הפעימה השלישית והאחרונה במתווה שאישר הקבינט תצא לדרך היום (ראשון) עם לא מעט חששות ואתגרים. לא ברור כרגע איך ייאכפו תנאי התו הירוק בישיבה בפנים המסעדות, וקשה שלא לתהות על פתיחת נתב"ג לכניסת כאלף נוסעים בלי שיש צמידים אלקטרונים במלאי וללא בידוד במלונית. שר הפנים אריה דרעי ביקר בחריפות את העובדה שרק במערכת החינוך נצמדים לצבעי הרמזור בעוד יתר פתיחת המשק מתבצעת בכל הארץ. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המסעדות נפתחו לישיבה בפעם האחרונה בסוף חודש מאי 2020, וכשהתחלואה עלתה בחודש ספטמבר בוטלה האפשרות לשבת בתוך המסעדות. מאז אותן הגבלות בחודש ספטמבר, המסעדות עבדו לסירוגין רק במתכונת של איסוף עצמי. כעת, המסעדות יורשו להושיב סועדים כשמיליונים בישראל כבר התחסנו.

לפי המתווה, רק בעלי תו ירוק (מחוסנים שבוע אחרי קבלת החיסון השני ומחלימים) יוכלו לשבת בפנים המסעדה. נשאלת השאלה האם כל מסעדה אכן תמנע מאלה שאינם בעלי תו ירוק מלשבת בתוך המסעדה? ואם עסקים יעברו על הכללים, האם תהיה אכיפה מספקת? 

נתב"ג נפתח ללא צמידים - וללא בידוד במלוניות

לצד שאלת האכיפה במסעדות, נדמה שנתב"ג ייפתח היום עם פער משמעותי עוד יותר. החל מהיום יוכלו להיכנס עד 3,000 נוסעים לישראל. המתווה הזה ייצא לפועל כשאין צמידים אלקטרוניים במלאי וכשהבידוד במלוניות אינו בתוקף. למרות שהייתה לממשלה שנה שלמה, היא לא הספיקה להיערך ולמצוא פתרון הולם לכניסה ויציאה מנתב"ג. 

במשרד הבריאות חוששים מהתפרצות נוספת, גם בשל אופן פתיחת נתב"ג. אתמול התייחסה לכך ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר אלרעי פרייס בריאיון ב"שישי בחמש" ואמרה ש"זה מדאיג מאוד". היא הוסיפה: "זאת נקודה לא פתורה. אני מבינה את הצורך להחזיר את כולם מחו"ל, זה באמת צורך לאומי. יחד עם זה אנחנו חייבים לעשות את זה בצורה בטוחה. אנחנו יודעים שהבידוד בבית לא מתקיים בצורה טובה". 

עם זאת, לפי שעה חשוב לציין כי נתוני התחלואה מסוף השבוע ממשיכים להצביע על מגמת ירידה. מקדם ההדבקה עומד על 1, שיעור הבדיקות החיוביות ביום שישי עמד על 3.6%, ומספר החולים קשה שנוספו באותו היום נמוך מהממוצע. בעוד שנוספו 77 חולים שמצבם הוגדר קשה, הממוצע היומי בחודש האחרון עומד על 103 חולים קשה שנוספים ביום.

בכיתות ז'-י' חוזרים - באופן חלקי בלבד

במערכת החינוך יחזרו מחר 452 אלף תלמידים בערים ירוקות, צהובות וכתומות מוחרגות. הם חוזרים במרבית הרשויות רק ליומיים. הם יכולים לעבור רק בין שתי קפסולות, והמורים יוכלו לעבור ב-4 קפסולות, כשבדרך כלל מורים לאנגלית ולמתמטיקה יש להם כ-8 כיתות, כלומר כיום מדובר בכ-16 קפסולות.

נתב"ג, נמל התעופה בן גוריון, קורונה, טיסות, טיסה (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
נתב"ג ייפתח לכניסת 3,000 נוסעים ביום | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

המשמעות של הפער הזה: התלמידים ימשיכו ללמוד בעיקר בזום. על פי נתונים של משרד החינוך 90% מהגננות והמורים כבר חוסנו, ולכן אולי הגיע הזמן להתחיל ולשקול לאפשר רמזור בתוך בתי ספר ולהקל על מודל הקפסולות. 

במקביל, שר הפנים אריה דרעי ביקר בחריפות את ההחלטה להשאיר את פתיחת הלימודים לפי צבעי הרמזור, ודרש לכנס את הממשלה מיידית כדי לבטל את הרמזור בחינוך. "לא ייתכן שבערב זה שבו מכריזים רשמית על פתיחת המסחר, מלונות, מסעדות, אולמות ועוד, בכל הארץ וללא הגבלת רמזור, ואילו בתחום החינוך ציפור נפשנו עדיין נצמדים לצבעי הרמזור", אמר.

