על רקע אישור החירום שחברת פייזר הגישה שלשום ל-FDA לחיסון ילדים בני 15-12 וההיערכות של משרד הבריאות להרחיב את מבצע החיסונים הארצי - 93 רופאים חתמו על מכתב מחאה משותף שקורא להימנע בינתיים ממתן חיסונים לילדים. הם קוראים להמשיך במבצע החיסונים של אוכלוסיות בסיכון - ולטענתם ניתן לחזור לשגרה מלאה גם ללא חיסון של ילדים, שכן בשלב זה - הסכנות שטמונות במהלך גדולות מהיתרונות.

לקריאת המכתב המלא - לחצו כאן

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במכתב שהגישו הבוקר (ראשון) ושתוכנו הגיע לידי N12, הם הסבירו כי "אין מקום לחסן ילדים בעת הזו" וביססו את הקריאה על "המידות הבאות - מידת הזהירות, מידת הצניעות", וכן בהבנה ש"החיפזון מן השטן", כך לדבריהם: "ההכרה כי איננו מבינים הכול לגבי הנגיף והחיסון כנגדו, ומתוך הציווי הראשון של הרפואה - 'ראשית אל תזיק'". על המכתב כאמור חתומים 93 רופאים, ובהם ד"ר אמיר שחר, מנהל חדר המיון בבית החולים לניאדו,  ד"ר יואב יחזקאלי, מומחה ברפואה פנימית ומרצה באוניברסיטת תל-אביב וד"ר אבי מזרחי, מנהל היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים קפלן.

את המכתב הם הפנו "לקברניטי משרד הבריאות, לאחינו הרופאים והרופאות ברחבי הארץ, ולציבור כולו". תחילה הסבירו את החשיבות של חיסון אוכלוסיות בסיכון - למרות תופעות הלוואי שמתגמדות לעומת מחלה קשה, וציינו שילדים לא מפתחים מחלה כזאת. עוד ציינו כי נכון לעכשיו לא ברור מהו משך החסינות שהחיסון מקנה וכנגד אילו וריאנטים. "יתר על כן", הוסיפו, "הדעה ההולכת ורווחת בקרב הקהילה המדעית היא שהחיסון לא יוכל להוביל ל'חסינות עדר', ולכן אין כיום צידוק 'אלטרואיסטי' לחסן ילדים על מנת להגן על אוכלוסיות הסיכון".

כתבות נוספות על חיסון לקורונה לילדים ב-N12:

פייזר: מתחילים בניסוי החיסון לקורונה לילדים מתחת לגיל 12

פייזר הודיעה: "חיסון הקורונה בטוח ויעיל לילדים מתחת לגיל 12"

בדרך לחיסון הילדים: "החלטת ה-FDA בחודש הקרוב"

"יש לאפשר חיסון של אוכלוסיות בסיכון, ותחת חיסון כמעט מלא של אוכלוסייה זו - ניתן לחזור לשגרת חיים מלאה (תוך התאמות מעת לעת) גם בנוכחות נגיף COVID-19"

"אנו סבורים שאסור לסכן אפילו קומץ ילדים באמצעות חיסון המוני כנגד מחלה שאינה מסוכנת להם", כתבו. "יתר על כן, לא ניתן לשלול כי לחיסון תהיינה השפעות שליליות ארוכות-טווח שטרם התגלו בעת הזו, לרבות על גדילה, על מערכת הרבייה או על הפריון. יש לאפשר לילדים חזרה מהירה לשגרה; יש להפסיק את הבדיקות המרובות ומעגלי הבידוד הרחבים, ואין לייצר שום הפרדה בין מחוסנים ללא-מחוסנים במרחב הציבורי. יש לאפשר חיסון של אוכלוסיות בסיכון, ותחת חיסון כמעט מלא של אוכלוסייה זו - ניתן לחזור לשגרת חיים מלאה (תוך התאמות מעת לעת) גם בנוכחות נגיף COVID-19".

סימני השאלה שנותרו בדרך לדרכון הירוק (עיבוד: פלאש/90 )
"להפסיק לאלתר כל סוג של הדרה והפרדה בין אנשים במרחב הציבורי". הדרכון הירוק, אילוסטרציה | עיבוד: פלאש/90

במכתב הם הקדישו חלק נפרד לעובדה שגם כיום אין עדיין תמונה מלאה על תופעות נדירות וקשות, וזאת משום שרבים מהמחוסנים שסבלו מתופעות לוואי לא דיווחו עליהן. "לפיכך אנו חוששים כי בנקודת הזמן הזו, ישנו תת -דיווח של תופעות לוואי. יתר על כן, קשר סיבתי בין אירועים – ככל שקיים - יצוץ רק בבוא העת, ככל שיצטברו יותר ויותר אירועים מסוג מסוים. כך לדוגמה, אם ישנו אירוע בריאותי חמור שקורה ל- 12 צעירים בשנה בישראל (קרי - ממוצע של 1 לחודש), ואילו החיסון גם כן גורם לאירוע חמור זה בתדירות נמוכה, הרי שינקפו חודשים רבים עד שיהיה ברור כי אכן ישנה עלייה בהיארעות האירוע, וכי ישנו קשר בין החיסון לביו הופעתו".

