שלושה חודשים וחצי חלפו מאז שה-FDA אישר אותה לשימוש, ו"ווגובי" מסתמנת כלהיט החדש של כל מי שמנסה לרדת במשקל. גם בישראל יש מי שכבר נהנה מההצלחה, אך בשל בעיות אספקה הביקוש גובר על ההיצע, הישראלים עושים הכול כדי להניח את ידיהם על המזרק הביתי – ושוק שחור מתפתח.

"ווגובי" גורמת לגוף להפריש חלבון שמביא להתפרקות איטית יותר של המזון בקיבה, כך שאם אכלנו ארוחה מלאה, מרכז הרעב במוח ישדר לנו במשך שעות ארוכות שאנחנו דווקא שבעים. התרופה מביאה לירידה ממוצעת של כ-18% ממשקל הגוף. אלו מספרים שכבר מתקרבים לתוצאות של ניתוחים לירידה במשקל, ולכן התרופה נחשבת לפורצת דרך. "מאז האישור של ה-FDA אנחנו רואים זינוק של כ-300% בכמות המטופלים", סיפר ד"ר רז הגואל מהמרכז הרפואי לטיפול בהשמנה.

תרופת ההרזיה "ווגובי" (צילום: החדשות 12)
תרופת ההרזיה "ווגובי" | צילום: החדשות 12

יחד עם זאת, בעיות אספקה מאלצות בינתיים את הישראלים לחכות לתרופה. הדרך החוקית היחידה כרגע להשיג אותה היא לשכנע את הרופא שלכם לבקש עבורכם אישור מיוחד ממשרד הבריאות שנקרא 29-ג', ולתת לכם את אותו החומר הפעיל - אך באמצעות תרופה אחרת שנקראת "אוזמפיק" ומיועדת לטיפול בחולי סוכרת.

מה עושה מי שלא יכול להמתין או לקבל "אוזמפיק"? נכנס לטלגרם, שם ניתן לקבל את התרופה תמורת סכום גבוה עד פי 4. "הייתי בכלא 8 חודשים, משם ראיתי את הביקוש שיש לכדורים", סיפר אדם שסוחר בתרופות בטלגרם. "אמרתי שאם יש פה ביקוש כזה, ואנשים מוכנים לשלם, אז גם בחוץ". פנינו לדילר שאילץ אותנו לעבור כמה מבחני אמינות, שילמנו 2,000 שקלים במזומן - וקיבלנו "אוזמפיק".

התרופה להרזיה שמשגעת את העולם (צילום: חדשות 12)
מטופלת בתרופות הרזיה | צילום: חדשות 12

ד"ר הגואל מודע לשוק השחור החדש, ומזהיר מההשלכות: "אין לנו פיקוח אם זה מזויף או לא. כשקונים את זה במקום שהוא לא מוסמך, אתה לא יודע מה הייתה הטמפרטורה שם והדברים האלה מתקלקלים. במקרה הטוב זה לא יעשה נזק ובמקרה הרע אפשר להגיע לאשפוז, זו סכנת נפשות".

מהיכן הדילר השיג את התרופה? לטענתו, מבתי מרקחת וקופות החולים. כלומר, ייתכן מאוד שהמקור לתרופה בשוק השחור הוא חולי הסוכרת שמשלמים עליה כ-500 שקלים בחודש בלבד, בזכות השתתפות של קופות החולים. כך הדילר בשוק השחור יכול לגבות סכום גבוה הרבה יותר.

כשקונים את תרופת ההרזיה החדשה בשוק השחור באינטרנט, יש לקחת בחשבון שזו לא רק הסכנה להכניס לגוף תרופה מזויפת או כזו שלא נשמרה בקירור, אלא שגם אין ליווי מקצועי של רופאים ותזונאים, ובלי אלה סיכויי ההצלחה של הטיפול הרבה יותר נמוכים.