"הילדים כבר שילמו מחיר חברתי ונפשי קשה מאוד": בעוד כשבועיים צפוי להתחיל מבצע החיסון לבני נוער בני 12 עד 15 בישראל. האישור הסופי טרם התקבל ודיונים על כך נערכים בקרב צוות הטיפול במגפות של המשרד. כך או כך, בכירי המשרד מבטיחים כי לא תחול חובה על חיסון לילדים כפי שלא נעשה אצל המבוגרים יותר. הדעות חלוקות בין ההורים והמומחים בנוגע לחשיבות החיסון לילדים, ובמקביל נתוני התחלואה בישראל נמוכים מאוד. אתמול למשל התגלו רק 12 נדבקים חדשים בנגיף ובכל ישראל יש 542 חולים פעילים בקורונה.

סיקור N12 על החיסון לקורונה לילדים:

מורן, אמא ל-3 ילדים ממעלה אדומים, סיפרה בשיחה עם N12: "אני לא מוכנה לחסן את הילדים כי התחלואה בישראל ירדה וזה נראה לי כמו סיכון מיותר. ראינו שלא היו הרבה מקרים של תחלואה קשה לילדים ואני מודאגת מתופעות הלוואי של החיסון. עם זאת, יש אוכלוסייה גדולה שמאמינה בחשיבות של החיסון כך שאני חושבת שזה צריך להיות בגדר רשות. לא צריך לכפות על ההורים לחסן את הילדים אלא פשוט לאפשר את זכות הבחירה לכל אחד".

מתחם חיסונים כללית (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
מתחם חיסונים של כללית, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

לעומת זאת, אורלי, אמא ל-3 ילדים המתגוררת באזור ירושלים, כבר חיסנה את בנה בן ה-13 באמצעות אישור מיוחד שקיבלה ממשרד הבריאות. "אנחנו פנינו לוועדת החריגים וקיבלנו אישור לחסן את הבן שלי, בן ה-13 נגד הנגיף", תיארה והוסיפה: "הוא סובל ממחלה כרונית ומקבל תרופות המדכאות את מערכת החיסון, לכן חששנו שהוא יידבק במחלה ויסבול מתחלואה קשה. לאחר קבלת החיסון הוא הגיב לזה בסדר גמור, היו לו תופעות לוואי קלות מאוד של כאב במקום ההזרקה. אני ממליצה להורים שמתלבטים לחסן את הילדים, זה כל כך חשוב במיוחד לנוכח השנה האיומה שעברה על בני הנוער כדי לוודא שלא נחזור אחורה והמגפה תישאר מאחורינו. הילדים כבר שילמו מחיר חברתי ונפשי מאוד קשה".

ד"ר מאיר עזרא מעמותת "מחוסגן", שהשתתף בדיון של הצוות לטיפול במגפות על חיסון לילדים, הסביר בשיחה עם N12: "במשך שעתיים וחצי קיימנו דיון שבו נכחו כל גורמי המקצוע הרלוונטיים מכל התחומים. גם קבוצות המתנגדות לחיסון הוזמנו והביעו את עמדתם בהרחבה וזכו לקשב רב. בתום הדיון המעמיק נראה שהייתה תמימות דעים בין האיגודים המקצועיים שיש לאשר את הרחבת החיסון לבני נוער. טרם התקבלה החלטה סופית ואנחנו ממתינים לאישורים רגולטורים נוספים, כפי שנעשה בכל חיסון".

"במקביל אנו עדים לקמפיינים ברשתות החברתיות המבוססים על הפחדות ונתונים לא מדויקים אותם מפיצים מתנגדי החיסונים", הוסיף ד"ר עזרא. "יש לכך השלכות מסוכנות על בריאות בני הנוער שלנו ולכן חשוב להקפיד לנהל דיון בצורה מקצועית, שקופה, ללא אג'נדה מוקדמת ומתוך התבססות על נתונים מדעיים".

בקופת החולים מאוחדת ערכו סקר בקרב הורים שממנו עולה כי מחצית מאוכלוסיית ההורים לילדים בני 16-12 מתכוונים לחסן את ילדיהם. 70% מהמתלבטים ציינו כי מחקרים על בטיחות החיסון יסייעו להם לקבל החלטה ו-13% ציינו שלא יחסנו את ילדיהם. על פי המחקר, 68% מההורים ציינו כי המלצת רופא הילדים שלהם משמעותית עבורם בהחלטה אם לחסנם ושליש מההורים ציינו שיעדיפו להמתין ולהיחשף למידע נוסף על החיסון.