במערכת הבריאות העריכו אמש (רביעי) שישראל איננה עומדת בפני התפרצות חדשה של נגיף הקורונה, וזאת בעיקר הודות לחיסונים שיעילים לפי הנתונים גם נגד זן ה'דלתא' המסוכן. לאחר שלושה ימים שבהם מניין המאומתים היומי עומד על יותר מ-100, גם מחר צפויים יותר מ-100 מאומתים חדשים – מה שאומר שאנחנו מתקרבים לחובת עטיית מסכות.

למרות מגמת העלייה העקבית בתחלואה, התחושה בקרב בכירי משרד הבריאות והמומחים, היא כי ישנה סבירות נמוכה להתפרצות תחלואה קשה. זאת הסיבה שבגינה הוחלט בסופו של דבר להטיל הגבלות חדשות, אבל מינוריות יחסית. בין הצעדים שעליהם הוחלט, על דחייה בחודש של כניסת תיירים לישראל, גיוס פקחי הרשויות המקומיות לאכיפת בידוד.

מלבד צעדים אלו, הוחלט כי אם יישמר הממוצע של יותר מ-100 מאמתים ביום, תוחזר החובה לעטיית מסכות בחללים סגורים. בשלב הזה נראה כי מחוסנים ימשיכו לא להישלח לבידוד בחזרתם לארץ מחו"ל.

הקורונה בישראל (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
הוטלו הגבלות חדשות, אבל מינוריות יחסית. בדיקת קורונה במתחם "היבדק וסע" | צילום: פיטוסי , פלאש/90

במהלך הדיון שכינס אתמול ראש הממשלה נפתלי בנט, שארך יותר מארבע שעות, הוא העלה הצעה מעניינת שנדחתה, לפחות בשלב הזה, על ידי המומחים. ההצעה - לאסור על יציאת ילדים ומבוגרים לא מחוסנים מהארץ.

בעקבות הצעתו של בנט מתפתח דיון ער, בהשתתפות היועמ"ש אביחי מנדלבליט שמצביע על קשיים משפטיים באיסור גורף כזה והתערבות של בג"ץ, לאחר מכן כמה מהמומחים שהשתתפו בדיון, כמו פרופ' ערן סגל פרופ' אלי ווקסמן ופרופ' רן בליצר מצביעים על כך שאולי זו החלטה דרמטית מדי, משום שמצב המחוסנים בישראל טוב מאוד.

המחדל בנתב"ג: כ-20 אלף טסו למדינות בסיכון ללא אישור

במקביל לעלייה בתחלואה, המיוחסת בעיקר לאנשים שחוזרים מחו"ל כשהם נושאים את הנגיף, רבים מאלו שנוחתים בימים אלו בנתב"ג ועוברים את בדיקות החובה לקורונה לא מקבלים את התוצאות מיד, אלא רק לאחר יומיים. למחוסנים שמחכים לבדיקות אין חובת בידוד עד לקבלת תוצאה שלילית, כך שאותם אנשים מסתובבים כבר יותר מיומיים בלי שקיבלו תשובה, כשאם הם נדבקו בווריאנט 'דלתא' הם צריכים להיכנס לבידוד.

מדובר בעניין מקומם יותר, משום שבנתב"ג יש מעבדה שיכולה לבדוק את הדגימות האלה בין 7-4 שעות בלבד, זו המעבדה של היוצאים לחו"ל. אבל במקום לשלוח את הדגימות של הנוחתים לשם – שולחים אותן למעבדות מבחוץ. במשרד הבריאות לא מכחישים את הבעיה הזאת, אבל הם מסבירים שאסור להם להעביר את בדיקות הנוחתים למעבדה בנתב"ג, כי החברה שם הפסידה במכרז.

למרות שלפני כחודש קבע משרד הבריאות כי אסור לטוס למדינות שבסיכון גבוה מבלי לקבל אישור של ועדת חריגים, ובינתיים טסו למדינות אלו כ-20 אלף ישראלים. כך למשל, רק 57 מכמעט 11 אלף הטסים לרוסיה קיבלו אישור מוועדת החריגים. מתוך כ-7,000 טסים לטורקיה רק 219 קיבלו אישור.

גורמים שהיו שותפים לדיונים בנושא מספרים כי הם התריעו על כך שהוועדה אינה תקפה אם אין גורם אכיפה שנושא באחריות. אותם גורמים מספרים כי הבעיה הזו היתה ידועה עוד משלב בניית המתווה, אך למרות זאת רק עכשיו מגדירים קנסות, שעדיין לא נכנסו לתוקף.

נכון לאתמול ישנם כ-30 אלף מבודדים, מחציתם קטינים. במהלך היום נרשמו שלושה אירועי הפרת בידוד משמעותיים: גבר בן 72 ניסה לצאת מהארץ והתברר שהוא חייב בידוד, בני 12 ו-15 הפרו בידוד - כל אלה קיבלו קנס של 5,000 שקלים. בנוסף לכך, עוד תשעה חייבי בידוד נתפסו מפרים אותו. המשטרה מתמקדת כרגע בכ-12 חייבי בידוד השבים מחו"ל.