משרד הבריאות הודיע היום (שלישי) כי בתי המרקחת ורשתות הפארם החלו לשווק בדיקות ביתיות מהירות לגילוי נגיף הקורונה. אז מה תוקפן הרשמי של בדיקות כאלו, כמה הן אמינות, מה עושים במקרה של תוצאה חיובית ואיפה ניתן לרכוש אותן? עשינו סדר.

מהן הבדיקות המהירות?

מכונות גם בדיקות אנטיגן - בשונה מבדיקת ה-PCR שמכונה גם בדיקת מטוש. הן מבוססות על טכנולוגיה שאינה מצריכה שינוע של הדגימה למעבדה ומאפשרת מתן תשובה תוך 15-30 דקות.

הבדיקות הביתיות אמינות כמו בדיקת המטוש?

אמנם הבדיקות המהירות הן בעלות רגישות פחותה מזו של בדיקות ה-PCR הרגילות, אך הן מאפשרות זיהוי מהיר וטוב מספיק במקרים בהם העומס הנגיפי גבוה (מקרים בהן הנשא גם מידבק לסביבתו). עם זאת, אין להן תוקף רשמי ולא ניתן להשתמש בתוצאותיהן לצורך מעבר גבול, טיסה או שחרור מבידוד.

אז מה יש לעשות עם בדיקה מהירה?

מאחר שתוצאה שלילית בבדיקות אלו אינה יכולה לשמש כאסמכתא כלשהי לטובת כניסה למקומות או כל דבר אחר - היא לשימוש אישי בלבד. מי שלמשל מרגיש טוב ומעוניין לפגוש אדם מבוגר או פגיע מסיבה כזו או אחרת ורוצה להיות בטוח שהוא לא ידביק אותו בקורונה, או לפני אירועים עם צפיפות גבוהה או מספר משתתפים גדול.

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90 )
בדיקת PCR | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש/90

הבדיקה המהירה הניבה תוצאה חיובית, מה עכשיו?

קודם כל, יש להיכנס באופן מיידי לבידוד ולגשת לבצע בדיקת מטוש מדויקת יותר בהקדם האפשרי. אם תוצאת בדיקת ה-PCR שלילית, ניתן לצאת מהבידוד. אם לא מבצעים בדיקת PCR יש להשלים את תקופת הבידוד כמו כל מי שנמצא חיובי בבדיקת PCR.

היכן ניתן לבצע בדיקות מהירות ביתיות?

השבוע יחל שיווק של ערכות בדיקה מהירות בפארמים ובבתי המרקחת. בדיקות אלו נועדו לשימוש הציבור בהתאם להנחיות. בקרוב צפוי משרד הבריאות לפרוש ברחבי הארץ עמדות ביצוע בדיקות מהירות על ידי דוגמים רשומים. תוצאה שלילית בבדיקות אלו עבור מי שאינו מחוסן או מחלים, מאפשרת כניסה למקומות הפועלים בתו השמח או הירוק למשך 24 שעות, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.