בזמן שקבינט הקורונה מתכנס היום (שלישי) לדון בהטלת מגבלות נוספות על הציבור, פרויקטור הקורונה רוני גמזו ממליץ לשרים לאשר את צמצום היקף העבודה במגזר הפרטי וסגירת בתי הכנסת במסגרת הידוק הסגר. ברקע ההמלצה, התפתחו בקבינט עימותים בין השרים - בעיקר על סוגיית ההפגנות וההתקהלויות במוסדות החרדים. ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיון: "נקבל החלטות איך לעצור את התחלואה המתפרצת היום, כל המאוחר מחר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גמזו חשף במהלך הדיון בקבינט כי יותר מ-20 אלף תלמידים במוסדות הלא רשמיים של החינוך החרדי לומדים כרגיל, חרף סגירת מערכת החינוך. פרויקטור הקורונה במגזר החרדי, אלוף (במיל') רוני נומה, ציין כי מדובר בעיקר על ילדים בגילאי 10 ומעלה. פרופ' רן בליצר המליץ על הגבלת ההתקהלות בחלל לסגור לעד חמישה בני אדם, כאשר אוכלוסיות בסיכון ובני ביתם לא יגיעו לעבודה.

נומה: "מערכת החינוך אצל החרדים ממשיכה להתקיים, מדובר בעשרות אלפים" .

דרעי: "זה לא יכול להיות".

נומה: "אני נזהר עם המספרים, בסך הכול לומדים עשרות אלפים" .

דרעי: "זה עושה המון נזק למגזר החרדי. למה לא מדברים על ההפגנות וחופי הים? אתם מדברים רק על מקוואות, בתי כנסת וארבעת המינים".

גמזו: "בעניין ההפגנות אנחנו לא מגלגלים עיניים".

אוחנה: "כל התקהלות דינה אחת".

נתניהו: "יש הסכמה שצריך כלל אחיד לגבי כל ההתקהלויות".

ניסנקורן: "אין הסכמה. צריך לדון בכל מקרה לגופו".

נתניהו: "אם אתה עושה הגבלות על התקהלויות ציבוריות הן צריכות להיות שוויוניות. צריך אחידות גם לגבי בתי כנסת וגם לגבי הפגנות. כל המדינה מדברת על זה"

אוחנה: "אם לא יהיה דין אחד המתפללים יפרצו את הכללים".

נתניהו בישיבת ממשלה (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
נתניהו בקבינט הקורונה, ארכיון | צילום: פיטוסי , פלאש/90

לאחר שהשרים יצאו להפסקה, התייחס דרעי להגבלת ההתקהלויות בבתי הכנסת: "השתכנעתי שמדובר בפיקוח נפש. אני מוכן לגייס את גדולי הרבנים בשביל להורות על תפילות בחוץ, אבל זה יכול להתקיים רק אם תהיה סימטריה עם ההפגנות".

"לא יכול להיות שיהיו אוטובוסים שיצאו מכל הארץ להפגנות ואנחנו נורה לאנשים להתפלל רק בחוץ", המשיך דרעי ופנה לפרויקטור גמזו: "אני מבין שיש אנשים שבשבילם הפגנות זה ערך מקודש. בשבילנו שירי תפילה זה ערך מקודש".

בכחול לבן הביעו את התנגדותם להגבלת ההפגנות והדגישו כי זו זכות יסוד דמוקרטית שהממשלה לא יכולה להגביל. אם מתעקשים להגביל הפגנות, אמרו בכחול לבן, יש להעביר את הנושא להכרעת הגורמים המקצועיים.

אוחנה וניסנקורן (עיבוד: יונתן זינדל ואוליבייה פיטוּסי, פלאש/90 )
עימות על רקע ההפגנות, אוחנה וניסנקורן | עיבוד: יונתן זינדל ואוליבייה פיטוּסי, פלאש/90

ההמלצות של פרויקטור הקורונה רוני גמזו לשרים:

• צמצום פעילות מקומות העבודה: 50% במגזר הפרטי - מגזר ציבורי יפעל במתכונת חירום
• סגירת בתי הכנסת ואיסור התקהלויות חג רחבות
• סגירה מלאה של שווקים (כולל שוק ארבעת המינים)
• צמצום סיכונים ביום כיפור: אכיפה מוגברת לאיסור מקוואות

"אם יוחלט להחמיר - יש לבצע את כלל ההחמרות יחד ולא לפצלן. יש לבצע את ההחמרות מוקדם ככל הניתן", אמר הפרויקטור פרופסור רוני גמזו. מעבר להמלצות של הפרויקטור, יש שרים שגם מדברים על האפשרות של הטלת עוצר לילי, בנוסף לסגר, בניסיון למגר התקהלויות בשעות הערב.

