משרד הבריאות פרסם הבוקר (חמישי) את נתוני הקורונה העדכניים, לפיהם מקדם ההדבקה עדיין עומד על 0.99, זאת ברקע הפעימה השלישית של ההקלות שעתידה לצאת לפועל בתחילת השבוע. למרות זאת, בדוח אמ"ן מתריעים כי היקף התחלואה גבוה וכי המגפה על סף התפשטות מחודשת - לאחר שמספר החולים קשה נותר גבוה יחסית, עם יותר מ-700 בממוצע שבועי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ביממה החולפת התגלו 4,143 חולים מאומתים חדשים, המהווים 5.2% בדיקות חיוביות מתוך כלל הבדיקות שנערכו. בהשוואה לשבוע שעבר מספר החולים קשה ירד ועומד כעת על 699, 261 מהם במצב קריטי. 5,815 בני אדם מתו בישראל מהקורונה מתחילת המגפה בשנה שעברה.

עד כה התחסנו 4,859,948 ישראלים, ובחברה הערבית שיעור ההתחסנות הוא הנמוך ביותר ועומד על 68% מקרב בני ה-50 ומעלה, ורק 32% התחסנות בקרב האוכלוסייה הערבית כולה. נוסף על כך, עבור חברה זו מקדם ההדבקה הוא הגבוה ביותר ועומד על 1.1.

במהלך השבוע האחרון, מקדם ההדבקה הארצי התייצב סביב 1, והמשמעות היא שכל אדם שנדבק בנגיף - מדביק אדם אחר נוסף, כלומר המגפה לא בבלימה אך גם לא בעלייה. בימים האחרונים חלו עליות וירידות קלות סביב הנתון, אך המקדם נשאר קרוב מאוד ל-1 והבוקר עומד על 0.99. יש לכך חשיבות מפני שבמשרד הבריאות מסתכלים על הנתון ככזה שיקבע אם המגפה תחת שליטה ואם פתיחת המשק יכולה להימשך כמתוכנן.

על פי דוח אמ"ן, העלייה במקדם ההדבקה קשורה כנראה בהסרת ההגבלות ובתרומת הווריאנט הבריטי, שהפך לדומיננטי בישראל. זן זה ידוע כמדבק בהרבה ביחס לזנים קודמים ומגדיל משמעותית את הסיכון לתחלואה קשה ולאשפוז.

המוטציה מדרום אפריקה - מסוכנת גם למחלימים מקורונה

עוד עולה מהדוח כי יעילות החיסונים רבה בהגנה מול הזנים החדשים ובמניעת הדבקה - והם הכלי היעיל ביותר להפחתת תחלואה קשה. כמו כן, מסתמן שמחלימים מצויים בסיכון להדבקה חוזרת מהווריאנט הדרום אפריקני שנמצא בישראל, וייתכן שגם למול זנים נוספים הדומים לו, על כן מומלץ לחסנם בהקדם.

לבסוף, מתריעים באמ"ן מפני זנים נוספים של הקורונה המופיעים בעולם, ביניהם הווריאנט מניו יורק שהתפשט בעיר האמריקנית במהירות לאחרונה. זן זה נושא מוטציה שמובילה להדבקה חוזרת של מחלימים. בנוסף, נכתב בדוח, בעולם מזוהה זן חדש - בעל השם B.1.525 - שהתפשט במהירות בכ-20 מדינות ונושא מגוון מוטציות, כולל כאלו הדומות למוטציות הקיימות בזן הדרום אפריקני. לאחרונה התגלו בארץ מספר מקרים של הזן מניו יורק ושל הזן B.1.525, שמקורם בחו"ל. עם פתיחת השמיים לקראת הבחירות, קיים סיכון שזני קורונה נוספים יגיעו, כך מזהירים בדוח.