כמעט שני שלישים מהאוכלוסיה מגיל 20 ומעלה סובלים מתופעה שנקראת "משולשים שחורים" - בין שן אחת לשנייה נפערים רווחים קטנים צמודים לחניכיים בצורת משולשים. כמעט כמו בכל בעיה הקשורה בבריאות השיניים והפה, הזנחה וחוסר טיפול עלולים להביא להחמרה ובעיות קשות יותר. הימצאותם של משולשים שחורים עלולה להוות תמרור אזהרה  לנוכחותה של מחלת חניכיים ובעיות אחרות הקשורות בה.

מה עושים במצב כזה? מומלץ לפנות לרופא שיניים המומחה למחלות חניכיים (פריודונט) להתייעצות. הוא יעזור להבין כיצד החללים האלו מתפתחים ואיך ניתן לטפל בהם.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מהם הגורמים להיווצרות "משולשים שחורים"?

ישנם גורמים שונים שכל אחד מהם או שילוב של כמה יכולים להביא להופעת החללים האלה בין השיניים:

  • נסיגת חניכיים
  • הרגלים לא טובים של היגיינת השיניים - גהות הפה
  • טיפולי שיניים קודמים
    משולשים שחורים בין השיניים (צילום: Aleksandra Gigowska, shutterstock)
    משולשים שחורים בין השיניים | צילום: Aleksandra Gigowska, shutterstock

נסיגת חניכיים: במצב בריא, רקמת החניכיים ורודה וממלאת את המרווחים בין השיניים. ככל שמתבגרים, שילוב של הרגלים מזיקים כדוגמת עישון, חוסר הקפדה על גהות הפה והתפתחות מחלת חניכיים עלול לגרום לנסיגת חניכיים. במצב זה החניכיים מתרחקים מכותרות השיניים ואחיזת השיניים בפה הופכת להיות רופפת. בשלב מתקדם מתרחשת חשיפת שורשי השיניים, והם הופכים להיות פגיעים לחיידקים שעלולים להוביל להופעת עששת.

הרגלי היגיינת שיניים: לעיתים אנשים נוטים לחשוב כי ככל שיצחצחו חזק יותר את השיניים, כך הן יהיו נקיות ובריאות יותר. זוהי טעות, מפני שרקמת החניכיים עדינה וכאשר מצחצחים בצורה אגרסיבית מדי, לאורך זמן החניכיים נפגעים ונסוגים. בנוסף שימוש לקוי בקיסמים לניקוי בין השיניים עלול לפגוע בחניכיים הממלאים את המרווח בין השיניים ולהוביל להופעת אותם חללים ביניהן, שאנחנו מכנים "משולשים שחורים".

טיפולי שיניים קודמים: במהלך טיפול יישור השיניים המערב שימוש בסמכים ("קוביות") וחוטים אורתודונטיים, שעלולים, במיוחד בהיעדר גהות הפה, לפגוע בחניכיים. בגלל מרווחים שיווצרו בין השיניים במהלך הטיפול ייתכן שיופיעו פערים קטנים בין השיניים. גם כותרות שיניים לא טבעיות: כתרים, שחזורים נרחבים (סתימות) ושתלים המותקנים במקום שיניים חסרות, עלולים להביא למצב שהחניכיים מסביבם נסוגים. בין היתר הסיבה נעוצה באיכות אותם השחזורים ועובי רקמת החניכיים, שמשתנה מאדם לאדם. אצל חלק מהאנשים רקמת החניכיים היא דקה ותיסוג ביתר קלות במקרה אלו.

בעיות חניכיים (צילום: Stefano Garau, Shutterstock)
נסיגת חניכיים. אחיזת השיניים הופכת רופפת | צילום: Stefano Garau, Shutterstock

איך מטפלים במשולשים השחורים?

כדי לטפל ולהעלים את המשולשים האלה מומלץ להגיע לרופא השיניים ו/או לפריודונט והם יתאימו את הטיפול לסיבה שגרמה להופעת המשולשים ולחומרת הבעיה. אם מדובר בהגיינת פה לא נכונה למשל הם ידריכו כיצד שימוש בחוט דנטלי וצחצוח נכון פעמיים ביום יוכל לעשות שינוי, זה בתנאי שהמשולשים בין השיניים הם מינימליים. במקרה כזה שינוי הרגלי היגיינת הפה עשוי לאפשר לחניכיים לחזור למצב נורמלי.

לעיתים הפתרון עשוי להיות הזרקה של חומרי מילוי למשולשים השחורים האלה. חומצה היאלורונית, חומר המוכר מתחום הרפואה האסתטית למילוי קמטים, יכול להועיל במצבים מסוימים. חשוב להדגיש כי לא כל המקרים מתאימים לטיפול זה ובדומה למילוי קמטים תוצאותיו הן זמניות ו"מחזיקות מעמד" למשך מספר חודשים.

רופא השיניים עשוי להמליץ על פתרון אחר לסגירת המשולשים השחורים - שחזורי שרף מרוכב וציפויים. מדובר בחומרים פולימרים המודבקים לשיניים וממלאים את המשולשים השחורים. אפשרות נוספת, שאף יכולה להביא לתוצאה אסתטית גבוהה, היא ביצוע ציפוי (לרוב עשוי מחרסינה) על גבי המשטח הקדמי של השן ובכך לסגור על החלל הנוצר. שימו לב כי בטיפול כזה יש צורך להסיר חלק מזערי של חומר השן.

עוד ב-mako בריאות:
>> מומחים: הנגיף האסייתי שעלול להפוך למגפה הבאה
>> סובלים מבעיות בעיכול? אולי זאת הסיבה
>> מומחה חושף תסמין חדש: "לשון קורונה"

כמו כן, אם ציינו כי במהלך טיפולי יישור שיניים יכולים להופיע משולשים שחורים, הרי שלעיתים הם גם חלק מהפתרון לבעיה. בעזרת טיפול אורתודונטי (יישור שיניים) מינימלי ניתן לסגור את החללים באמצעות הזזת השיניים. חשוב רק לזכור כי טיפול ביישור שיניים הוא תהליך הלוקח זמן, אך התוצאות האסתטיות לעיתים שוות את ההמתנה.

במצבים מסוימים ניתן לבצע מילוי החלק החסר בחניכיים על ידי ביצוע ניתוח. בין הנפוצים הוא השתלת רקמת חניכיים, שלרוב נקצרת מהחך. אמנם התהליך כרוך בפרוצדורה כירורגית ותקופת החלמה, אך תוצאותיו יכולות לתת פתרון אסתטי מאוד ומראה טבעי של החניכיים. בהתייעצות עם רופא פריודונט תוכלו לבדוק באם זהו הטיפול המתאים בעבורכם.

כבכל טיפול ברפואת שיניים, טיפול מוקדם ככל האפשר בתופעה ימנע מצבים שיהיו ללא אפשרות לתיקון הפגמים שנוצרו.

ד"ר מיכאל סמינסקי, מומחה למחלות חניכיים, חבר סגל במחלקה לרפואת חניכיים, בבית הספר לרפואת שיניים, של אוניברסיטת תל-אביב ורופא מומחה למחלות חניכיים ברשת כללית סמייל.