נגיף הקורונה אמנם הביא עמו חסרונות בריאותיים וכלכליים שהשפיעו על התנהלות המדינה במהלך התקופה האחרונה, אלא שבמקביל לנגיף ישנם גם מספר יתרונות שעשויים לעזור למערכת הבריאות, שקיבלה כעת את 'אור הזרקורים' לאחר שנים בהן נדחקה לשוליים.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"התשתיות הפיזיות שנבנו במהירות כדי להתמודד עם המשבר נשארות איתנו, וכך גם המנשימים והציוד הרפואי שהובא ארצה על ידי המוסד ומינהל הרכש של משרד הביטחון", אמר ל-N12 פרופ' ארנון אפק, המשנה למנכ"ל שיבא. כעת, מקווים צוותי הרפואה, האחיות והמנהלים הבכירים כי ההזדמנות שנוצרה תנוצל לשיפור חוליי המערכת.

מחסור בתקנים לרופאים, מתמחים, אחים ואחיות

בעוד שהאוכלוסייה בישראל גדלה ומזדקנת, צוותי הרפואה מספרים שכוח האדם במערכת הבריאות אינו גדל בהתאם. לפני כשנה האחים והאחיות השביתו ליומיים את מערכת הבריאות ופתחו בסכסוך עבודה, שלא נפתר למעשה עד היום. בעקבות זאת ניתן פסק דין בית הדין לענייני עבודה לפיו על המדינה להוסיף תקנים נוספים לאחים ואחיות.

מאז השביתה התקיימה ברציפות ממשלת מעבר וכעת כשהוקמה ממשלה - מצפים בהסתדרות שההבטחה תמומש. אורי פליישמן, מנכ"ל הסתדרות האחים והאחיות אמר: "כל מי שפוגש את מערכת הבריאות נתקל בעומסים כבדים: המתנה של שעות ארוכות בחדרי המיון, המתנה של חודשים לתור לרופאים מומחים ועוד. בעקבות המחסור בכוח אדם, הצוותים קורסים תחת הנטל וכעת יש לשים את מערכת הבריאות בראש סדר העדיפויות". לדבריו דרושה תוספת של כ-3,000 אחים ואחיות וכ-500 תקני רופאים מדי שנה, על מנת להפחית את העומסים הכבדים המוטלים על כתפיהם בשגרה.

אחים ואחיות מפגינות מחוץ להדסה, ארכיון (צילום: בית החולים הדסה‎, חדשות)
שביתת האחים והאחיות | צילום: בית החולים הדסה‎, חדשות

 מחאת המתמחים

בשבועות האחרונים הוצתה מחאת המתמחים הדורשים להפסיק את תורנויות "26 שעות", אותן הם נאלצים למלא. לדבריהם, אם יתווספו תקנים נוספים למתמחים – יהיה ניתן להקל ולצמצם את המשמרות הללו. במסגרת המאבק התקיימו הפגנות בבתי חולים ברחבי הארץ, ובנוסף נערכה עצרת מחאה בכיכר הבימה בה דרשו המתמחים לשנות את שיטת התורנויות הנהוגה כיום.

ד"ר ריי ביטון, יו"ר ארגון המתמחים 'מרשם' מסרה: "המתמחים והמתמחות הם הלוחמים והלוחמות העומדים בחזית הרפואה הציבורית בישראל. אני קוראת לשר הבריאות יולי אדלשטיין לפגוש אותנו ולקבוע באופן מוחלט שתורנות 26 שעות זו צורת העסקה שחלפה מן העולם. מגיע לנו לעבוד בתנאים של בני אדם, לחלות פחות ולנהל חיי משפחה". 

מחאת המתמחים: "לא עוד 26" (צילום: מרשם - ארגון המתמחים ברפואה)
מחאת המתמחים החודש | צילום: מרשם - ארגון המתמחים ברפואה

החולים שמאושפזים במסדרונות


מדי חורף המחלקות הפנימיות בבתי החולים בישראל מגיעות לאחוזי תפוסה גבוהים במיוחד, שלעיתים אף מתקרבים ל-200%. המצב הבלתי אפשרי הזה מוביל לכך שחלק מן החולים מתאשפזים במסדרונות המחלקות - לפעמים במשך ימים ארוכים.

