בית החולים ברזילי באשקלון יפצה את ג'וליה חסאן מאשדוד ב-800 אלף שקלים, זאת לאחר שנשלחה במשך עשרות שנים לטיפולי פוריות מיותרים, כך קבע אתמול (רביעי) שופט בית משפט השלום בתל-אביב יובל גזית. סיפורה של חסאן נחשף לראשונה לפני כשנה, על ידי יואב אבן במהדורה המרכזית.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

על פי הטענות שהועלו בתביעה, הצוות הרפואי בבית החולים ברזילי אבחן בטעות כי חסאן סובלת מרחם דו קרני, בזמן שבפועל סבלה ממחיצה ברחם. כך, במקום לבצע טיפול של כריתת מחיצה נשלחה חסאן לבצע עשרות טיפולי הפריה - שלא היה כל סיכוי שיצליחו.

כך, איבדה חסאן כ-20 שנות פוריות, בזמן שטיפול נכון בפרוצדורה פשוטה של כריתת המחיצה, יכול היה לאפשר לה להיכנס להריון בצעירותה ובשנות הפוריות שלה. עו"ד רן שפירא ממשרד עורכי הדין אלמוג-שפירא הגיש את תביעת הפיצויים נגד בית החולים בשמה של האישה, וזו נדונה בפני השופט יובל גזית. בתביעה נטען שכבר בתחילת שנות ה-90, כאשר התובעת הייתה נשואה טרייה בשנות ה-20 המוקדמות של חייה, העריך גניקולוג מומחה כי היא סובלת מרחם עם מחיצה – תופעה נדירה בה קיימת מחיצה בין שני חלקי הרחם – המקשה מאד על האפשרות להיכנס להיריון.

למרות זאת ומסיבה לא ברורה, השתנתה האבחנה בברזילי לרחם דו קרני. כך, במקום להמליץ לתובעת על הסרת המחיצה, היא הופנתה לביצוע טיפולי הפריה חסרי סיכוי. בפסק הדין שהתקבל לאחרונה קבע השופט גזית כי "עצם מציאת המחיצה שגודלה 80% מגודל הרחם מעידה על כך ששינוי האבחנה לרחם דו קרני שנעשה על ידי בית החולים ברזילי נעשה באופן רשלני - וללא כל בסיס". לדברי השופט, עצם העובדה שהתובעת הרתה מיד לאחר הסרת המחיצה מעידה שעקרותה נבעה מבעיה זו, דבר שמבהיר כי התנהלות נכונה של בית החולים ברזילי הייתה יכולה למנוע מהתובעת את נזקיה.

כמו כן, קבע השופט גזית כי בניגוד לטענות ההגנה - לא הייתה בעיה בזרעו של הבעל משום שהאישה נכשלה גם בטיפולי פוריות מתרומת זרע שנערכה לאחר גירושיהם, תרומות הידועות בפוריותן הרבה. על פי פסק הדין, רשלנות הרופאים החלה עם כשלון הטיפול בתרומת הזרע – משום שאז היו אמורים הרופאים להבין כי הבעיה איננה נעוצה באי-פוריות הזרע – אלא בבעיה של האישה.

ג'וליה, טל והילדות (צילום: החדשות)
ג'וליה חסאן והילדות | צילום: החדשות

בפסק דינו קבע השופט גזית כי לתובעת נותרה נכות נפשית בשיעור של 25% בגין האירועים, והיא סובלת מנכות תפקודית בשיעור דומה. משכך, קבע השופט כי על בית החולים ברזילי ועל קופת חולים מכבי לשלם לתובעת סכום בסך של כ-814 אלף שקלים בטרם ניכויים על פי חוק.

בחודש יוני שעבר חשפה חסאן ב"מהדורה המרכזית" את סיפורה על הרצון העז להביא ילדים לעולם. "התחתנתי, ניסינו להביא שנה ילדים, לא הלך באופן טבעי, והתחלנו הפריות", סיפרה. "13 שנים של טיפולים לא הצליחו". בגיל 34, בעלה ביקש להתגרש. "הוא רצה להביא ילדים, זה ריסק אותי, אבל יחד עם זאת, הבנתי שהוא רוצה משפחה ואני לא יכולתי לעשות את זה".

חסאן לא התייאשה, והחלה בתהליך של הפריות חוץ גופיות עם תרומת זרע. עד גיל 40, היא ניסתה שוב ושוב ללא הצלחה. אז בעלה השני נכנס לתמונה - טל, הוא בעצמו אב לילדה. יחד איתו ג'וליה המשיכה לנסות, כך במשך 6 שנים, כולל פרוצדורות רפואיות בחו"ל. "על כל הטיפולים בערך הוצאתי חצי מיליון שקל - 32 הפריות ואז הגעתי לפרופ' בידר דוד, וסיפרתי לו את הסיפור שלי. הוא אמר לי - אני רוצה שתעשי היסטרוקופיה. בדיקה שעשיתי בעבר והוא התעקש לעשות שוב".

היסטרוקופיה היא בדיקה של חלל הרחם באמצעות ציוד אופטי מיוחד, וההתעקשות של פרופ' בידר לעשות בדיקה חוזרת - הכריע את גורלה, ושינתה את חייה. התברר שחסן סבלה מבעיה של רחם עם מחיצה, ושבמקרה שלה - ניתוח פשוט היה יכול לפתור את הבעיה לפני שנים. "עד היום אני לא מבין איך צוות רפואי שלם פספס במשך 20 שנה, ממצא כל כך פשוט שהיה יכול לאפשר לאישה צעירה את שנות הפוריות החשובות בשבילה", טען אז עורך דינה של ג'וליה, רן שפירא. היא עברה את הניתוח, כמובן, ותוך מספר שבועות כבר נכנסה להיריון, כשהיא כבר בת 45.