למרות הכוונה לבצע "בלימה רכה", העלייה הניכרת בתחלואה בימים האחרונים מובילה לכך שגם במשרד הבריאות ובלשכת ראש הממשלה מבינים כי ייתכן שיש צורך בנקיטת צעדים נוספים. ראש הממשלה נפתלי בנט ביקש לקבל לידיו את נתוני התחלואה שהובילו בעבר את ישראל לבחור באפשרות של כניסה לסגר. מניתוח הנתונים עולה כי המצב כיום רחוק משמעותית מזה שהוביל בעבר לקבלת ההחלטה על צעדים נוקשים.

ההגבלות הראשונות החלו ב-14 במרץ 2020 והסגר הגיע לשיאו בעוצר שהוטל בערב ליל הסדר ב-8 באפריל. באותם ימים היו בישראל 166 חולי קורונה במצב קשה, מספר המקרים החיוביים עמד על 340 אבל שיעור הבדיקות החיוביות היה גבוה והגיע ל-7%. הנתונים הללו מתחילת המגפה מושפעים מכך שמערך הבדיקות היה אז קטן באופן משמעותי, ובישראל עוד לא ידעו כיצד לזהות ולאתר בזמן את החולים החדשים.

מסיבה זו, כאשר מבצעים את ההשוואה, נכון יותר לשים לב לסגר השני שהוטל בערב ראש השנה, ב-18 בספטמבר 2020. מספר חולי הקורונה במצב קשה שאושפזו אז בבתי החולים עמד על 606 - יותר מפי שלושה מהמצב כיום. יותר מ-5,000 נדבקים חדשים אובחנו מדי יום ושיעור הבדיקות החיוביות עמד על 9% - זאת בהשוואה ל-2.3% כיום.

נתונים דומים נצפו גם לפני הכניסה לסגר השלישי בחג החנוכה, בדצמבר 2020. מספר החולים שאושפזו במצב קשה עמד על 610 ומדי יום אובחנו כ-5,500 נדבקים חדשים. שיעור הבדיקות החיוביות עמד על 6%.

ראש הממשלה נפתלי בנט (צילום: נועם רבקין, פלאש/90 )
ראש הממשלה נפתלי בנט | צילום: נועם רבקין, פלאש/90

בכל המקרים, נתוני התחלואה בזמן הכניסה לסגרים לא היו נתוני השיא של תחלואת הקורונה בישראל. בשיא המגפה אושפזו יותר מ-1,200 חולים במצב קשה. הממשלה הנוכחית החליטה להסתכל על הרף הזה כעל קצה גבול היכולת של מערכת הבריאות - נתון שאליו לא נרצה להגיע פעם נוספת.

גיל פלדמן, מנתח ומציג את נתוני הקורונה בטוויטר, אמר ל-N12: "על פי הנתונים כיום, אנחנו אומנם נמצאים במגמת עלייה בכלל המדדים, בדגש על מאומתים ואחוז החיוביים, אך במדדי המאושפזים, החולים הקשים והתמותה אנחנו עדיין נמצאים בנתונים נמוכים משמעותית ביחס לסגרים הקודמים. צריך לזכור שאנחנו נמצאים כעת במשק פתוח לחלוטין וכמעט ללא הגבלות, כך שבזכות החיסונים, גם אם יידרשו הגבלות כלשהן, הן בוודאי לא צריכות לכלול הגבלות תנועה או סגר דומה למה שהכרנו בעבר".

משרד הבריאות פרסם הבוקר נתונים עדכניים על מצב התחלואה בישראל. מהנתונים עולה כי התחלואה הקשה ממשיכה לטפס, כשמצבם של 138 חולי קורונה מוגדר קשה. מדובר בעלייה די משמעותית לעומת אתמול בערב, אז היו 121 חולים קשה.

מתוך 135 החולים קשה, 26 מונשמים. גם מספר המאושפזים עם הנגיף בבתי החולים עלה. אחרי שאתמול הוא עמד על 211, הבוקר 238 מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ. מתחילת המגפה נפטרו 6,461 חולי קורונה.

כצפוי, גם מספר המאומתים שאובחנו אתמול הוא גבוה יחסית. לראשונה בגל הזה, יותר מ-2,000 בני אדם, 2,112, אובחנו כחיוביים אתמול בבדיקת קורונה. מדובר ב-2.3% של תוצאות חיוביות מתוך 92,707 הבדיקות שבוצעו. בסך הכול, יש בישראל 13,147 מאומתים פעילים לקורונה ויותר מ-100 אלף בני אדם ששוהים בבידוד.