חוקרים ישראלים הציגו היום (שישי) מחקר חדש בכנס איגוד ההמטולוגיה האירופי 2021, במסגרתו הצליחו להאריך את חייהם של הסובלים מסרטן המיאלומה, סרטן במח העצם. החוקרים, בהובלת ד"ר יעל כהן מבית החולים איכילוב בתל אביב, הראו כי הטיפול עיכב את התקדמות המחלה והאריכו את חייהם של המטופלים. ד"ר כהן אמרה כי "התוצאות מעודדות מאוד".

החוקרים הישראלים טיפלו בעשרות חולים בארץ, שנחשבים לחולים הקשים ביותר, שהמחלה אצלם בשלבים המתקדמים ביותר. המטופלים שנבחנו במחקר טופלו עד כה בכלל הטיפולים הקיימים בישראל למחלה, ובשלב מסוים פיתחו עמידות כלפיהם – מה שהפך את המשך השימוש בהם ללא יעיל עבורם. מדובר ב-67 מטופלים ישראליים, והמעקב אחר מצבם בוצע במשך כ-16 חודשים.

מטרת המחקר הייתה להעריך את יעילותו של הטיפול "בלאנטמאב מפודוטין" וכן את בטיחותו. המטופלים גם סובלים ממחלות נוספות ומגורמי סיכון רבים, כתוצאה ממצבם הקשה והמחלה שנמצאת בשלבים מתקדמים.

הטיפול הצליח לעכב את התקדמות המחלה במשך כמעט 9 חודשים, ולהאריך את חיי המטופלים ב-14 חודשים. נתונים אלה, של המחקר הישראלי, טובים מנתוני המחקר שבעקבותיו אושר הטיפול על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) ומקבילו האירופי (EMA). במסגרת המחקר שביצעו חוקרים בחו"ל התקדמות הואטה ב-2.8 חודשים בלבד, וההישרדות הכוללת עמדה על מעט פחות מ-14 חודשים.

54% מהמטופלים חוו תגובה חלקית "טובה מאוד" ומעלה בזמן הטיפול. אין מדובר בחולים שנבחרו להשתתפות במחקר, כפי שנהוג במרבית המחקרים וכפי שנעשה גם במחקר בחו"ל – אלא בחולים שמצבם קשה והמחלה שלהם בשלבים מתקדמים, כפי שצוין.

חלק מהמטופלים סבלו מתופעות לוואי בעיניהם. הם היו במעקב של רופאי עיניים, והורדת המינון התרופתי לא פגעה בהליך הטיפולי. עבור 74% מהמטופלים הסימפטומים השתפרו לדרגת חומרה קלה עד קלה מאוד במהלך המעקב.

מיאלומה נפוצה היא מחלת סרטן הדם השנייה בשכיחותה בעולם. תאי הפלזמה של החולים בה, שנמצאים במח העצם באופן רגיל, עוברים  שינויים גנטיים שהופכים אותם לתאים ממאירים. אלפי ישראלים סובלים מהמחלה.

עורכת המחקר, ד"ר יעל כהן, מנהלת שירות המיאלומה בבית החולים איכילוב: "למחקר שלנו חשיבות מיוחדת היות שמדובר ב'נתוני עולם אמיתי' - חולים שטופלו דרך תוכנית חמלה שהנגישה את התרופה החדשה לחולים שנזקקו לה. לשמחתנו התוצאות מעודדות מאד, ביותר ממחצית מהמטופלים הייתה נסיגה משמעותית של המחלה ולפרקי זמן משמעותיים".

פרופ' משה גת, מנהל המחלקה להמטולוגיה, המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה בירושלים, חיזק את דברי ד"ר כהן, ואמר כי "כיום ניתן לטפל במחלה באמצעות שילוב תרופות מקבוצות שונות ולהשיג הפוגה למשך שנים בחלק גדול מהמטופלים, תוך שמירת איכות חיים טובה. יחד עם זאת, למרות ההתקדמות העצומה שחלה בטיפול, לאחר שמושגת תגובה חיובית, המחלה חוזרת לאחר תקופה ברוב החולים, ויש צורך לתת טיפל בקווי טיפול נוספים. מכאן שיש חשיבות גדולה להמשך המחקר".