"נלחצתי נורא, פחדתי שזה יישאר": כמו רבים מבני גילה, איזה דובינובסקי, בת 72 מכרמיאל, ניגשה בשבוע שעבר להתחסן נגד קורונה. למרות שהייתה מודעת לתופעות הלוואי שיכולות להיגרם כתוצאה מהחיסון, היא הופתעה לגלות באחד הבקרים, כמה ימים לאחר שהתחסנה, שהיא לא מרגישה צד אחד של הפנים שלה. לאחר שעברה מספר בדיקות בבית החולים, הבהירו לה הרופאים כי אכן מדובר בתופעת לוואי של החיסון, ולאחר טיפול תרופתי - היא תחלוף. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

"נלחצתי נורא", היא מספרת ל-N12, "היה לי קשה לשתות ולאכול, פחדתי שזה יישאר ככה". איזה מיהרה למרכז הרפואי גליל בנהריה, שם עברה בדיקות CT וראש שיצאו תקינות, ולכן הסיקו שם כי מדובר בתופעת לוואי של החיסון. היא קיבלה מרשם לטיפול על ידי סטרואידים ונחה בביתה עד שהשיתוק יחלוף. כעת, היא תוהה האם לקבל את המנה השנייה של החיסון. 

מנהל המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי לגליל, ד"ר סמיח בדארנה, מסביר מה בדיוק קרה: "מדובר בתופעה שכיחה יחסית הנקראת שיתוק פציאליס היקפי (BELLS PALSY). הסיבות לתופעה הזו לא ברורות. יש כאלה שטוענים שמדובר במחלה ויראלית, ואילו אחרים סבורים שמדובר בסימנים למחלה אוטואימונית (כאשר מערכת החיסון של הגוף מייצרת נוגדנים נגד מרכיבי הגוף התקינים)". 

לדבריו, "כאשר יש עיוות במחצית הפנים, בדרך כלל יש עין אחת שגדולה יותר בהשוואה לצד הבריא והיא פחות ממצמצת מהרגיל. בנוסף, המטופל סובל מנזילת רוק מזווית הפה (לאחר שתייה או אכילה) עקב חולשת שרירי הפנים. במקרה של שיתוק מסוג זה, בדיקות עזר כגון בדיקות דם ונוזל חוט השדרה, MRI ו-CT, בדרך כלל תקינים ולא רומזים על בעיה מסוימת".

"שני מחוסנים בלבד מתוך אלפים לקו בשיתוק הזה, במרבית המקרים הוא עובר" 

ד"ר בדארנה מבדיל בין שיתוק היקפי ושיתוק מרכזי שהגישה אליו שונה: "כאשר מדובר במקרה כפי שאירע במרכז הרפואי שלנו, כלומר שיתוק בצד אחד של הפנים, יש לבדוק ראשית שזהו אכן שיתוק היקפי ולא מרכזי. במקרה שאדם מרגיש שיתוק מסוג זה, עליו לפנות לרופא מומחה, לרוב נוירולוג, ולוודא שלא מדובר בשיתוק מרכזי, הנגרם בדרך כלל עקב אירוע מוחי ולעיתים תהליך לוחץ כמו גידול מוחי. טיפול בסטרואידים דרך הפה יכול להיות יעיל בשיתוק הפציאליס ההיקפי".

חיסון, קורונה, חיסון לקורונה, מזרק, זריקה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"אין חשש לקבל את המנה השנייה של החיסון" | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

על פי מחקרים שונים, אצל 85% מהאנשים, השיתוק נעלם בפרק זמן של עד 6 שבועות. ב-10% מהמקרים יש הטבה במצבם אך הם נשארים עם סימנים שונים, כגון פנים מכווצות ו/או עין סגורה, וב-5% מהמקרים המצב כלל לא משתפר. ולא רק אותו שיתוק יכול להתרחש כתוצאה מהחיסון: "כל מחלה אוטואימונית המבוססת על מערכת החיסון של הגוף, יכולה להתבטא או לפרוץ בעקבות קבלתו", מדגיש ד"ר בדארנה. 

אז האם כדאי לגשת שוב להתחסן כדי לקבל את המנה השנייה?  "בטרם החלה חברת פייזר לספק את החיסונים נגד קורונה, היא ביצעה מחקרים כדי לבדוק את בטיחות החיסון ויעילותו, ובמקרה זה דווח על שניים בלבד מתוך אלפי מטופלים אשר לקו בשיתוק פציאליס היקפי לאחר קבלת החיסון", אומר ד"ר בדארנה ומוסיף: "במרבית המקרים השיתוק עובר, ובכל מקרה אני לא רואה בעיה להתחסן בפעם השנייה". 

 לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il