הנסיינים הראשונים ערוכים לקבל את החיסון נגד קורונה: ביום ראשון הקרוב, ישראל תעשה צעד חשוב בדרך לחיסון נגד קורונה - והניסוי בבני אדם של המכון הביולוגי יחל. שני הנסיינים הראשונים שנבחרו להשתתף בניסוי, יקבלו אותו - ולאחר מכן יישארו באשפוז למשך יממה בבית החולים. פיתוח חיסון לוקח בדרך כלל בין 5 ל-10 שנים, אך בנסיבות הללו - חיסון פותח הרבה יותר מהר, וישראל היא חלק מהמועדון היוקרתי של מדינות שנמצאות בדרך לשם. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לכל אחד מ-80 המשתתפים בניסוי שיקבלו את החיסון יש סיכוי של 1 ל-3 שלא יקבל את החיסון האמיתי - אלא זריקת דמה. כל מי שיקבל את זריקת הדמה למעשה יהיה חלק מקבוצת הביקורת של הניסוי - ומדובר בערך על כשליש מהמשתתפים. רובם אכן יקבלו את החיסון האמיתי - ולאחר בחינת מצבם יתברר האם החיסון יעיל ובטוח לשימוש. 

החיסון פותח בטכנולוגיה שנוסתה בהצלחה נגד נגיף האבולה

בית החולים הדסה עדכן הבוקר כי המשתתף הראשון שיקבל בבית החולים את החיסון הוא צעיר בן 34. מדובר בדוקטורנט מדרום הארץ, שהתנדב לקחת חלק בניסוי. ביחידת המחקרים הקליניים בבית החולים נשלמו ההכנות האחרונות למתן החיסון והמשתתף הראשון קיבל אמש הודעה ממנהל היחידה למחקרים קליניים בהדסה, פרופ' יוסי קרקו, ומתאמת המחקר חנה דרורי, כי נמצא מתאים להשתתף בניסוי וסוכמו עמו הפרטים האחרונים.

מנות החיסון התקבלו על ידי רוקח היחידה בהדסה והוכנסו למקררי הקפאה עמוקה עד ליום ראשון בבוקר, עת יוצאו להכנה לקראת ההזרקה הראשונה. בבוקר יום ראשון, בין השעות 08:00 עד 10:00 יערכו בדיקות וביצוע מתן החיסון.

החיסון של המכון הביולוגי (צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי)
תולים תקוות בחיסון של המכון הביולוגי נגד קורונה | צילום: משרד הביטחון והמכון למחקר ביולוגי

החיסון הישראלי שפותח במכון הביולוגי משתמש בטכנולוגיה דומה שנוסתה בהצלחה כבר כמה זמן נגד נגיף האבולה. לצד טכנולוגיה זו נרשמו לא מעט תופעות לוואי, חלקן חמורות כגון דלקת פרקים, שנמשכה זמן מה. במשרד הביטחון מגיבים ואומרים מנגד שמדובר בטכנולוגיה מוכחת ויעילה, וכי תופעות הלוואי בחיסון לאבולה הן מינוריות.

פרוטוקול הניסוי של המכון הביולוגי התפרסם הערב באתר ה-FDA האמריקני. מדובר בסימן חיובי, כיוון שזה מבטיח שקיפות ופיקוח ברמה הגבוהה ביותר. בשלב הראשון של הניסוי החיסון יוזרק לבני 18-55, אחר כך לבני 56-85.