ככל שחולף הזמן מתרבים המחקרים על סיבוכים ונכויות מתמשכים אצל אלו שכבר החלימו מהקורונה, גם אצל אלה שסבלו מתסמינים קלים בלבד או לא סבלו כלל מתסמינים. בשבועות האחרונים התפרסמו בכתבי עת מדעיים דיווחים על אודות מטופלים כאלה. אחד מהם הראה שמתוך קבוצה של 143 מחלימים, ל-87% נותרו תסמינים גם כעבור חודשיים בממוצע. ילנה פרלמן, בת 32, החלימה לפני 3 חודשים מקורונה, אך כעת סובלת מעייפות כרונית, כאבי מפרקים ופגיעה נוירולוגית. "זה לפעמים מגיע לתשישות שאתה לא יכול להקים את עצמך מהמיטה, אתה לא יכול להרים את היד, אתה לא יכול ללכת כמה צעדים, זו תשישות כזו שהי אלא מוכרת", היא מספרת ל-N12.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אני זוכרת את עצמי לפני שנדבקתי, אמרתי לעצמי שאני לא רוצה להידבק, יש לי הורים מבוגרים, אני דואגת להם, אבל אני בטוחה שגם אם אני אדבק אני אעבור את זה כמו כלום. זה בסך הכל שפעת, לא ככה?", משתפת פרלמן. "מבחורה הכי בריאה שלא רואה רופאים, שכל היום על הרגליים, הפכתי בעצם לשבר כלי. בחורה שיושבת בבית מול הטלוויזיה ולא יודעת מה יביא מחר".

מחלים אחד ביום - ילנה פרלמן (צילום: N12)
ילנה פרלמן | צילום: N12

היא נזכרת ביום שבו התסמינים של הפוסט-קורונה החלו להופיע: "זה היה 3 ביולי, הייתי כאן בבית, אירחתי כמה חברים, הרגשתי כאב חד שמפלח לי את ברך ימין. הבנתי שמשהו קורה, הרגשתי שהברך לא מחוברת למקום. במקביל התחיל לי נמלול בארבעת הגפיים, שתי הידיים, שתי הרגליים. פניתי למיון ועברתי בדיקות כלליות, רנטגן, אולטרה-סאונד, שלחו אותי הביתה בעצם עם משככי כאבים".

לדבריה, אחרי שנעשו לה בדיקות רבות ושללו כל מחלה מוכרת, פרופ' אבלין העלה את האפשרות שמדובר בתופעות של קורונה והציע לה לעבור בדיקת נוגדנים. הבדיקה יצאה חיובית.

"כל צעד שהייתי עושה היה מרגיש כאילו יש לי סכינים ברגליים", מציינת פרלמן. "הייתי מתקשה גם בפעולות יום יומיות כמו הכנת מזון. זה ללכת 200 מטר ולהרגיש שרצת מרתון. זה להתעורר כל יום בת 32 ומרגיש בגוף של אישה בת 82".

בימים אלה פרלמן מנהלת בפייסבוק קבוצה שנקראת "חולים ומחלימים מקורונה בישראל"ל. "אנחנו מנסים לתת כל הזמן תמיכה וייעוץ לאותם אנשים שנכנסים כל יום למעגל הזה שאנחנו חיים בו כמה חודשים", היא מסבירה.