זה מה שחושבים בכירים במערכת הבריאות כשהמצלמות נכבות: ישראל מצויה בסגר נוסף כבר 5 ימים, ובעלי החנויות נאלצו שוב לסגור את שעריהן - ומשלמים שוב את המחיר של ההחלטה על סגר שלישי בתוך פחות משנה. בכירים במשרד הבריאות, שמבקשים להחריף את המגבלות שהוטלו על הציבור, שמתבררות כלא יעילות במיוחד, מתבטאים באופן חריף נגד הממשלה מאחורי הקלעים - ואומרים שההחלטות שהתקבלו הן תוצאה של כישלון בהתמודדות עם המגפה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"נכשלנו ולכן אנחנו בסגר", אומרים בכירים במערכת הבריאות בשיחות סגורות, "המערכת הפוליטית לא עמדה בלחצים ולכן לא הייתה אכיפה, לא סגרו את נתב"ג, ועכשיו בעלי החנויות והעסקים משלמים את המחיר. לאור קצב החיסונים, אפשר לחיות עם רמת התחלואה הנוכחית, אבל איבדנו את אמון הציבור". 

במשרד הבריאות מבינים שהצעדים שהיה צריך לנקוט בחודשים האחרונים כדי למגר את התחלואה - סגר רק בערים שהוגדרו אדומות, מתן קנסות ואכיפה מוגברת למפרי ההנחיות - לא ננקטו, ולכן הכלי היחיד שנותר יעיל באופן יחסי ושמשרד הבריאות יכול לנקוט בו הוא להקשות על בעלי הקניונים, החנויות והמסעדות כדי לצמצם את ההתקהלויות. 



עוד נאמר בשיחות הסגורות במשרד הבריאות כי לרצון של ראש הממשלה נתניהו ומקורביו להטיל סגר הרמטי על המדינה בתקופה זו, יש מניעים פוליטיים - כאלה שיסייעו בסופו של דבר לליכוד בבחירות הקרובות. "ברור שיש גם מטרה פוליטית בסגר הרמטי", אומרים שם, "זאת כדי להציג תמונת ניצחון על הקורונה, רגע לפני הבחירות".

בנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
סגר הרמטי - ממניעים פוליטיים? נתניהו | צילום: רויטרס

 

והאם הרצון להטיל סגר הרמטי על הציבור בישראל הוא אכן פוליטי? בדברים שצייץ הערב יו"ר הקואליציה מיקי זוהר בטוויטר, הוא מדגיש את החשיבות של צעד כזה: "ישראל זקוקה לעוד סגר אחד הרמטי כדי שבעזרת השם נוכל לומר שאנחנו אחרי המגפה. הממשלה חייבת לגלות אחריות ולהביא לכנסת החלטה לסגר מלא ומוחלט למשך שבועיים בדיוק, כמו בגל הראשון". 

במשרד הבריאות יבקשו להדק את הסגר: מערכת החינוך תיסגר? 

ובתוך כך, למרות שעברו רק 5 ימים מאז שנכנסו ההגבלות החדשות לתוקף, במשרד הבריאות יגבשו עד סוף השבוע הקרוב רשימה חדשה של קריטריונים להידוק הסגר, שכוללת את סגירת מערכת החינוך - לא כולל הגיל הרך וכיתות י"א-י"ב, צמצום ניכר של מקומות העבודה וצמצום מגבלות התנועה. סוגיית הגבלת התנועה שנויה במחלוקת כיוון שחלק מאנשי משרד הבריאות סבורים שאין לכך כל הצדקה אפידמיולוגית.

 עד יום שלישי הקרוב, לאחר שיעברו 10 ימים מאז הוטל הסגר השלישי, במשרד הבריאות ובמגן ישראל יבדקו אם אכן אין ירידה משמעותית בתחלואה, כפי שמעריכים שם - ובניגוד לירידה המהירה יחסית במספרי החולים בשני הסגרים הקודמים. בנוסף, מובן כי במצב הפוליטי הנוכחי שבו מכהנים שרים בממשלת מעבר מפולגת ומסוכסכת, קשה מאוד יהיה להעביר הגבלות חדשות בקבינט הקורונה. 

תגובת משרד הבריאות: "מצבה של מדינת ישראל טוב יותר מרוב המדינות הדמוקרטיות, כולל מאירופה שניסתה צעדים דיפרנציאלים שנכשלו. גם קיטועי שרשראות ההדבקה נכשלו בדמוקרטיות בעולם. סגר + חיסונים = הצלחה במאבק בקורונה".