מנהלי קופות החולים נפגשו הערב (חמישי) עם ראש הממשלה נתניהו – והודיעו שהם מוכנים להתחיל לחסן כבר בשבוע הבא, מיד לאחר אישור החיסונים על ידי ה-FDA. בעקבות זאת, אמר ראש הממשלה כי ייתכן והאוכלוסייה תתחיל להתחסן עוד לפני ה-27 בדצמבר, התאריך עליו דובר עד כה. מי יהיו הראשונים להתחסן? כל הפרטים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי נתן היום הצהרה לתקשורת בה הסביר ביחד עם ד"ר בועז לב, האחראי על מבצע חיסוני הקורונה מטעם משרד הבריאות, על תהליך תעדוף החיסונים. "החיסון לקורונה הוא מבצע לוגיסטי ורפואי לא פשוט", אמר לוי, והוסיף: "תהליך האישור למתן החיסונים אמור לקחת מספר ימים. יש מספר שלבי אישור ורגולציה שנדרשים, לא רק FDA. כולם כרגע בפעולה".

החיסונים מגיעים לארץ (צילום: החדשות12)
לני אישור ה-FDA: הגעת החיסונים לישראל | צילום: החדשות12

פרופ' לוי התייחס לנתוני התחלואה הקיימים: "יש מגמת עלייה שאינה קשורה רק למספר הבדיקות, אלא לעלייה אמיתית בתחלואה. עלינו ליותר מ-70 אלף בדיקות ליממה, יעד שדיברנו עליו לפני זמן רב - ואנחנו בדרך ל-100 אלף בדיקות ביום".

"מקדם ההדבקה R עומד על 1.24 וזה נתון גבוה. התחלואה היא נחלתן של כל המגזרים", הסביר פרופ' לוי. "בבתי החולים אנחנו רואים מגמת עלייה קלה בחולים הקשים ובמונשמים. אם מקדם ההדבקה יעלה ל-1.32 ומספר החולים המאומתים יעלה ל-2,500, נצטרך לעבור לריסון מהודק".

איך יעבוד מבצע החיסונים?

"מבצע חיסוני הקורונה הוא ללא ספק תקווה גדולה, אור בחג האורים", אמר לוי. "אנחנו חתומים כרגע על הסכמים עם פייזר, מודרנה ואסטרה-זניקה ומנהלים משא ומתן עם חברות נוספות". לדברי מנכ"ל משרד הבריאות, במשרד יוקם גוף שיעקוב אחר קצב החיסון ותופעות הלוואי, שירכז כל המידע הרלוונטי.

מנכל משרד הבריאות חזי לוי (צילום: Flash90)
פרופ' חזי לוי: "תהליך האישור למתן החיסונים ייקח מספר ימים" | צילום: Flash90

ד"ר בועז לב, האחראי על מבצע חיסוני הקורונה מטעם משרד הבריאות, הסביר כיצד נערכים במשרד לשלב החלוקה וההתחסנות. "תהליך תעדוף החיסונים הוא דינאמי ותלוי בכמות וקצב הגעת החיסונים לישראל", אמר ד"ר לב. "אם הציבור לא ייענה, אנחנו נצטרך לפתוח את זה לקהלים נוספים".

הראשונים להתחסן: צוותים רפואיים

לב הוסיף: "התעדוף שלנו די פשוט ודומה למה שנהוג בכל העולם: סגלים רפואיים זה קריטי שיתחסנו ראשונים. יש כ-250 אלף איש בסגל הרפואי בבתי החולים, בקופות ובמגן דוד אדום. לאחר מכן קשישים, חולים, חוסים במסעדות ומטפלים שלהם. יש כ-350 אלף כאלו וקריטי שהאנשים האלו יקבלו חיסון בקדימות. המטפלים צריכים לקבל ראשונים - מכיוון שהם יוצאים ובאים".

ד"ר בועז לב המשיך ותיאר את סדרי העדיפויות להתחסנות:  "נקבע רף של גיל - 50 או 60 ומעלה, לפי מספר החיסונים שיהיו ונפתח עבורם כדי שתהיה זרימה טובה של התחסנות. לאחר מכן אנשים הסובלים ממחלות רקע. אנחנו רוצים לראות ניצול מיטבי של החיסונים, לכן יש אפשרות שנפתח את מערך החיסונים בתחילה לקבוצות יותר נרחבות כדי שנתחיל לראות זרימה".

צוותים רפואיים (צילום: Medicine-R, shutterstock)
הראשונים להתחסן - הצוותים הרפואיים | צילום: Medicine-R, shutterstock

מי לא אמור לקבל את החיסון בקרוב?

לדבריו של ד"ר בועז לב, ילדים מתחת לגיל 16 לא יתחסנו בימים אלו, מכיוון שעוד לא הגיעו תוצאות המחקרים בניסוי לגביהם. בהמשך ישקלו במשרד לפתוח את האפשרות גם לגילאים יותר נמוכים. גם נשים בהריון לא נבדקו במחקרים, לכן כעת הוחלט לנקוט במשנה זהירות. גם אנשים עם תגובה אלרגית קשה בעבר וגם מחלימים מקורונה לא יתחסנו בשלב הראשון.

טיפול בקשישים בזמן קורונה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
גם הקשישים - מהראשונים להתחסן | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

כשנשאל פרופ' חזי לוי מדוע משרד הבריאות התנגד לעוצר הלילי, השיב: "לא המלצנו מתוך ספק עד כמה הצעד הזה יעזור להוריד תחלואה ובטח כשהוא ננקט כצעד בודד כשכל שאר הדברים האחרים נפתחים. התוצאה היא תוצאה של התלבטות רבה והרצון למנוע סגר מלא. זה נבחר כ'רע במיעוטו' כדי למנוע הדלקות המוניות בחג ובסופו של דבר זה לא התקבל".