אחרי שאמש פרסמנו במהדורה המרכזית ציטוטים מתוך הדיון הדרמטי שכינס ראש הממשלה לפני הסגר, ובהם גם העימות בינו לבין הפרויקטור גמזו, היום (שישי) מתברר שחלק מהוויכוחים בשיחה הטלפונית נגעו להפגנות בבלפור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הוויכוח החל אחרי שכמעט כל הגורמים, החל מראש הממשלה, ראש המל"ל, שר הבריאות, מנכ"ל משרד הבט"פ, סברו שהסגר במתכונתו הנוכחית רך ומחורר מדי. בשלב מסוים ביקש השר אוחנה להעלות סוגיית ההפגנות שהוחרגו מהתקנות: "אני משאיר את ההורים שלי לבד בחג, והבומבמלה בבלפור נשארת? אם מגבילים אז מגבילים את כולם. בלי יוצא מן הכלל. זה מוריד את האמון הציבורי בנו". על פי מספר גורמים שהשתתפו בישיבה, ראש הממשלה השיב לדברים ואמר: "הציבור לא מבין איך אנחנו פותחים במקומות מסוימים וסוגרים באחרים, אין לנו אמינות מול הציבור".

השר שטייניץ התנגד לצמצום הגבלת המרחק ואמר שמבחינתו "לא נכון להרחיב את הטווח המותר מ-500 ל-1,000 מטר, אלא עדיף לצמצם את זה ל-100-200 מטר כמו בסגר של מרץ-אפריל".

"חייבים כבר אחרי החג להחמיר את הצעדים באופן מיידי"

למעט סוגיית ההפגנות, מרבית השיחה נסבה סביב הצורך לבצע צעדים חיוניים נוספים ולהדק את הסגר אחרי החג. מי שהוביל את הקו שאותו אימץ נתניהו הוא ראש המל"ל מאיר בן שבת, שאמר כי "אם רוצים להוריד למספר קטן של מאות מאומתים צריך לייצר שינוי משמעותי הרבה יותר ולהחריף את הצעדים". גם סגן שר הבריאות יואב קיש תמך בדברים: "אנחנו עם 11% מאומתים. חייבים כבר אחרי החג להחמיר את הצעדים באופן מיידי".

אמש במהדורה חשפנו את הדרמה בדרך לסגר, עם שעות לחוצות ומורטות עצבים. בדיונים אצל ראש הממשלה נתניהו עם הפרויקטור גמזו, שנקרא בדחיפות וביטל מסיבת עיתונאים שתוכננה. בפגישה נכחו מספר שרים מצומצם ובמהלכה נתניהו ביקש ללכת לסגר יותר חמור ויותר מהודק. בעקבות העימות בדיון, גמזו לא הופיע בהצהרת נתניהו ואדלשטיין.

בציטוטים מהדיון בין נתניהו לגמזו שחשפנו ניתן להבין איך התנהלה הישיבה הדרמטית אצל ראש הממשלה. כל אחד מהם לכשעצמו, וכולם ביחד חושפים את הבלבול והמבוכה ששוררים הערב בקרב מקבלי ההחלטות.

פרופ' גמזו: "אני לא חושב שסגר ארוך טווח הוא התשובה לקורונה. אם היינו ב-2000 נדבקים ביום ולא היינו בתקופת החגים, לא הייתי נוקט בשום צעד כזה אלא רק במודל ה'רמזור'. הציבור לא איתנו, חייבים לקחת בחשבון גם את הכלכלה. גם אם אני אצא לציבור ואגיד שכל שבוע יהיו לנו 1000 מתים זה לא ישכנע את הציבור. הציבור לא שם"

רה"מ נתניהו: "אני כולא את האזרח בבית מבלי שזה מביא תועלת?"
פרופ' גמזו: "מה שהיה במרץ-אפריל זה לא ספטמבר. כולנו שבויים בתפיסה שאנחנו נסגור אותם והם ישבו בבית. אנחנו עכשיו במהלך פסיכולוגי, הדהוד לאזרחי ישראל שסגרנו הרבה עסקים והכנסנו מגבלת תנועה. זה ימנע את גידול התחלואה"
רה"מ לגמזו: "במצב שאנחנו הולכים אליו, מה נשיג?"

פרופ' גמזו: "אני משער שנראה התייצבות וירידה מסוימת. נרד אולי ל-3000-4000 ולא יותר מזה"
רה"מ: "אז מה יהיה אחר כך? הבנתי את הקשיים, מה נגיד אחר כך אחרי שנביא תוצאה של 3000 חולים אחרי הסגר הזה?"
פרופ' גמזו: "צריך לעשות תיאום ציפיות מול הציבור. אי אפשר לשכפל את מצב הרוח הציבורי של מרץ אפריל"
שר הבריאות אדלשטיין: "לא יהיה מנוס ממגבלות רציניות. כיוונו לחגים כדי לחיות עם זה יותר טוב. הגענו לסגר מחורר עם הגבלות שמעלות תחושה קשה. הציבור שואל מה יהיה אחרי הסגר ואנחנו מדקלמים את התשובה של קטיעת שרשראות ההדבקה, אבל אנחנו לא שם ולא נשלוט ב-2000 או ב-3000 נדבקים ליום"
רה"מ: "הסגר הופך בדיחה, לא סגר לייט אלא סגר יוק. אם תרד מגבלת 500 המטרים, לא יישאר הרבה" (המגבלה הזאת ירדה הערב)

לנוכח ההבנה שהתגבשה בימים האחרונים שסגר במתכונת הנוכחית שלו, פרום ומחורר, לא יוריד את נתוני התחלואה - בדיון עוסקים בהחמרות בסגר. אלו צפויות להגיע לדיונים בממשלה אחרי החג, כבר ביום שני כינוס של ישיבת ממשלה, שבה יצביעו השרים על הקשחת הסגר בשלושה תחומים מרכזיים: סגירת מקומות העבודה במגזר הפרטי והשארת מקומות עבודה חיוניים במגזר הציבורי בלבד; סגירה מוחלטת של כלל השווקים, וסגירת בתי כנסת – לא ברור האם לפני או אחרי יום כיפור, סגירה לפני היא החלטה מאוד קשה מבחינה פוליטית.