המאבק בנגיף הקורונה - והצעדים הדרמטיים: היום (שלישי) אישרה הממשלה פה אחד סגר נרחב בישראל עד ליום שישי ב-6:00 בבוקר - עם כמה הקלות. הסגר ייכנס לתוקף בשעה 19:00 הערב, התחבורה הציבורית תופסק בשעה 20:00 והסופרים יעבדו גם מחר עד לשעה 15:00 - אז יחל העוצר ברחבי ישראל. משרד הבריאות פרסם היום צו שיחייב חבישת מסכות פנים במרחב הציבורי החל מיום ראשון ב-7:00 בבוקר. מה ההבדל בין עוצר, סגר והסגר ובאילו תנאים יותר לצאת מהבית?

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

עיקרי ההגבלות שאושרו בממשלה:

  • מהיום ב-19:00 ועד שישי ב-6:00 - איסור מעבר בין ערים למעט צורך חיוני ועובדים חיוניים
  • הגבלות תנועה בתוך היישובים: קניות - רק ליד הבית. סופרים, מכולות ומאפיות מצות יהיו פתוחים עד 15:00 מחר (רביעי)
  • עצירת התחבורה הציבורית (למעט מוניות) מהשעה 20:00 ועד ליום ראשון ב-8:00
  • ביטול טיסות: המרחב האווירי ייסגר לטיסות נוסעים ועד ליום ראשון ב-8:00
  • מיום רביעי ב-15:00, במהלך ליל הסדר ועד 7:00 בבוקר שלמוחרת: עוצר - איסור יציאה מהבית למעט טווח של עד 100 מטרים. רק ביישובים לא יהודיים תתאפשר יציאה לקניות
  • שוטר יוכל למנוע כניסה ויציאה מיישובים, לעכב ולהפעיל כוח
  • שליחויות - יותרו, גם בין ערים
  • העברת ילדים בין הורים גרושים - תותר
  • ביום שישי ב-6:00: חזרה למצב הנוכחי
  • משרד הבריאות: חבישת מסכה בפומבי החל מיום ראשון ב-7:00

"הממשלה חוזרת ומזכירה כי האזרחים נדרשים לחגוג את חג הפסח בבתים בהם הם גרים", נכתב בהחלטה. הבוקר עוד ניסו לאשר סגר עד מוצאי שבת, אך לבסוף שעות ההגבלה נותרו דומות לאלו שעליהן הצהיר אמש נתניהו. במשך התקופה הזו - כלומר מהיום בערב ועד יום שישי בבוקר - ייאסר המעבר בין ערים. גם התנועה בתוך הערים והיישובים תוגבל, וניתן יהיה לצאת לקניות אך ורק סמוך לבית. 

נתניהו אומנם לא ציין זאת בנאומו, אך שליחויות יתאפשרו בתוך העיר וגם בין ערים - גם במקרה של סגר וגם בעוצר, כפי שצפוי בליל הסדר עצמו (למעט יציאה למרחק של עד 100 מטרים מהבית). נוסף על כך, מעבר ילדים בין הורים גרושים יתאפשר בכל תרחיש.

משרד הבריאות הבהיר כי בהתאם לנוסח התקנות, הסופרים והמכולות וכן משלוחי המזון יוכלו להישאר פתוחים עד מחר ב-18:00 (כולל גם מאפיית מצות). עם זאת, הממשלה צמצמה את טווח השעות וקבעה כי הסופרים יעבדו רק עד לשעה 15:00, בגלל תחילת העוצר.

הגבלת מעבר - גם בין חלק מהשכונות בירושלים

לפי החלטת הממשלה, מהערב ועד לשישי ב-6:00 "לא יוכל אדם לצאת להצטייד במזון, תרופות ומוצרים חיוניים וקבלת שירותים חיוניים אלא ביישוב מגוריו למעט אם ביישוב מגוריו לא קיימים שירותים אלו ואז יוכל לקבלם ביישוב הסמוך ליישוב מגוריו" - כך לפי המסמך שגובש ועלה להצבעה. עוד נכתב: "תקנה זו לא תחול על יישוב שמרבית תושביו אינם יהודיים".

