בשבוע שעבר פורסם ב-N12 כי מחליפה המסתמן של פרופ' סיגל סדצקי בתפקיד ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות הוא ד"ר סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו בצפת ומומחה לבריאות הציבור ולמינהל רפואי. אלא שהיום (שלישי) מתברר כי זרקא החליט לוותר על התפקיד, וצפוי להודיע על כך לשר הבריאות יולי אדלשטיין.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

על פי מקורביו של זרקא, הסיבה לסירובו היא כי "אין לו אפשרות להצליח בתפקיד". לדבריהם, במשרד הבריאות "לא ייתנו לו את הסמכויות וגם ימנו בנוסף פרויקטור, לכן לא יוכל לבצע את תפקידו. היום הוא נמצא בשיאו, ואם היה מתמנה הוא היה זוכה לביקורות ומבזבז את זמנו בקרבות מול גורמי המשרד".

נוסף על כך, מאז הפרסום על מועמדותו קיבל ד"ר זרקא פניות מראשי רשויות בצפון שביקשו ממנו לא לעזוב את תפקידו בבית החולים זיו, ואף שלחו לו מכתב עם בקשה שיסרב לתפקיד במשרד הבריאות. כעת ההערכה היא שייקח זמן רב עד שיימצא מחליף לסדצקי, ובינתיים היא נשארת בתפקידה בלית ברירה.

ד"ר זרקא מתגורר בפקיעין ולמד רפואה בטכניון. הוא בעל תואר שני בבריאות הציבור ותואר שני במדעי המדינה וכיהן בעבר כמפקד שירותי הבריאות של צה"ל, וכמפקד בית החולים ההומינטרי של צה"ל בגבול סוריה ברמת הגולן. כמו כן, בין השנים 2011-2008 הוא כיהן כמפקד הרפואה של פיקוד צפון.

בשנה שעברה השיא ד"ר זרקא משואה ביום העצמאות ה-71 למדינת ישראל. הוועדה לבחירת מדליקי המשואות נימקה את החלטתה בטיפול שהעניק בית החולים ליותר מ-1,000 פצועים שנפגעו במלחמת האזרחים בסוריה. בתגובה להודעה על בחירתו להדלקת משואה אמר ד"ר זרקא כי "הצוותים הרפואיים שלנו הוכיחו ערכיות ורוח נשגבים, עת העניקו טיפול רפואי מציל חיים לאויב הסורי".

סלמאן זרקא (צילום: דוד כהן, פלאש/90 )
ד"ר סלמאן זרקא | צילום: דוד כהן, פלאש/90

לפני כשבועיים הודיעה פרופ' סדצקי על התפטרותה בפוסט מפורט שפרסמה ברשתות החברתיות, לאחר שהייתה מאלו שהובילו את ההתמודדות נגד הקורונה בגל הראשון. בדבריה תקפה ראש שירותי הבריאות הציבור את תהליכי קבלת ההחלטות בהתמודדות נגד הנגיף וטענה כי דעתה המקצועית אינה זוכה לביטוי במדיניות.

"לצערי, מזה מספר שבועות מצפן הטיפול במגיפה איבד כיוון", טענה. "למרות התרעות שיטתיות וסדורות במערכות השונות, ובדיונים בפורומים שונים, אנו צופים בתסכול בשעון החול של ההזדמנויות הולך ואוזל. על רקע זה הגעתי למסקנה שבתנאים החדשים שנוצרו ובהם דעתי המקצועית לא מתקבלת - אין ביכולתי עוד לסייע להתמודדות אפקטיבית לבלימת התפשטות הנגיף".

"מפקד הקורונה" - פרופ' גבי ברבש

מינוי נוסף שהעסיק את משרד הבריאות בשבועיים האחרונים הוא תפקיד הפרויקטור שירכז תחתיו את המאבק במגפה, שעליו הכריז השר אדלשטיין בהודעה לציבור. לאחר חיפוש ממושך וכמה מועמדים שסירבו, היום מונה לתפקיד מנהל בית החולים איכילוב לשעבר, פרופ' גבי ברבש.

עם הדיווחים על מינויו של ברבש לתפקיד בירך פרופ' רוני גמזו, מנהל בית החולים איכילוב, על המהלך: "מינויו המסתמן של פרופ' גבי ברבש לפרויקטור הקורונה הוא מצוין. מדובר באיש הנכון במקום הנכון. זוהי ההחלטה הטובה ביותר שקיבלה הממשלה בעת הנוכחי של המשבר הזה. אני מכיר את גבי היטב. הוא נחרץ, נחוש, יורד לפרטים, לא מקבל 'אי אפשר', ויודע לכבד ולכעוס יחד".

פרופ' גבי ברבש (צילום: פלאש 90, N12)
"האיש הנכון במקום הנכון". פרופ' גבי ברבש | צילום: פלאש 90, N12

המועמד הראשון שהתפקיד הוצע לו היה האלוף במיל' רוני נומה, שעליו רצה להכריז אדלשטיין כבר בנאום ההצהרה על התפקיד. אלא שנומה סירב וביקש לבחון אילו סמכויות יינתנו לו במסגרת המלחמה בנגיף. כשהבין שדרישותיו הבסיסיות - זכות וטו כאשר יש מחלוקות בין גופים שונים ובקשה שהמינוי שלו ייקבע בידי קבינט הקורונה ולא רק על ידי שר הבריאות, במטרה לייצר הסכמה רחבה בנוגע להחלטה - לא ימולאו, העדיף לענות להצעה בשלילה.

המועמד הבא ששמו עלה בהקשר זה הוא מנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, משה בר סימן טוב. בשבוע שעבר הוא זומן לישיבת שרים על הגבלות חדשות מטעם נתניהו, אלא שמאחורי בואו לישיבה עמדה גם בקשה נוספת - המינוי לתפקיד הפרויקטור. אולם בר סימן טוב, ש"יצא לאזרחות" אחרי שהצליח לשטח את עקומת החולים הודות לסגר אגרסיבי, בחר גם הוא לסרב להצעה. עוד נשקל מינויו של אמיר אבולעפיה, לשעבר ראש אגף התכנון בצה"ל.