לראשונה בישראל: מחקר ראשון מסוגו בארץ בפטריות הזיה יבדוק את יכולתן לטפל במחלות נוירולוגיות שונות, ואפילו יבדוק את היכולת שלהן לשמש תחליף לאנטיביוטיקה נגד חיידקים בקטריאליים. סדרת המחקרים החדשה תיערך על עשרה זנים של פטריות הזיה, במקרים מסוימים בשילוב עם קנאביס רפואי, ותוצאות המחקרים עשויות להיות בעלות ערך לפיתוח תרופות פורצות דרך למחלות הללו. בשל ההגדרה שלהן כסם מסוכן, רב הנסתר על הגלוי בתחום חקר פטריות ההזיה, אך כעת במחקר שהושקעו בו מאות אלפי שקלים, החוקרים מקווים להביא לפריצת דרך.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הפטריות שייבחנו במחקר הן פטריות ממשפחת ה'פסילוסיבה' אשר זכו גם לכינוי "פטריות הזיה". מדובר בקבוצה של פטריות המכילות את המרכיבים הפסיכואקטיבים 'פסילוסיבין' ו'פסילוסין'. מחקרים שנערכו על ידי אוניברסיטאות מובילות בעולם, מצאו כי השימוש ב'פסילוסיבין' עשוי להיטיב עם חולי דיכאון, פוסט טראומה, הפרעות חרדה והפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). לאחרונה בוצעו מחקרים המלמדים על היתכנות השימוש בפטריות כטיפול במחלות חשוכות מרפא.

המחקר מתאפשר בזכות שיתוף פעולה בין חברת "פארמוקן גלובל" למכון שמיר שהוא הגוף הראשון בארץ שקיבל אישור ממשרד הבריאות לערוך ניסוי בשימוש החומרים הפעילים שנמצאים בפטריות. ד"ר ירון דקל, המנהל המדעי של מכון שמיר בקצרין הסביר בשיחה עם N12: "פטריות הזיה מכילות חומרים שידועים אלפי שנים כבעלי השפעות פסיכוטיות. המחקר יכלול שיטת גידול בתרביות תאים לצד גידול מסורתי, במטרה להגיע לשיטה המיטבית שתוכל לשרת את עולם הפארמה". 

פטריות הזיה (צילום: דליה לוינסון)
המחקר החדש בפטריות הזיה | צילום: דליה לוינסון

לדבריו של ד"ר דקל, מדובר בתחום שבו רב הנסתר על הגלוי, בין היתר בשל הקושי החוקי לעשות שימוש בחומרים. "הפטריות האלו מוגדרות כסם מסוכן, מי שיגדל אותם בביתו עלול להיכנס לכלא", הדגיש. "לעומת זאת, גם בתחום הקנאביס עד לפני מספר שנים כלל לא היה ידע רפואי ומאז חל שינוי אדיר. המטרה היא לפענח את החומרים שנמצאים בפטריות האלה, לגדל אותן במספר תנאים ולבדוק את השפעתן על מחלות נוירולוגיות כמו אלצהיימר, דמנציה, פוסט-טראומה ודיכאון".

מאות אלפי שקלים הושקעו בצאתו לדרך של המחקר והמכון שבו יוחזקו פטריות ההזיה מגודר ומאובטח באמצעות מצלמות, מחשש לניסיון גניבה. "בעקבות הרגישות, המחקר יתבצע בצורה דיסקרטית, בחממות סגורות ונעולות", ציין ד"ר דקל. "אנחנו מתחילים כאן דבר חדש, לקראתו החוקרת שלנו ד"ר דליה לוינסון עשתה סיור מעמיק במקסיקו, שם נמצאים שמאנים שמומחים לטיפול בפטריות האלו".