ההמלצות לתגבור כוח אדם נוסף בבתי החולים:

• גיוס אחים ואחיות מוסמכים שהוכשרו ב-2020 (ביולי סיימו 1,500 אחים ואחיות ובספטמבר נבחנו 2,500 שממתינים לציונים)
• גיוס 1,392 סטודנטים לרפואה ו-3,480 סטודנטים לסיעוד
• בחינת שילוב צוותים מבתי החולים הפרטיים
• פניה למנהלי בתי החולים לדחיית פרישה של רופאים, אחיות ומקצועות נוספים
• גיוס אחיות טיפול נמרץ מצה"ל: הקצאת 28 אחיות בוגרות טיפול נמרץ מחיל הרפואה
• גיוס פנסיונרים בשיתוף עם הר"י (ההסתדרות הרפואית בישראל)
• תגבור באמצעות פרמדיקים בחלקות לרפואה דחופה בבתי החולים

טיפול בחולה קורונה בבית החולים איכילוב (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
טיפול בחולה קורונה באיכילוב. אילוסטרציה | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

הפרויקטור וצוותו ציינו כי בימי החג נרשמה היענות גבוהה מאוד להגבלות ההתקהלות והתנועה, למעט מקרים בודדים: 1,022 דוחות נרשמו בגין הפרת יציאה שאינה למטרה מותרת ו-38 דוחות נרשמו לבתי עסק שנפתחו בניגוד להנחיות הסגר.

מוקדם יותר היום קיימו נתניהו, ראש המל"ל ושר הבריאות התייעצות טלפונית דחופה עם הרב הראשי דוד לאו באשר להגבלת התפילות ביום כיפור. הרב לאו הבהיר כי אם יחליטו לסגור את בתי הכנסת, הממשלה תצטרך להגביל גם התקהלויות אחרות: "אם אין אכיפה בדברים אחרים אז אי אפשר לסגור את בתי הכנסת, אנשים לא יצייתו".

אמש סיכמה הממשלה על הכנת תוכנית לשמירה על המגזר העסקי הפרטי פתוח בתקופת הסגר, "תוך הקפדה מלאה על התו הסגול ומניעת הדבקות". ההצעה קוראת למעשה להדק את התו הסגול במגזר הפרטי כדי להימנע מסגירתו המוחלטת.

שר האוצר ישראל כ"ץ (צילום: אייל מרגולין)
צילום: אייל מרגולין

נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ סיכמו כי התוכנית תוצג ותועלה לדיון בקבינט הקורונה. לדברי כ"ץ, "המגזר העסקי הוא הלב הפועם של הכלכלה הישראלית ויש לעשות הכל כדי לשמר את פעילותו, תוך התנהלות נכונה". על כן, הסביר כ"ץ, יש להגביר את האכיפה במקומות שבהם יש הפרה בוטה של ההנחיות ולא לסגור עסקים חיוניים שמקפידים על הכללים. כ"ץ הדגיש כי יש לקבוע כללי אכיפה ברורים בתקופת הסגר, כולל בנושא ההפגנות.

"הגבלה נוספת על מקומות העבודה במגזר הפרטי תעלה מיליארדים"

בצל הדיווחים על הידוק הסגר הצפוי, מנכ"לית משרד האוצר, קרן טרנר-אייל, שלחה מכתב אזהרה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי ולפרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו. "הגבלה נוספת על מקומות העבודה במגזר הפרטי עתידה לעלות מיליארדים רבים למשק לצד תועלת בריאותית שלא הוצגה בפני מקבלי ההחלטות, ולתפיסתנו היא נמוכה משמעותית מהיקף הפגיעה הכלכלית", כתבה.

"הצעד לו העלויות הכלכליות הגבוהות מכולן, הינו סגירת מקומות העבודה, והוא עלול להביא לנזק בלתי הפיך בטווח הבינוני והארוך", הוסיפה. "חופש העיסוק וחופש התנועה נפגעו קשות במסגרת ההגבלות הקיימות. צעדים נוספים, ככל שנדרשים, צריכים להתמקד במניעת התקהלויות/ הגבלת התקהלויות על ידי איסור ואכיפת המגבלות וההנחיות, וזאת בכדי להביא למקסימום את התועלת הבריאותית כתוצאה מהגבלות נוספות".