התפרצות קורונה בבית אבות בקרית גת: יותר מ-60 דיירים ואנשי צוות אובחנו בימים האחרונים כנשאים של נגיף הקורונה, ובמוסד מאשימים את משרד הבריאות בעיכוב בקבלת התוצאות. לא רק בבית האבות בקריית גת מרגישים את תקלות משרד הבריאות, במוסדות נוספים תוצאות בדיקות נפסלו והמאובחנים יודעו באיחור ניכר. מנכ"ל העמותה לגריאטריה: "לא עושים ניסויים על האוכלוסייה הכי קשה בישראל".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"מעבירים לנו את תוצאות הבדיקות באיחור משמעותי", אומרים בבית האבות בית גבריאל. במוסד אותרו בימים האחרונים 46 קשישים ו-16 עובדים חיוביים לקורונה. לדברי הנהלת המוסד, בעוד שבתי האבות מקפידים על ביצוע דיגומי הקורונה בהתאם למבצע מגן אבות ואימהות - לאחרונה חלים עיכובים דרמטיים בקבלת תוצאות הבדיקות. העיכובים נוצרים בעקבות עומסים על מערכת המחשוב של משרד הבריאות שהובילו לקריסתה.

דוד קיסוס, מנכ"ל שותף של בית גבריאל, סיפר על חוסר האונים: "אנחנו מרגישים לבד במלחמה. יש עומס מטורף על המעבדות, ארגזים על ארגזים של דגימות נערמים והתוצאות מתעכבות. לפני חודשיים היינו מקבלים תוצאה בתוך 24 שעות לכל היותר והיום זה לוקח בממוצע 72 שעות. זה אקוטי, מכיוון שבעקבות העיכובים במעבדות, אנשים נדבקים כמו אש בשדה קוצים ואין לי אפשרות להגיב מהר. בלי עזרה וסיוע של הרשויות אנחנו בבעיה חמורה". 

בית אבות קורונה (צילום: אנה קפלן, פלאש/90 )
צילום: אנה קפלן, פלאש/90

מתברר כי לא מדובר במקרה יחיד אלא במגמה. בבית אבות בקריית אתא המתינו הקשישים ואנשי הצוות ארבעה ימים לתוצאות דיגום, וכאשר הן הגיעו התגלו 11 דיירים ועובדים חיוביים לנגיף. המוסד סובל מהתפרצות קורונה ונעשות בו בדיקות דחופות, אך הבוקר הועברו תוצאות חלקיות בלבד, בעוד שבדיקות אחרות שנעשו לא חזרו עם תוצאות. במקום מכנים את המצב "כאוס מוחלט".

במוסד "עד 120" בחדרה, ישנן טענות שונות, אך הן מעידות על מגמה ברורה. התקבלו תוצאות פסולות של 15 דיירים לפחות ורק לאחר ארבעה ימים - משרד הבריאות הביא לפסילתן של הבדיקות וביצע אותן מחדש. במעון הרופא בחיפה, נערך דיגום ולאחר יומיים התקבלה הבשורה על 64 דגימות 'חיוביות שגויות' - כלומר יש לפסול אותן ולערוך דיגום מחדש. בבית האבות לא ידעו האם להכניס את כל הדיירים והעובדים הללו לבידוד, עד לקבלת תוצאה נוספת שהתעכבה בשלושה ימים נוספים ועד לקבלת אישור הפסילה במשרד הבריאות.

בדיקת קורונה (צילום: אוליבר פיסוטי, פלאש/90 )
קורונה, בדיקות, נגיף הקורונה, רופא, כללית, מזרח ירושלים | צילום: אוליבר פיסוטי, פלאש/90

ערן שמואלי, מנכ"ל העמותה לגריאטריה בישראל, מסר בתגובה: "משרד הבריאות הוציא למכרז את הניהול של מערך הבדיקות למגן אבות ואימהות. מאז השינויים, אנחנו חווים קשיים משמעותיים בקבלת תוצאות בדיקות הקורונה ומוצאים את עצמנו חסרי אונים. בהיעדר היכולת לקבל תשובות - אנו משאירים דיירים ועובדים חולים בבית ללא ידיעתנו. משרד הבריאות גוזר לדיירים שלנו גזר דין מוות, לא עושים ניסויים על האוכלוסייה הכי קשה בישראל. מערך אדיר שצריך לבצע עשרות אלפי דגימות קורונה, הועבר למעבדות ללא ניסיון. אין לזה אח ורע בעולם - רק במדינת ישראל וזו פשוט שערורייה".

תגובת משרד הבריאות: "משרד הבריאות, כפי שהתחייב בעבר, יחד עם פיקוד העורף מבצע יותר ויותר בדיקות על מנת לזהות יותר חולים או נשאים אסימפטומטים. הגענו לכ-90,000 בדיקות ביום והדבר יוצר עומס גדול על מערכות במחשוב לרבות בקרב אוכלוסיית מגן אבות. אנו נמצאים בתהליך של חידוש ציוד המחשוב, שיעלה את היכולות של העברת מידע. בכל מקרה מרבית הפערים הודבקו בעבודה מסורה וברצף של כל הגורמים העוסקים בכך".