אל בית החולים אסותא באשדוד הובהל לפני כמה ימים תינוק בן 8 חודשים הסובל מחום גבוה, אי שקט ופריחה. מבדיקה שנערכה לו בחדר המיון ובמחלקה נמצא שהוא סובל מהחיידק האלים "מנינגוקוקוס". עם זיהוי החיידק, הובהל התינוק למחלקת טיפול נמרץ ילדים ושם החל בקבלת טיפול אנטיביוטי. הבוקר (ראשון) מצבו מוגדר יציב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מדובר בחיסון פורץ דרך בשם בקסרו המיועד למנינגוקוק B - הזן הגורם להתפרצות 80% מהמקרים בישראל. לפי המלצת משרד הבריאות, החיסון ניתן בשתי מנות, כאשר ההמלצה היא לקבל את מנת החיסון הראשונה כבר אחרי חודשיים מרגע יציאתו של התינוק לאוויר העולם. את המנה השנייה מומלץ לקבל בגיל ארבעה חודשים ומנת בוסטר נוספת בגיל שנה. החיסון אינו נכלל בתוכנית החיסונים הלאומית, אך במסגרת ביטוחי הבריאות המשלימים קופות החולים מספקות השתתפות כספית בשיעור של 50% הנחה במימון החיסון‎.

"אין ספק שעירנותם של הורי התינוק, לצד הזיהוי והטיפול המהיר של בית החולים, מנעו הידרדרות במצבו", אמרה מנהלת טיפול נמרץ ילדים באסותא, ד"ר נעה רוזנפלד. "זו גם ההזדמנות לבקש מהורי הילדים כולם: אם יש ספק אין ספק. כאשר יש חשש הנוגע לבריאותכם ובריאות ילדכם - גשו לבית החולים לקבלת טיפול".

מנהל חטיבת הילדים באסותא, ד"ר יוני ישעיהו, הוסיף על כך: "לחיידק האלים יש חיסון שנכנס לשימוש כבר לפני שנה, אף על פי כן, ולמרות המלצת משרד הבריאות, לא הוכנס החיסון לסל הבריאות כחלק מחיסוני שגרה. מדובר בהחלטה בעייתית שיש חובה לחשוב עליה בשנית".

מה זה החיידק "מנינגוקוקוס"?

מדובר בחיידק הגורם לדלקת קרום המוח בעיקר בקרב ילדים ולזיהומים בדרכי הנשימה העליונות. כתוצאה מחדירת החיידק למחזור הדם עלולות להיגרם תופעות חמורות כגון אלח דם (בלעז ספסיס) ופגיעה רב-מערכתית. 

בלי טיפול מתאים, בכמחצית מהמקרים, דלקת קרום המוח הנגרמת מחיידק המנינגוקוקוס (ניסריה מנינגיטידיס) עלולה לגרום לנזק מוחי חמור או למוות. החיידק מועבר דרך רסס טיפתי שמקורו בדרכי הנשימה ובלוע של נשאי החיידק. מגע קרוב וממושך, לרבות נשיקות, התעטשות ושיתוף כלי אוכל עם נשאים, גורמים להפצת המחלה. תקופת הדגירה הממוצעת נמשכת כעשרה ימים. 

הסימפטומים השכיחים לדלקת קרום המוח הנגרמת מחיידק המנינגוקוקוס הם קשיון עורף, חום גבוה, כאבי ראש, רגישות גבוהה לאור, בלבול והקאות. מחלה זו עלולה להיות קטלנית ולכן חובה לאשפז את החולה בבית החולים. האבחנה לחיידק מתבצעת באמצעות ניקור מותני (החדרת מחט דקה בין חוליות עמוד השדרה אל חלל במעטפת השדרה). עם זיהוי החיידק, מתחילים במתן אנטיביוטיקה מתאימה דוגמת פניצילין, אמפיצילין, כלוראמפניקול וצפטריאקסון.