מחקר במעבדה של ענקית הפארמה פייזר מעלה כי החיסון של החברה יעיל נגד מוטציית מפתח שהתגלתה בדרום אפריקה ובריטניה, כך דווח היום (שישי) בסוכנות הידיעות רויטרס. החוקרים במעבדה אומרים כי החיסון יעיל נגד 16 מוטציות שנבחנו: "אלה חדשות טובות".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המחקר בוצע באמצעות בדיקות דם שנלקחו ממתחסנים. הממצאים שלו מוגבלים מפני שהוא לא הקיף את כלל המוטציות החדשות. לפי המחקר, לכל אחד מהווריאנטים מדרום אפריקה ובריטניה יש כמה מוטציות, ולא כולן נבחנו במחקר. למשל, על פי אחד במדענים, אחת מהמוטציות של הווריאנט מדרום אפריקה הקרויה E484K היא "מדאיגה".

המדען פיל דורמיצר, מבכירי המדענים בפייזר, אמר כי מעודד לראות שהחיסון יעיל נגד המוטציה N501Y, כמו גם נגד 15 מוטציות אחרות שהחברה בחנה לאחרונה. "בחנו 16 מוטציות שונות, ולאף אחת מהן לא הייתה השפעה ניכרת. אלו חדשות טובות", הוא אמר. 

ג'ורג' דיר בן ה-90 מקבל את החיסון של פייזר בביה"ח של אונ' קרוידון (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

החוקרים מתכננים לעשות בדיקות דומות נגד יתר המוטציות מדרום אפריקה ובריטניה שעוד לא נבחנו, ומקווים שיהיה בידיהם מידע "בתוך שבועות". סיימון קלארק, פרופסור מאוניברסיטת רידינג, אמר השבוע כי בעוד שלשני הווריאנטים יש מאפיינים חדשים משותפים, זו שנמצאה בדרום אפריקה "כוללת מספר מוטציות נוספות" שכללו שינויים נרחבים יותר ב"כתר" של החלבון. 

כפי שדווח בימים האחרונים, החשש בעולם הוא שהמוטציות גורמות להדבקה מהירה יותר בנגיף, וכן עלה חשש שהחיסונים שרק הופצו לאחרונה אינם יעילם נגדן. כאמור, ההודעה שהוציאה זה עתה פייזר מרככת מעט את החששות, אף שהמחקר ראשוני וטרם בחן את כל המוטציות.