משתתפי ניסוי החיסון הישראלי יקבלו תו ירוק  

פער נוסף במתווה הוא אישור הממשלה הלילה לתת תו ירוק למשתתפי הניסוי בחיסון הישראלי שמייצר המכון הביולוגי. מדובר בחיסון שיעילותו לא הוכחה והוא עדיין לא אושר לשימוש. יתרה מכך, חלק ממשתתפי הניסוי  - כ-25% - גם קיבלו פלצבו, כך שלמעשה אינם מחוסנים.  


המתווה המלא

הקלות בהתקהלות ובתנועה: 

תותר התקהלות של 20 איש במבנה סגור ו –50 בשטח פתוח

במקום הפועל בתו ירוק ניתן יהיה להכניס תינוק מתחת לגיל שנה

תהיה אפשרות לקבלת קהל במקומות בהם ניתן לקבל קהל לפי התקנות, גם בעבור שירות שאינו חיוני, ובלבד שמדובר בשירות שלא ניתן לספק מרחוק או באופן מקוון.

התו הירוק יחול גם על משתתפי ניסוי החיסון של המכון הביולוגי.

תבוטל הגבלת הנוסעים ברכב פרטי.

תבוטל החובה לבצע תשאול או מדידת חום בכניסה למקום ציבורי ועסקי.

חינוך

תלמידי כיתות ז'-י' יחזרו ללמוד באותם אזורים שבהם מתקיימים הלימודים ליתר הכיתות - אזורים "ירוקים", "צהובים" ו"כתומים גבוליים", שציונם הוא 7 לכל היותר ושיעור המחוסנים בהם בגילי 50+ הוא 70% ומעלה

אושרה פתיחת מוסדות להשכלה גבוהה, מוסדות הכשרה ומוסדות תורניים לתלמידים בעלי תו ירוק בלבד. התנאים: עד 300 איש ולא יותר מתפוסה של 75%, הפרדה של 4 מטרים לפחות בין המרצה לתלמידים. תלמידים ללא תו ירוק ילמדו מרחוק. הקנס על הכנסת אדם ללא תו ירוק: 5,000 שקלים.

לימודים בזמן קורונה (צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90 )
לימודים בזמן קורונה | צילום: גרשון אלינסון, פלאש/90

פנימיות עד גיל תיכון יוכלו לפעול במסלול "הפתוח" או "הסגור", בדומה לפנימיות על תיכוניות.

מגבלת ההשתתפות בקורסים והכשרות מעשיות לבגירים תעלה ל-20 משתתפים במקום 10.

ברשויות ואזורים ירוקים, צהובים ו"כתומים גבוליים" תתאפשר פעילות חוגים לילדים, ובתנועות הנוער ניתן יהיה לפעול בקבוצות קבועות של עד 50 בשטח פתוח.

טיולים חד יומיים - יתאפשר טיול גם במבנה, ולא רק בשטח פתוח.

יתאפשרו לימודים של כיתות א' עד ו', ו-י"א- י"ב במוסדות חינוך שבהם התקיימה בשבוע האחרון תכנית "מגן חינוך"

אולמות וגני אירועים

מגבלת התקהלות: תפוסה של עד 50% ולא יותר מ-300 איש.

כניסה תותר לנושאי תו ירוק.

עד 5% מהמשתתפים יוכלו להיכנס בהצגת תוצאות בדיקה שלילית. בעל האולם יחויב לקבוע מנגנון שיוודא שאין חריגה מ-5%.

מסעדה בתקופת הקורונה (צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש 90)
מסעדות: גם לא מחוסנים יוכלו לקבל שירות בחוץ | צילום: Miriam Alster Flash90, פלאש 90

מסעדות:

ישיבה בפנים – לבעלי תו ירוק בלבד, כלומר מחוסנים ומחלימים. מגבלת כמות: עד תפוסה של 75% ולא יותר מ-100 איש. ישיבה בחוץ – אין חובה להציג תו ירוק. מגבלת כמות: עד 100 איש.

 שמירת מרחק של לפחות 2 מטר בין שולחן לשולחן ומינוי סדרן שתפקידו להקפיד על שמירת המרחק.

ברים: שמירת מרחק של 2 מטר ולפחות כיסא ריק בין האנשים,  למעט אלה שמתגוררים יחד

מלונות:

ניתן להפעיל את חדר האוכל. מגבלת כמות: עד 50% תפוסה ולא יותר מ-300 איש

כ-50% מהמלונות בישראל ייפתחו לקראת פסח. הכניסה למלונות מותרת לאורחים שיציגו תעודת מחלים או מחוסן, ילדים מגיל שנה ועד 16 יורשו להיכנס בהמצאת בדיקת קורונה שלילית שנערכה 48 שעות לפני ההגעה

אירועי תרבות, ספורט וקיום כנסים:

עד 500 במקום סגור ועד 750 איש בשטח פתוח.

באולם או אצטדיון מעל 10,000 מושבים: עד 1,000 איש במקום סגור ועד 1,500 איש במקום פתוח.

