הבדיקה
• ממתינים כמה דקות בהתאם לסוג הערכה והוראות היצרן, עד שיופיעו התוצאות

איך תשפרו את רמת הדיוק של הבדיקה העצמית?

פרופ' גילי רגב מבית החולים שיבא-תל השומר סבורה כי בדיקות האנטיגן לא מספקות תוצאות מספיק מדויקות ולכן מציעה דרך לשיפור יעילות הבדיקה: "אופן הבדיקה רק מהאף כנראה מפספס באומיקרון. צריך להכניס את המטוש ללוע ומשם לאף, ורק אז הרגישות תעלה". מומחים נוספים אומרים: "אם אתה מחוסן, נחשפת היום ותעשה בדיקה היום - אין משמעות לכך שתצא שלילי. לוקח יומיים-שלושה ולכן צריך בדיקה נוספת אחרי יומיים או שלושה".

מה אומרות תוצאות הבדיקה הביתית?

הפס העליון מיועד לביקורת, ולכן יש לוודא שהוא מופיע בכל מקרה. אם הופיע פס הביקורת בלבד – תוצאת הבדיקה שלילית. במקרה כזה ניתן להמשיך בשגרת החיים; אם הופיעו שני פסים – תוצאת הבדיקה חיובית. במקרה כזה יש לבצע בדיקת PCR בהתאם להנחיות משרד הבריאות ולשהות בבידוד עד לקבלת התוצאות.

בדיקות קורונה מהירות (צילום: דוברות כללית)
שני פסים מעידים על תוצאה חיובית, בדיקת קורונה מהירה | צילום: דוברות כללית

מי צריך בבדיקות מוסדיות ו-PCR?

אלו שאינם מחוסנים יעברו בדיקת אנטיגן מוסדית וייכנסו לבידוד של 5 ימים אם יקבלו תוצאה שלילית. במקרה של תוצאה חיובית הבידוד יימשך חמישה ימים בכפוף לבדיקה ביום הרביעי או החמישי ובכפוף לאישור רופא. רק בני 60 ומעלה ואוכלוסיות בסיכון יידרשו לעברו בדיקת PCR. גם במקרה הזה הנחיות הבידוד הן חמישה ימים. 

מה ההבדל בין בדיקת קורונה ביתית לבדיקת PCR?

ההבדלים בין הבדיקות נובעים מאופן הפעולה של כל אחת מהן – בעוד שבדיקות PCR מזהות את הנגיף עצמו, בדיקות אנטיגן מהירות מזהות חלקיקים חלבוניים שמשויכים לנגיף. על כן, האמינות של בדיקת האנטיגן נחשבת לנמוכה יותר, בעיקר כאשר העומס הנגיפי נמוך. עם זאת, מרבית החולים שאינם מזוהים בבדיקה צפויים להיות חולים א-סימפטומטיים – שנחשבים לפחות מדבקים.