לא מדובר רק על מעבר בין יישובים, מכיוון שבירושלים ההגבלה תחול על מעבר בין שכונות. העיר חולקה לפי רובעים: אורנים, אלונים, צפון, מזרח, מערב, מרכז ודרום (לפי המפה המצורפת).

עוצר בליל החג: כל הפרטים

ביום רביעי - מהשעה 15:00 ועד 7:00 בבוקר ביום שלמחרת - התקנות יגבילו אפילו עוד יותר את תנועת התושבים, עד כדי "כמעט עוצר" במהלך ליל הסדר: על פי ההחלטה, ייאסר על התושבים להימצא מחוץ לרדיוס של 100 מטרים מבתיהם.  

בשעות אלו "תיאסר גם הצטיידות במזון ביישובים שמרבית תושביהם יהודים". עוד נכתב: "יציאה ממקום מגורים, של יחיד או של אנשים הגרים באותו המקום, לזמן קצר ולמרחק של עד 100 מטרים ממקום המגורים תתאפשר בשטח ציבורי".

אכיפת תנועה בשכונות חרדיות בירושלים
אכיפת מגבלות תנועה בירושלים

כך יוכלו השוטרים לאכוף את הסגר

לפי נוסח ההחלטה, המגבלה לשני נוסעים בלבד ברכב לא תחול על אנשים שגרים יחד. תנועת התחבורה הציבורית תיפסק לחלוטין הערב בשעה 20:00 ועד ליום ראשון בבוקר, מלבד מוניות ושירותי הסעה לעובדים. גם טיסות נוסעים בין לאומיות יופסקו עד ליום ראשון.

עוד נכתב בהחלטה: "טיסות נוסעים בינלאומיות יוכלו לפעול רק באישור מראש של שרי התחבורה והפנים. תותר הפעלה של שירותי הסעה ייעודיים לעובדים בהתאם להנחיות, וכן של מוניות על פי ההנחיות ולצורך חיוני בלבד".

הגבלה נוספת: מעסיקים ימדדו חום "ככל הניתן" וימנעו כניסה של כל אדם עם 38 מעלות חום ויותר. העובד יידרש לאשר כי אין לו תסמינים ולא בא במגע עם חולה קורונה.

עוד נכתב כי שוטר "רשאי למנוע יציאה של אדם או רכב מהיישוב, לדרוש מכל אדם להזדהות לפניו ולמסור לו כל ידיעה או מסמך, לעכב אדם או כלי רכב". לפי המסמך שגובש בחתימת נתניהו, שוטרים יוכלו להפעיל כוח כדי לאכוף את ההגבלות: "סירב אדם לדרישה או הוראה של שוטר, רשאי שוטר לעשות שימוש בכוח סביר לשם מילוי ההוראות או הדרישה".

הסגר, סגר או עוצר: מה ההבדלים?

עד כה השתמשנו במונח "הסגר" מכיוון שההגבלות הוטלו על התושבים בנפרד - כל אזרח הונחה להישאר בביתו ולצאת מהבית רק לצרכים מיוחדים. המונח הסגר אינו מתייחס למצב שבו יש מחסומים שמקיפים את העיר ומונעים כניסה ויציאה ממנה.

הסגר, אם כן, הוא בידוד בני אדם או בעלי חיים החשודים כחולים או כנשאים, לשם בירור העניין. "סגר" הוא איסור יציאה מאזור או כניסה אליו ו"עוצר" הוא איסור יציאה מפתחי הבתים. המונח "בידוד" מכוון להפרדה של בני אדם שידוע שהם חולים (או שקיים חשש שחלו).  

השתתפו בהכנת הידיעה: קרן מרציאנו, דנה ויס, עמליה דואק, ירון אברהם, רפי מוזס.