פרויקטור הקורונה פרופ' נחמן אש סתר היום (רביעי) את הכרזת ראש הממשלה בנימין נתניהו מאמש, על מבצע חיסונים נוסף בישראל, שיחל בעוד כחצי שנה. "אני לא יכול לומר מתי נקבל חיסון נוסף, אולי בעוד חצי שנה, אולי שנה, אולי אפילו יותר", אמר אש בריאיון לגלי צה"ל. "אם נראה שהחיסון מפתיע לטובה ושומר על יעילות לאורך זמן וללא וריאנטים שיסכנו אותו, זה יכול לקחת גם יותר זמן".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פרופ' אש התייחס גם לחיסוני הילדים, והבהיר כי משרד הבריאות יקבל את ההחלטה בנושא רק לאחר שיתקבל אישור מה-FDA. "למרות שזו מחלה קלה בקרב ילדים, החיסון חשוב", קבע אש. "ממה שאני יודע היום, אם הייתה לי החלטה האם לחסן את הילדים שלי - הייתי מקבל אותה", הוסיף. לדבריו, קיים חשש כי הווריאנט ההודי עלול להיות עמיד לחיסון. הוא ציין כי "אנחנו בודקים את זה עכשיו מול מחוסנים - זה ייקח כמה שבועות".

הכרזתו של נתניהו על מבצע חיסונים נוסף מתבססת על דבריו של מנכ"ל חברת פייזר, אלברט בורלא, שהצהיר לאחרונה שהמתחסנים יזדקקו לקבל מנת חיסון נוספת "כחצי שנה עד שנה" אחרי המנה השנייה. בנוסף לממונה הממשלתי על המאבק בנגיף הקורונה, מומחי בריאות רבים מבהירים כי אין כיום נתונים המצביעים על צורך ודאי במנת חיסון שלישית, ובוודאי שלא בעוד חצי שנה.

מתחם חיסונים כללית (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
"אף אחד לא צופה בוודאות את הצורך במבצע חיסונים בעוד חצי שנה". מתחם חיסונים | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

ד"ר יאן מיסקין, מומחה במחלות זיהומיות בקהילה, הסביר כי היה נכון יותר להצהיר שחשוב לשמר את האופציה לחסן בעתיד, אם יתעורר בהמשך צורך שכזה. "אני מאוד אשמח לקבל הסבר מראש הממשלה איך הוא הגיע למספרים האלו ולדעה הזו", אמר ד"ר מיסקין. "כרגע, אני לא מבין על מה זה מבוסס. האם יש מישהו שצופה בוודאות את הצורך במבצע חיסונים בעוד חצי שנה? אף אחד לא יכול להגיד את זה כרגע".

אחד התרחישים שעשוי להוביל לצורך במנת חיסון נוספת הוא וריאנט חדש שיתפשט במהירות ויתגלה כעמיד לחיסון. משרד הבריאות דיווח לאחרונה כי בישראל זוהו עד כה שבעה מקרים של הווריאנט ההודי, כל הנדבקים שאובחנו חזרו מחו"ל ואף אחד מהם לא היה מחוסן נגד הנגיף. הם זוהו באמצעות בדיקת ריצוף גנטי אקראית שבוצעה להם עם הנחיתה בארץ.

ד"ר מיסקין הבהיר כי בשלב זה לא ידועות מספיק עובדות על המוטציה הזו, וכי עדיין מוקדם לקבוע האם היא תהפוך לדומיננטית ותפגע במחוסנים. "כרגע אין שום מידע ושום רמז לזה", ציין ד"ר מיסקין. "המקום היחיד בעולם שבו יש תיעוד משמעותי על אנשים שחלו פעמיים זה בברזיל - מחלימים שנדבקו פעם נוספת בווריאנט הברזילאי".

"מבחינה אפידמיולוגית מאוד קשה לצפות את הנולד", הוסיף ד"ר מיסקין. "כרגע אנחנו לא רואים סימנים של ירידה ביעילות החיסון ויש אפילו נטייה עולמית להאריך את התווים הירוקים מתוקף החיסון, בזכות היעילות יוצאת הדופן".

מרכז המתחסנים, חיסון לקורונה, חיסונים (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
לא בטוח מתי ייפתחו מחדש. מרכז חיסונים בכיכר רבין | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

לדבריו, המחקרים שפורסמו ומלמדים על ירידה בנוגדנים אינם מדאיגים, משום שבדיקה סרולוגית לא מלמדת על יעילות, אלא חושפת אם אותו אדם חלה או חוסן. "רק בדיקה של המערכת התאית תאפשר לנו לגלות האם חולה מחוסן מוגן לאורך זמן, ועל כך עומלים בימים אלו מחקרים רבים", ציין ד"ר מיסקין.

במערכת הבריאות יצאו מנקודת ההנחה שברגע שחברת פייזר תפרסם מידע מחקרי המוכיח צורך במנה שלישית, יחל מרוץ עולמי נוסף להשגת חיסונים, ולכן יש צורך בהיערכות מוקדמת. פרופ' דני כהן מהפקולטה לרפואה ומבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת תל אביב הסביר כי היערכות מראש וחשיבה מקדימה היא חיונית "במיוחד בתחרות העולמית שבה אנו נמצאים".

לדברי פרופ' כהן, "עלינו להיות מסוגלים לתת מנת חיסון נוספת במידת הצורך. מצבנו טוב היום כי חשבנו קדימה עם החיסונים והצלחנו להיות הראשונים בתור, אבל אם יהיה תור נוסף בעוד מספר חודשים אנו עלולים למצוא את עצמנו בפני שוקת שבורה, ולכן נכון להיערך לכך".

פרופ' כהן הוסיף כי הדבר אינו מעיד כרגע על ירידה ביעילות החיסון, וציין כי "בינתיים התגובה החיסונית טובה מאוד. אומנם יש קבוצות של מדוכאי חיסון שבהן ההיענות פחות טובה אבל סך הכול נראה שהתגובה לחיסון היא יוצאת מן הכלל. כעת מנהלים מעקב כדי לראות מה קורה בטווח של מספר חודשים".