"איננו סבורים שנכון לנהל את החיים הפרטיים ואת מדיניות בריאות הציבור מתוך חשש מתמשך ממחלה ויראלית שעלולה לפגוע באופן נדיר ביותר בחייהם של ילדינו"

"אין להיחפז לחסן ילדים כל עוד התמונה המלאה אינה ברורה", כתבו. "מחלת הקורונה אינה מסכנת ילדים, והכלל הראשון ברפואה הוא 'ראשית אל תזיק'. התמונה המלאה צפויה להתקבל בתוך חודשים ארוכים, וייתכן גם שנים. יתר על כן - יש לחכות לתיעוד שכזה לא רק מהנתונים הישראליים אלא מנתונים כלל-עולמיים. בהקשר הזה ראוי להזכיר כי 'אזהרות קופסא שחורה (warnings box black) - אזהרות על תופעות לוואי קשות או מסכנות חיים - נוספות חודשים ושנים לאחר אישור תרופה, וזאת בשל העובדה שרעילויות קשות אך נדירות צצות, מדרך הטבע, רק בחלוף הזמן".

חיסון לקורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
אילוסטרציה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

על רקע ההערכות על מנה שלישית שמבוגרים יידרשו לקבל, "זריקת דחף", הם כתבו כי "אנו סבורים שאין זה ראוי להשית את אי הנוחות הכרוכה בחיסון על אוכלוסיית הילדים, שבה מחלת הקורונה אינה מסוכנת, לא כל שכן כשבשלב הזה תדירות החיסון ויעילותו לטווח הארוך לא ברורים בכלל". לדבריהם, "רפואת הילדים בארץ היא מהטובות בעולם, וטיפולי הנמרץ הפדיאטריים - לעילא ולעילא. נדיר ביותר שילד הולך לעולמו ממחלה וירלית, וזה עלול לקרות, למרבה הצער, כתוצאה מסוגים שונים של נגיפים. איננו סבורים שנכון לנהל את החיים הפרטיים ואת מדיניות בריאות הציבור מתוך חשש מתמשך ממחלה ויראלית שעלולה לפגוע באופן נדיר ביותר בחייהם של ילדינו".

"השפעותיו השליליות של הנגיף תהיינה קטנות בהרבה כשרב רובה של אוכלוסיית הסיכון תהיה מחוסנת, כפי שמתחיל להסתמן בארץ, וזאת מבלי הצורך לחסן ילדים"

נימוק נוסף שסיפקו הרופאים שחתמו על המכתב הוא הדעה "הולכת ורווחת כי לא ניתן יהיה להשיג חסינות עדר לקורונה", שאותה הם הסבירו בכמה נימוקים שונים - בהם שגם כיום לא ברור האם החיסון מונע העברת נגיף ולא ברור לכמה זמן הוא מעניק הגנה, שאנשים עוברים בין מדינות ושווריאנטים חדשים "צצים כל הזמן ושחלקם עלולים להיות עמידים יותר לחיסון".

חיסון קורונה (אילוסטרציה:  Viacheslav Lopatin, shutterstock)
"אין זה ראוי להשית את אי הנוחות הכרוכה בחיסון על אוכלוסיית הילדים" | אילוסטרציה: Viacheslav Lopatin, shutterstock

"נוכח העובדה שחיסון האוכלוסייה הפגיעה מקטין אשפוזים ותמותה מקוביד (קורונה) - אנו סבורים שהשפעותיו השליליות של הנגיף תהיינה קטנות בהרבה כשרב רובה של אוכלוסיית הסיכון תהיה מחוסנת, כפי שמתחיל להסתמן בארץ, וזאת מבלי הצורך לחסן ילדים", הסבירו.

"אנו סבורים שיש להניח לילדינו לחזור לשגרת חייהם הברוכה לאלתר, ואין לחסן אותם כנגד קוביד-19", סיכמו הרופאים את המכתב המשותף. "יש להפסיק את בדיקות הילדים האסימפטומטיים, שאין להן משמעות קלינית אך הן גורמות לנזק עקיף נרחב, יש להפסיק לאלתר את מעגלי הבידוד ההמוניים במסגרות החינוך. יש להדגיש לציבור שגם מחוסנים יכולים להידבק ולהדביק, וכי כללי התנהלות זהים חלים על כולם, ללא קשר לסטטוס ההתחסנות. יש להפסיק להפנות אצבע מאשימה כלפי לא-מחוסנים, ויש להפסיק לפגוע בזכויות הפרט. יש להפסיק לאלתר כל סוג של הדרה והפרדה בין אנשים במרחב הציבורי".

ד"ר מאיר עזרא אליה, יו"ר עמותת "מחוסגן", התייחס למכתב של הרופאים ואמר: "הדיון אם לחסן ילדים הוא רב משקל, ומתרחש בימים אלו על ידי הגורמים המקצועיים ובראשם ארגון רופאי הילדים. ההחלטה אם להמליץ על חיסון ילדים בני 15-12 תתקבל רק לאחר אישור החיסון על ידי הגורמים הרגולטוריים בארה"ב, בדיון מקצועי של ארגון רופאי הילדים בארץ ודיון רב משתתפים של משרד הבריאות, "מגן ישראל" ואיגוד רופאי בריאות הציבור".

"שאלות רבות משקל אלה ראוי שידונו כך באופן מקצועי בלבד", הוסיף ד"ר עזרא אליה, "כל ניסיון אחר להפוך את הדיון לפופליסטי על ידי מכתב רופאים כזה או אחר, סרטוני יוטיוב וציוצים בטוויטר של גורמים שחלקם מתנגדים אף לחיסוני פוליו וטטנוס בשגרה - הוא פופילזם זול של סוגייה מקצועית, שאין לו מקום בתהליך מקצועי של קבלת החלטות".