לפני קרוב לשנה הוגשו מסקנות 'ועדת טור-כספא' שמונתה על ידי משרד הבריאות לגיבוש המלצות לשיפור מערך האשפוז הפנימי, ומרבית המסקנות טרם יושמו. פרופ' אבישי אליס, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית אמר לN12: "כדאי להפנים וליישם את אחד הלקחים המרכזיים ממשבר הקורונה: יש לחזק את המחלקות הפנימיות. להוריד מהמדף את מסקנות ועדת טור-כספא ולהתחיל לבצע אותן. העלאת תקני הרופאים ל-16 בכל מחלקה, תקנון צוותי סיעוד ופארא-רפואה, הוספת מיטות אשפוז בהתאם לגידול והזדקנות האוכלוסיה ועוד".

צפו בסיפורים המעניינים של 10.1 לאורך השנים (צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2)
מיטות אשפוז במסדרון, הדסה עין כרם | צילום: דניאל נחמיה, חדשות 2

 

הגדלת תקציב סל התרופות

מדי שנה נערך משא ומתן תקציבי לגבי התוספת לעדכון "סל התרופות", כלומר הכספים שיכסו הוספת תרופות וטכנולוגיות חדשות המסוגלות להציל ולהאריך חיים עבור עשרות אלפי חולים בישראל. לדברי בכירי מערכת הבריאות, יש לקבוע עדכון קבוע לתוספת התקציבית של הסל, כך שבאופן אוטומטי יעלה ב-1.65% מדי שנה.

התאמת תקציב קופות החולים לגידול באוכלוסייה וליוקר הבריאות 

שיטת התקצוב של קופות החולים כיום מורכבת, וגורמת לכך שמדי שנה ארבעת הקופות נכנסות לגירעון תקציבי ובתמורה להסכמה לתנאים שהוצבו על ידי משרד האוצר, המדינה 'מכסה' את הגירעונות הללו.

ד"ר עדי ניב-יגודה, מומחה למדיניות בריאות הסביר: "בכל פרמטר אפשרי ניתן להראות כי למערכת הבריאות חסר כסף. היתרון הגדול של שר טמון ביכולת להפעיל מנוף לחץ ולייצג נאמנה את האינטרס התקציבי של משרדו. השיטה הנהוגה לאורך השנים, עם מנגנוני ההתחשבנות המעוותים, יצרו תחרות שלילית וקונפליקט מובנה בין בתי החולים לבין קופות החולים. יש לתקן את העיוותים הללו ולזכור שלכל השחקנים מכנה משותף אחד: דאגה למטופל".

משה בר סימן טוב ויעקב ליצמן (צילום: AP / FLASH 90, מרים אלסטר/פלאש 90)
השר והמנכ"ל היוצאים: ליצמן ובר סימן טוב | צילום: AP / FLASH 90, מרים אלסטר/פלאש 90

במכתב שנשלח לאדלשטיין על ידי פורום "5 מיליארד לבריאות", המונה כ-80 ארגוני רופאים וחולים למען מערכת הבריאות בישראל, נכתב: "לאור משבר הקורונה יידרשו בשנתיים הקרובות תקציבים משמעותיים לצורך היערכותה המהירה והיחלצותה משנות הרעבתה כדי שתוכל להתמודד כבר בחורף הקרוב". עוד נכתב: "בידך האפשרות ההיסטורית לשים קץ באופן מידי למראות הקשים של המיטות במסדרונות בתי החולים, לאזרחים הממתינים חודשים רבים בתסכול לתורים לרופאים מומחים ולניתוחים, לחולים המתחננים לתרופות מצילות חיים בסל, ולצוותים רפואיים רופאים ורופאות אחיות ואחים הפועלים בשגרה במחסור קשה ובעומסים בלתי נסבלים".