המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), סוכנות של מחלקת הבריאות ושירותי האנוש של ארה"ב פרסמו במהלך סוף השבוע מחקר פורץ דרך. אך היום (שני) הוריד הארגון את המחקר מהאתר, בטענה כי היה מדובר בטיוטה בלבד ופורסם "בטעות". אך המחקר כבר הספיק להתפרסם במספר כלי תקשורת מובילים בעולם ולגרוף כותרות בשל התוצאות המחקר המפתיעות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במחקר הודו הארגונים כי ייתכן והנחיות הריחוק כפי שאנו מכירים היום אינן מספיקות כדי למנוע את התפשטות הנגיף. על פי ממצאי המחקר שפורסם מטעם הארגונים, ההדבקה עלולה לעבור לא רק בשיעול או התעטשות אלא גם בנשימה קלה, שירה ואפילו דיבור. הממצאים מצביעים על כך ששני מטרים לא מספיקים בהכרח והנגיף יכול לעבור בין אנשים במרחק של יותר מ-6 מטרים.

אך כעת, טרם ברור מה מעמד ומשמעות תוצאות המחקר שפורסמו - הם נמחקו. באתר ה-CDC נמסרה הודעה בה נכתב כי: "גרסת טיוטה של הצעות לשינויים בהמלצות הועלתה בטעות לאתר הרשמי של הסוכנות. CDC מעדכנת כעת את המלצותיה בנוגע להעברה טיפתית נגיף הקורונה. לאחר שהתהליך הזה יסתיים, נעדכן".

קורונה בישראל, קורונה ביפו (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
המחקר השנוי במחלוקת - הדבקה גם במרחק של 6 מטרים | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90
הקורונה בישראל (צילום: פלאש/90 )
הקורונה בישראל | צילום: פלאש/90

עוד מתריעים הארגונים המחקר שפורסם, כי נגיפים שמועברים באוויר הם "המדבקים ביותר ומתפשטים במהירות". בשל הנתונים החדשים הם ממליצים לטהר חדרים ומקומות ריקים באמצעות מטהרי אוויר. בעבר, טענו כי הנגיף מועבר בצורה טיפתית כאשר אדם חולה משתעל או מתעטש כשהוא אינו עוטה מסכה.

אולם כעת נכתב במחקר כי הנגיף עלול לעבור בטיפות נשימה או חלקיקים קטנים שנוצרים גם משיעול והתעטשות וגם משירה, דיבור או נשימה. "החלקיקים הזעירים הללו יכולים לעבור שישה מטרים", הסבירו. "זה יכול להתרחש בשירה משותפת, במסעדות ואפילו בחדרי הכושר".

משמעות הממצאים הללו היא שווירוס הקורונה מדבק הרבה יותר ממה שחשבו אנשי הרפואה ברחבי העולם וייתכן שהנחיות הריחוק החברתי אינן מספיקות כדי למנוע את ההדבקה - במיוחד במקומות סגורים. ההנחיות, כפי שמומלץ כיום, כן מורידות את אחוזי ההדבקה אך בשל העדויות לכך שהווירוס יכול לעבור בטיפות קטנות במיוחד, הוא עמיד יותר, עלול להישאר באוויר זמן רב יותר ממה שחשבו ובכך להגדיל את אחוזי ההדבקה.