לאחר שחתם על צו שמורה על כניסה לבידוד של כל מי שחוזר מ-7 המדינות האדומות, כולל המחוסנים, הערב (חמישי) מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי אמר בריאיון למהדורה המרכזית כי התוכנית היא לאסור באופן גורף טיסה לאחת מהמדינות הללו, זאת כדי למנוע את התפשטותם בישראל של הווריאנטים השונים, ובמיוחד ההודי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"לאחר שהתקנות יעברו אנחנו נאסור לגמרי את הכניסה והיציאה למדינות האלה", אמר פרופ' לוי. "אנחנו יודעים שמחוסנים יכולים להידבק בווריאנטים. זו מחלה שהיא לא קשה, אבל אפשר להידבק. בגלל הסיבה הזו, אנחנו נכניס לבידוד גם מחוסנים".

לדברי מנכ"ל משרד הבריאות, "יש חילוקי דעות בנושא ועדת החריגים, אבל אנחנו נעביר את התקנות האלו". הוא הוסיף: "אני מאוד מקווה שהתקנות תעבורנה, ועוד היום. אנחנו רוצים לאטום ככל שניתן את הכניסה והיציאה מישראל אל ומהמדינות האלה".

רבבות בהילולה השנתית במירון (צילום: המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים)
ההילולה במירון | צילום: המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים

עם זאת, פרופ' לוי ציין כי הוא מודע לכך שלא ניתן לאטום את הגבולות לגמרי. "עם העידן היום של הדרכון הביומטרי לא תמיד רשום מהיכן הגעת ולא נוכל לאטום לגמרי את הכניסה למדינה מהמדינות האלו", הוא ציין. "אבל הצעדים שאנחנו עושים יצמצמו את התופעה".

בנושא ההילולה ההמונית בקבר רבי שמעון בר יוחאי הערב, אמר פרופ' לוי כי "יצרנו מתווה שהיה אמור, בהבנה ובשיח עם המנהיגים, ליצור מתווה פחות צפוף - זה פחות קורה". לדבריו, "התקהלות כזו, בכזאת צפיפות, מסוכנת גם כשהיא קורית בחוץ. אנחנו נתפלל לנס של רבי שמעון בר יוחאי".

החשש מהווריאנט ההודי מוצדק?

עד כמה אנחנו צריכים להיות מודאגים מהווריאנט ההודי? לדברי פרופ' גבי ברבש, "כשאנחנו בוחנים ווריאנטים חדשים אנחנו בוחנים שלושה היבטים: כמה הוא מדבק, ולווריאנט ההודי הזה יש את שני הווקטורים הכי חזקים שהווירוס הזה פיתח. הדבר השני שאנחנו בוחנים זה כמה הוא אלים, ואנחנו יודעים מהודו שהווריאנט הזה פוגע יותר בצעירים ולאור הניסיון מהווריאנט הבריטי - סביר שגם מביא למחלה יותר קשה. הדבר השלישי הוא האם החיסון יעיל נגדו - וכרגע נראה שהחיסונים של פייזר יעילים נגדו. יחד עם זאת, באוכלוסיית הילדים שהיא עוד לא מחוסנת, זו חממה להתפתחות של ווריאנטים נוספים".

אתרי השריפה שהוקמו בהודו כדי להתמודד עם המתים הגבו (צילום: reuters)
הקורונה בהודו: אתר שרפת גופות | צילום: reuters

פרופ' ברבש ציין כי כרגע אנחנו יודעים על 4 אנשים שהתחסנו ושנדבקו בווריאנט ההודי. שניים מהם עם תסמינים מאוד קלים. עם זאת, אנחנו גם יודעים שהחיסון של פייזר מונע מחלה והדבקה, ובעיקר מחלה קשה. לדבריו, "החיסון הזה יורד לאורך זמן והשאלה היא מתי הנגיף יחזור לעבור מהילדים להורים".