"אין ספק שעשו טעות בגל הראשון שלא שיתפו מספיק את קופות החולים", טוען רן סער, מנכ"ל מכבי שירותי בריאות ויו"ר אסותא אשדוד בשיחה עם מירי מיכאלי בועידת הבריאות את ישראל, "אבל צריך להבין מה קרה כאן. נפלה הקורונה, נגיף חמקמק ובעייתי, ועשו מה שחשבו לנכון. מה שמאפיין את הגל הראשון זה טיפול מאוד ממוקד, לא שקוף ומשתף, וכנראה שלא ביצעו מספיק למידה בגל הזה משום שהם היו כל כך צפופים וצנטרליסטים ולכן גם לא הכינו אותנו לגל השני."

אתה מנכ"ל מכבי כמעט עשור, אף אחד לא התייעץ ושאל לדעתך?
"לא ממש. מדי פעם ניסיתי להתערב, וכשניסיתי להתערב דיברו איתי אבל השיתוף יותר חשוב, משום שיש הרבה מאוד גופים שיכלו לסייע ולא השתמשו בהם. לדוגמא, ניקח את כל בדיקות הקורונה - מלכתחילה היו צריכים לתת אותם לקופות החולים, זה מה שאנחנו עושים כל יום. אנחנו עושים את זה בתוך מעגל סגור, במערכות ממוחשבות, במעבדות מיומנות עם אפס תקלות, ולכן היו הרבה מאוד תקלות בגל הראשון. אני מוכרח לומר שלקראת השני היה הרבה יותר שיתוף. שר הבריאות הנוכחי והפרוייקטור הרבה יותר שיתפו. שיתפו את הצבא שזה לא קרה קודם, שיתפו את הקופות, משתפים עכשיו את כל העיריות והמועצות המקומיות, והחיבור הזה לגורמי השטח מייצר תהליכים הרבה יותר טובים". 

האם המעבדות שלכם ערוכות רגע לפני החורף?
"אני הייתי זה שדחף את משרד הבריאות להעביר את הבדיקות לקופות, ואת עמדת הבדיקה הראשונה מכבי פתחה בבני ברק ואחרי זה העבירו כמובן לכל הקופות האחרות. אנחנו במהלך הקורונה הבנו שאנחנו חייבים להיות עצמאיים, בנינו מעבדת קורונה חדשה לגמרי בתוך חודשיים, כיום אנחנו מסוגלים לעשות כ-15,000 בדיקות ביום. אני מוכרח להחמיא לעובדי מחלקות הקורונה שלנו במעבדה שעובדת 24/7 מפרוץ המגפה. אנחנו בהחלט נערכנו לחורף. היה לנו ברור שהשפעת ביחד עם הקורונה זה אתגר אדיר, ועשינו תהליכי הפרדה כדי להפריד בין חולים לבין בריאים. אנחנו נערכים עכשיו גם לגבי הבדיקות המהירות. הקמנו דרייב-אין של חיסונים לשפעת, מגיעים עם הרכב בלי תורים ובלי שום דבר".

יש מספיק חיסונים לשפעת?
"בדרך כלל מדינת ישראל מזמינה כשני מיליון חיסוני שפעת, היום כל הקופות ביחד עם משרד הבריאות הזמנו למעלה מארבעה מיליון חיסונים. אנחנו מחסנים בהתחלה את האנשים היותר מורכבים שנמצאים בקבוצות הסיכון למחלה, ואני מאמין שבסוף נוכל לחסן את כלל האוכלוסיה עם החיסונים שהזמנו" 

הרפואה מרחוק התפתחה בקצב מסחרר, איך זה קורה אצלכם?
"אני מאלה שמאוד מאמינים בעולם החדש. הכנסנו הרבה מאוד טכנולוגיות של רפואה מרחוק למכבי ללא כל קשר לקורונה. הקורונה האיצה את כל התהליכים, הרבה מאוד טכנולוגיות שעמדו להיות מוכנסות, הכנסנו אותם בהאצה מאוד גדולה. בשיא הגל הראשון, ברפואת המשפחה, כ-80 אחוזים מהרפואה הייתה מרחוק, שזה דבר מדהים. הרופאים שאולי אפילו בעבר התנגדו לרפואה מרחוק, הבינו שאין ברירה וצריך את זה. למדנו איך לעשות את זה ושכנענו את הרופאים ואני מניח שנמצא את עצמנו אחרי הקורונה עם יכולות מדהימות בתחום הרפואה מרחוק, בתחום הבינה המלאכותית שתסייע לרופאים לקבל החלטות יותר טובות ועוד".

בראייה קדימה, אנחנו נפסיק לפגוש את הרופאים או שזה משהו שתמיד יישאר לדעתך?
"הרפואה בעתיד, לא יודע בכמה שנים מדובר, תשתנה מאוד ורוב הרפואה תהיה מרחוק שתינתן באמצעות מחשבים ובינה מלאכותית, אבל תמיד נצטרך את הרופאים ואת בני האדם שיצטרכו לנהל את המערכות האלה. יצטרכו להחליט מתי פיזי ומתי מערכת ממוחשבת. יש עוד זמן לדבר הזה אבל אנחנו מתקדמים לשם אין ספק".