האם הבלאגן במערך בדיקות הקורונה צפוי לחזור? בעקבות התפרצות הקורונה בירושלים והשינוי במדיניות מערך הבדיקות, בכירים בקופות החולים מתריעים היום (שלישי) כי צפויות לפנינו תקלות בהליך קבלת תוצאות בדיקות הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"משרד הבריאות עושה את כל הטעויות האפשריות בתהליך הבדיקות בירושלים", סיפר גורם בכיר בקופות החולים בשיחה עם N12. "במקום לעודד את הקופות לפתוח עמדות בדיקה שיחזירו תשובה מדויקת ומהירה למבוטחים, הוא מעודד הפנייה למד"א וזו טעות שמטרטרת את המטופלים, מעכבת את התשובה ואת איתור שרשרת ההדבקה". 

מאז הכריז שר הבריאות יולי אדלשטיין, על מדיניות בדיקות חדשה הכוללת גם את בדיקתם של אלו שלא חוו תסמינים של המחלה, קופות החולים נדרשות להקים במוקדי התפרצות עמדות בדיקה. חלק מן הקופות, עושות זאת על ידי עובדים פנימיים ואחרות משתמשות במיקור חוץ של מגן דוד אדום.

בדיקת קורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אלא שמנגנון התקצוב שקבע המשרד מתגמל רק את מיקור החוץ וקופות החולים שאינן מקבלות שום תשלום עבור עבודתם, נכנסות לגירעון תקציבי משמעותי שעשוי לפגוע במתן שירותים אחרים למבוטחים בעתיד. כזכור בכל הנוגע לתהליך ניהול מערך הבדיקות, התגלו בזמן המגיפה כשלים בהעברת תוצאות הבדיקות ממשרד הבריאות.

כך למשל, ב-13 באפריל דווח על היעלמותן של כ-10,000 בדיקות קורונה שהלכו לאיבוד בעקבות הביורוקרטיה המסורבלת של העברת תוצאות הבדיקות. תהליך הדיגום כולל שלבים רבים והוא זה שגרם לבלבול בהזנת הנתונים: בתחילה מתנדבי מד"א דוגמים את החשודים כנדבקים, לאחר מכן מעבירים אותן לאחת מ-26 מעבדות לזיהוי נגיפים שקיימות בארץ, ומהן עוברים הנתונים למשרד הבריאות.

תלמידי הגמנסיה העברית בבדיקות קורונה במתחם טדי (צילום: N12)
תלמידי הגמנסיה העברית בבדיקות קורונה במתחם טדי | צילום: N12

רק לאחר הזנת הנתונים, תהליך שמבתצע לעיתים באופן ידני, במערכת של משרד הבריאות - התשובות מוחזרות בחזרה לקופות החולים, על פי רשימת המבוטחים שלה. המספר הרב של החוליות בשרשרת הוביל לא פעם לאובדן נתונים או לטעויות בהם. 

מקופת החולים כללית נמסר בתגובה: "הנושא בהתדיינויות מול משרד הבריאות".

מקופת החולים מכבי נמסר בתגובה: "אנו מבצעים את הבדיקות לחברי מכבי בלמעלה מ50 נקודות ברחבי הארץ, כולל בשני מתחמי 'היבדק וסע' בירושלים וכמובן בבתי המטופלים למי שנדרש לכך". 

מקופת החולים 'מאוחדת' נמסר בתגובה: "נכון להיום, עוד לא הוסדר מנגנון תקצוב בדיקות הקורונה מול הקופה".

מקופת החולים לאומית נמסר בתגובה: "אין תשלום על הבדיקות שאנו ביצענו ומבצעים במתקני הקופה. המדינה גם רוכשת עבורנו את ציוד המיגון ואת הציוד לבדיקות המעבדה. הפיצוי היחידי שאנו אמורים לקבל הוא בעבור הדיגום שמתבצע בבתים ובבתי המלון".

ממשרד הבריאות טרם נמסרה תגובה.