סגר בסופ"ש שוב על הפרק: כמה חודשים אחרי שיצאה לפועל אבל הסתיימה בפארסה נוכח פתיחת המסעדות והחופים גם בסופי שבוע, ההצעה הזאת עלתה שוב לשולחן הדיונים. אמש דיווחנו במהדורה כי ראש הממשלה הורה למל"ל ולמשרד הבריאות לשקול הטלת סגר חלקי או מלא בסופי השבוע, כדי למנוע התפרצות של התחלואה. המומחים, רובם לפחות, לא מתלהבים מהרעיון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

למעשה, שר הבריאות בעצמו הביע התנגדות חריפה לאפשרות כבר לאחר שההצעה הזו עלתה כאפשרות בפעם הראשונה. במסיבת עיתונאים שנערכה בחודש אוגוסט אמר שר הבריאות יולי אדלשטיין: "היו מחשבות על הטלת סגר במהלך סופי השבוע, אבל חוץ מלהפריע לציבור - הוא לא תורם לדבר. אין הוכחה לכך שההגבלות הללו עוזרות".

תל אביב, קורונה, מסכה, רחוב, ישראל, סגר, הגבלות (צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90 )
צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90

פרופ' יהודה אדלר, המשמש כיועץ לענייני קורונה לעיריות ראשון לציון והרצליה, וכדיקן הפקולטה למקצועות הבריאות במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת גן, תקף: "שוב גישה מוטעית, לא פרופורציונאלית ולא נכונה. במקום לעשות סגר על כל המדינה, צריך לעשות סגר במקומות הנכונים. את תפקיד הפרויקטורים כבר רוקנו מתוכן וכך גם את מתווה הרמזור. על כן יש להעביר את ניהול המגפה לראשי הרשויות. הגיע הזמן שמקבלי ההחלטות יקבלו אמינות שאבדה מזמן, ושמשרד הבריאות יתפקד כמשרד ולא כבובה על חוט. מצער אותי שחוזרים על אותן הטעויות ואותה גישה מוטעית, שמדרדרת את המדינה לתהומות כלכליים וחברתיים שמעולם לא היינו בהם". 

פרופ' גליה רהב, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא תל-השומר, טוענת כי הגבלות צריכות להיות מותאמות אישית לאזורים שונים בארץ. "למדתי שצריך לשמוע את דעותיהם של ראשי הערים ורשויות מקומיות, וללמוד מקומית מה קורה בערים ומה הצעדים הנכונים להורדת התחלואה בהן. אמרתי בעבר שסגר לילי הוא רעיון מגוחך - אבל למדתי שברשויות הערביות יש מסחר לילי תוסס, לכן אולי שם אפשרות כזו היא מתאימה וכך גם לגבי סגר בסופי השבוע. אני מאמינה שדיפרנציאליות צריכה להיות לא רק במתווה הרמזור - אלא גם בהחלטות רוחביות כאלו. לכן צריך להוריד את האחריות לרשויות המקומיות שיודעות בצורה הטובה ביותר מה קורה בשטחן".

פרופ' גליה רהב (צילום: N12)
לא מתלהבת מסגר כללי. פרופ' רהב | צילום: N12
 

גם פרופ' דב שוורץ, חבר בצוות המייעץ לקבינט הקורונה שהעלה את ההצעה, לא מתלהב מהכיוון. עם זאת, הוא אמר בשיחה עם N12: "יש דרכים יותר מתוחכמות, אבל עדיף לעשות את הדברים בצורה פשוטה: להגדיר שבסוף השבוע לא הולכים לחוף הים או לקניונים שמלאים עד אפס מקום. המטרה היא להקטין את הסיכוי שאנשים נפגשים זה עם זה במרחקים קרובים. כשהחל הגל השני בתחילת יוני, המלצתי לקטוע במהירות את התפתחות התחלואה והצעתי את האפשרות להטיל סגר בסופי שבוע, סגר לילי או לחלופין לאפשר לאוכלוסיות בסיכון ובני 65 ומעלה להסכים מרצון להימנע מיציאה מביתם. הצגתי את שלושת הדברים בפני הקבינט והנושא תפס תאוצה. ההיגיון מאחורי הסגר בסופי השבוע הוא להפחית את מספר האנשים שיוצאים לאירועים, ולקטוע כמה שיותר את האפשרות לקיומן של התקהלויות".

פרופ' שוורץ הוסיף: "ההערכה שלנו בפעם הראשונה שהצענו את האפשרות היא שסגר סופ"ש יכול להקטין פי שתיים את מקדם ההדבקה, אבל השאלה היום היא מסובכת יותר. יש פה קונפליקט שצריכים להבין איך מתמודדים עם כל אותם אנשים שלא מוכנים לציית להנחיות. למרות שהיעילות פחתה, אני עדיין מאמין שנכון שיוחלט לעשות שימוש בכלי הזה".