אחרי שחלה ירידה במספר חולי הקורונה בישראל, בשבוע האחרון החל מספרם שוב לעלות על רקע התפרצויות במוסדות חינוך ברחבי הארץ. מקבלי ההחלטות מדגישים תכופות את חשיבות הבדיקות, ושר הבריאות יולי אדלשטיין אף הצהיר שהמדינה תרחיב את היקפן - אולם המציאות בשטח אחרת לחלוטין. ישראלים רבים, ובהם כאלה שהציגו תסמינים המתאימים לקורונה, סיפרו היום (שני) ל-N12 על היחס המתסכל שקיבלו מקופות החולים.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

רחל ובנה, תושבי עפולה, סובלים כבר שבוע ימים מחום גבוה ושיעול. בשבת גילתה רחל שגם מורה הנהיגה שלה סובל מחום גבוה ומיד יצרה קשר עם מוקד קופת החולים. שם הפנו את רחל למרפאה שלא עבדה, ואחרי טלפונים רבים והמתנה מייגעת על הקו היא התבקשה להמתין כמה ימים עד שתקבל הפניה לבדיקה.

"הבן שלי קודח מחום ורק מעבירים אותנו מאחד לשני", אמרה רחל בתסכול. "מסתבר שלא כדאי להיות חולים בסופי שבוע וחגים". היא המשיכה ומתחה ביקורת על ההתנהלות בכל הנוגע לבדיקות הקורונה: "אין פלא ששוב יש כמות כזו גדולה של חולים, אנשים מתחננים לבדיקות. לנו עוד יש תסמינים, ואם אנחנו צריכים לעבור את כל זה בשביל בדיקה, מה עם כל החולים שאין להם תסמינים ומסתובבים בחוץ?".

עמדת בידוק קורונה (עיבוד: החדשות12)
עמדת בידוק קורונה | עיבוד: החדשות12

עדות נוספת שהגיעה ל-N12 היא זו של סיון שניסתה ארוכות להשיג בדיקה לאמה הסובלת מקוצר נשימה מיום חמישי. סיון מתארת הנחיות מבלבלות, וסיפרה כיצד במוקד קופת החולים ביקשו ממנה להמתין ליום ראשון כדי לשוחח עם רופא המשפחה. לנוכח מצבה הקשה של אמה החליטה סיון לא לחכות והתקשרה למוקד של משרד הבריאות, שם הפנו אותה לבית החולים. בשיחתה עם בית החולים התבקשה סיון להזמין אמבולנס שיביא את אימה לחדר המיון.

"בכל התהליך הזה, התחושה הייתה שאתה לבד בעניין", שיתפה סיון. "אתה רוצה להיות אחראי ולא להדביק אחרים, אבל לאורך כל התהליך לא שאלו אותנו שאלות מכוונות - ממה היא סובלת, איך להימנע מלהדביק את הסביבה - זה פשוט ביזיון. למה חולה עם תסמינים צריך לחכות שלושה ימים עד שהוא יפגוש רופא משפחה? למה המוקדים לא מסוגלים לטפל בזה? אחר כך מתפלאים שיש עוד נדבקים".

בדיקת קורונה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
עם העלייה בתחלואה הביקוש לבדיקות גובר | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

במקרה נוסף שהגיע ל-N12, סיפר דרור מבאר שבע כי בנו התינוק, בן שמונה חודשים, סובל כבר כמה ימים מחום גבוה, שיעול וצינון. במהלך חג השבועות הוא פנה פעמיים למוקד האחיות של קופת החולים שלו וביקש בדיקת קורונה, אולם נענה כי הדבר מצריך קבלת הפניה מרופא - שיהיה זמין רק ביום ראשון.

"למה אני צריך לחכות את כל הימים האלו עם תינוק שסובל?", תהה דרור. "בכול מקום משרד הבריאות מפרסם כי לא צריך לחכות אפילו בחג, קורא ללכת להיבדק, ומצהיר שקופות החולים ערוכות לכך - וזה ממש לא נכון".

בתגובה לטענות מסרו בקופות החולים כי המקרים שקרו בסוף השבוע האחרון ובחג אינם מייצגים את השירות שהן נותנות למבקשי בדיקות. לדבריהן, גם בסופי השבוע והחגים יש רופאים שנותנים שירות אונליין ובאפשרותם להפנות לבדיקה. אולם בסוף השבוע האחרון הייתה התפרצות אדירה במוקדים מסוימים, ולכן ייתכן שבמקומות מסוימים מרכזי הבדיקות היו סגורים והחולים התבקשו להמתין ולשוחח עם רופא המשפחה ביום ראשון.

עוד ציינו בקופות החולים כי בעקבות החלטת משרד הבריאות הגיעה בבוקר יום שישי הנחיה להקל משמעותית על הענקת הפניות לבדיקות קורונה. כעבור כמה שעות ההנחיה ירדה לשטח, ומשעות הצהריים כבר אושר לתת הפניות לבדיקות דרך המוקד הטלפוני.

מעבדת קופת חולים לאומית (צילום: פלאש/90 )
מעבדת בדיקות של קופ"ח לאומית | צילום: פלאש/90

הצהרות לחוד - מציאות לחוד 

אתמול הודיע שר הבריאות החדש בהצהרה לציבור על שינוי מדיניות הבדיקות בישראל, כך שמעתה יוכלו להיבדק גם א-סימפטומטיים, כלומר אנשים שחוששים שנדבקו בקורונה אך אינם מציגים תסמינים. אדלשטיין הוסיף כי למערכת הבריאות יש יכולת לעשות 15 אלף בדיקות ביום ועל כן ביקש מהציבור - "לכו להיבדק".

בדבריו אף התייחס אדשלטיין למחלוקות שעלו בעבר בין קופות החולים ומשרד הבריאות סביב סוגיית הבדיקות: "היו בזמנו טענות שמשרד הבריאות לא אפשר לקופות חולים לבצען, אבל זה הכל מאחורינו. אנחנו מעודדים את קופות החולים לבצע את הבדיקות".

לפי נתונים שפרסם אמש משרד הבריאות, אתמול בוצעו 2,874 בדיקות, ובשבת בוצעו 1,012 בלבד. גם ב-29 במאי המספר היה נמוך ועמד על 1,825. בימים שקדמו לכך, שני-חמישי, נעו מספרי הבדיקות בין 5,244 ל-6,791. כעת נותר לחכות ולראות אם ההצהרות אכן יתממשו - ומספר הבדיקות יעלה במידה ניכרת. 

בתוך כך, בקופת חולים לאומית הקימו הבוקר עמדת בדיקה בבאר שבע וזימנו אליה עשרות תלמידים ואנשי צוות שנמצאים בבידוד. הקופה פתחה גם מרפאת דיגום ייעודית במודיעין עילית, וזאת עקב חשיפת ילדי תלמוד תורה "דרכי יושר" לחולה קורונה מאומת. בהוראת משרד הבריאות, תלמידים אלו נכנסו לבידוד ונדרשים בבדיקת קורונה.