מכירת כרטיסים מראש בלבד, ישיבה במקומות מסומנים, ניתן לעמוד בסמוך למושב, לא ניתן לקיים אירוע או הופעה בעמידה וללא מקומות ישיבה מסומנים. האירוע יתקיים ללא ריקודים, ללא מכירה והגשה של מזון ושתיה, איסור אכילה במקום, וכן חובת שמירת מרחק.

בתי תפילה:

בית תפילה בתו ירוק - עד 50% תפוסה לפי מספר המושבים הקבועים ואם אין מושבים קבועים לפי יחס של אדם לכל 7 מ"ר, ובכל מקרה לא יותר מ-500 אנשים. ללא תו ירוק - עד 20 בפנים ו 50 בחוץ.

אטרקציות תיירותיות חיפתחו במתווה התו הירוק, למעט אטרקציות שמנכ"ל משרד הבריאות יאשר פתיחתם גם ללא נושאי תו ירוק.

אולם אירועים עין חמד (צילום: אילן מור)
גני האירועים: עד 300 איש | צילום: אילן מור

קנסות: 5,000 שקלים על הפרת הנחיות

כניסה ויציאה לישראל וממנה

בוטל האיסור על כניסת ישראלים למדינה, למעט הגבלות על כניסה דרך מעבר יבשתי. המשמעות היא שכל אזרח ישראלי או תושב קבע יוכלו להיכנס לישראל. עם זאת המכסה המקסימלית של כניסה לישראל תהיה עד 3,000 איש ביום, ותגיע עד למספר זה באופן מדורג בהמשך השבוע בהתאם לתוכנית משרד התחבורה.

בשלב הראשון תותר כניסה של עד אלף איש. חובת הבידוד במלוניות תבוטל ובמקומה תתבצע אכיפה מוגברת של משטרת ישראל בכל הנוגע לחוזרים מחו"ל ששוהים בבידוד ביתי.

פתיחת בתי הכנסת (צילום: בית כנסת שירת נפתלי אלעד)
בתי כנסת: עד 50% תפוסה תחת התו הירוק | צילום: בית כנסת שירת נפתלי אלעד

יוחרגו טיסות ייעודיות של עולים שלא ניתן לדחות את עלייתם, עובדים זרים חיוניים וספורטאים מקצועיים ממכסת הנכנסים לישראל. הכניסה ממעברים יבשתיים: ממעבר נהר הירדן - תתקיים עד פעמיים בשבוע. מעבר טאבה - ייפתח חד פעמית לנכנסים ממצרים, ששהו שם עד יום רביעי, 3.2.21. מחזיקי תעודת מחלים או מתחסן יוכלו לצאת מישראל באופן חופשי, מלבד דרך מעבר טאבה שיהיה סגור.

ליעדים אליהם ומהם יתקיימו טיסות ציבוריות (ניו יורק ופרנקפורט), יתווספו גם פריז, לונדון, קייב, טורונטו והונג קונג. מפעיל אווירי יחויב להעביר למשרד הבריאות רשימת נוסעים לצורך חקירה אפידמיולוגית לפי דרישת המשרד. אם לא תועבר הרשימה במועד הדרישה, המפעיל האווירי ייקנס בגובה של 5,000 שקלים. 

מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, התייחס קודם לכן בריאיון ל"סדר עולמי" על המתווה לפתיחת המסעדות שהושג, ואמר: "גובשו תקנות, הניסוחים המשפטיים אמורים להסתיים, וזה יעלה להצבעה ממש במוצאי שבת, אני מניח. זה כורח הנסיבות, הדברים נמשכים כשמתחילים לדקדק בקוצו של יוד".

עוד ציין פרופ' לוי כי משרד הבריאות דרש "גם בפעם הקודמת מרחק של שני מטרים בין השולחנות, גם אם זה מפחית את כמות הנוכחים".  לדבריו, "אנחנו חושבים שזה המרחק הנכון בהביננו את דרכי ההדבקה של הנגיף". בהמשך הריאיון הוא התנגד לאמירה שמשרד הבריאות מפחיד את הציבור עם מסרים שונים. "אין פאניקה", הוא הדגיש. "אנחנו לא משדרים פאניקה".

"אנחנו הולכים ומגיעים לחסינות עדר, אבל אנחנו עדיין לא שם", הוסיף מנכ"ל משרד הבריאות. "המחלה הקשה, בטח בקרב המבוגרים, היא בירידה". על השאלה שרבים שואלים, אם בעתיד נוכל לוותר על המסכות, השיב: "ככל שנלמד יותר - ייתכן שבבוא הזמן לאחר שנשיג חיסוניות עדר אולי נוכל ללכת בלי המסכות".

פרופ' לוי התייחס גם לדיון הציבורי סביב השאלה אם ראוי לכפות על אנשים להתחסן נגד קורונה. לדבריו, "לא כופים על אף אחד להתחסן, אנחנו מונעים פעילות מסוימת כדי להפריד בין מחוסנים ללא מחוסנים. אני קורא לאנשים, גם נשים בהיריון, להתחסן".

בהכנת הידיעה השתתפו: קרן מרציאנו, עמליה דואק, ערד ניר, דפנה ליאל, לי אברמוביץ'