במשרד הבריאות מדברים על יוזמת הבדיקות הסרולוגיות - המאפשרות לזהות אם אדם חלה בנגיף הקורונה ללא ידיעתו ופיתח נוגדנים - כבר יותר מחודש וחצי, והיום (ראשון) יצא לדרכו מהלך רחב בשיתוף עם קופות החולים. ואולם, בתל אביב החליטו כבר לפני שבועיים לפתוח ביוזמה עצמאית והציעו לאלף תושבים להגיע לבית החולים איכילוב ולהיבדק.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ככל שאנשים כבר נדבקו בנגיף ופיתחו נוגדנים, כך יהיו פחות אנשים שיידבקו בגל השני - ולכן קיוו בבית החולים לגלות שבגל הראשון מספר החולים היה גדול בהרבה מהידוע. עם זאת, מסתמן כי התוצאות הולכות דווקא בכיוון ההפוך. עד כה דגמו באיכילוב כ-500 תושבים, ומתוכם הגיעו תוצאותיהן של כ-300 בדיקות, שמהן עולה כי שיעור החיוביים לנגיף באזור תל אביב היה נמוך במיוחד.

"התוצאות עד כה מראות לנו שהרוב הגדול של הציבור עדיין חשוף לנגיף ויכול לחלות, מאחר שהוא לא חלה ולא ייצר נוגדנים", הסביר פרופ' רונן בן עמי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים איכילוב. "ולכן הפתיחה המחודשת צריכה להיות הדרגתית וזהירה".

הקורונה בישראל - תל אביב (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
כמה נדבקו בת"א ופיתחו נוגדנים? | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

עוד אמר פרופ' בן עמי: "אנחנו מבינים שהנגיף מתפשט באוכלוסיה ושחלק גדול יידבקו בו, ולכן היינו מעוניינים ששיעור ההדבקה יהיה גבוה אך ששיעור התחלואה הקשה יהיה נמוך, כרגע זה אומר שיש עוד אנשים בסיכון בריאותי שיש סיכוי שידבקו".

"היינו שמחים לעשות סיקור של כל המדינה אך היכולות שלנו מוגבלות", הוסיף מנהל היחידה למחלות זיהומיות. "הבדיקות האלו היו צריכות להתבצע לפני חודש וחצי, כשהתקבלו החלטות לגבי פתיחת המשק וחזרה למסגרות החינוכיות. בשלב ההוא הבדיקות היו יכולות לעזור לקבל תמונה טובה מאוד ולדעת איך להתנהל יותר טוב ואפילו למנוע גל שני".

לדברי פרופ' בן עמי, רגישות הבדיקה שנעשית לגילוי נוגדנים היא 95%, ויש לקחת בחשבון ששום בדיקה אינה מגלה את סימני ההדבקה בהצלחה של 100%. נוסף על כך, ייתכן שיהיו גם אנשים שנדבקו בנגיף וחלו אך לא יפתחו נוגדנים, אולם מספרם ביחס לכלל החולים צפוי להיות נמוך.