מחקר דרמטי שפורסם בכנס האיגוד האמריקני לסרטן (ASCO) השיג לראשונה – תוצאות הישרדות של יותר משנתיים לחולי סרטן ריאה מהסוג הקטלני ביותר. המחקר בדק את יעילותו של הטיפול בתרופה "אימפינזי" ומצא כי הוא אכן שיפר את הישרדות המטופלים. אחד מכל ארבעה חולים בסרטן הריאה מהסוג האלים שנבדק במחקר, שרד למעלה משנתיים הודות לטיפול שמעורר את מערכת החיסון של הגוף להילחם במחלה. על פי החוקרים, מדובר ב"פריצת דרך" בטיפול בסרטן ריאה של "התאים הקטנים" (המכונה: SCLC) ונחשב לסרטן אלים וקשה ביותר לטיפול עם היצע טיפולים קטן ומוגבל ביעילות.

לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המחקר כלל 268 חולים מרחבי העולם – חלקם גם מישראל – וחילק אותם לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה את הטיפול "אימפינזי" בשילוב עם כימותרפיה וקבוצה שניה קיבלה רק כימותרפיה, הטיפול המקובל כיום להילחם במחלה. על פי תוצאות המחקר שתוצאותיו פורסמו בהרחבה בכנס האונקולוגיה האמריקני (ASCO) בשיקגו, בקרב החולים שקיבלו את התרופה "אימפינזי" נרשמה ירידה של 25% בסיכון לתמותה מהמחלה וכשליש מהחולים שקיבלו את הטיפול נותרו בחיים לפחות 18 חודשים.

בתקופת המחקר נמצאה עצירה בהתפתחות המחלה (צילום: החדשות)
בדיקה של סרטן ריאות | צילום: החדשות

עוד עולה מהמחקר, שמעל ל22% מהחולים שטופלו בתרופה נותרו בחיים לאחר 25 חודשים בהשוואה ל14% שטופלו בכימותרפיה. על פי הממצאים שיעורי התגובה לטיפול בתרופה היו גבוהים וממושכים: 68% מהחולים שטופלו ב"אימפינזי" הגיבו לטיפול, מדובר בתוצאות יוצאות דופן לטיפול במחלה הקטלנית עם שיעורי שרידות נמוכים.

"סרטן ריאה של התאים הקטנים" הוא אחד האלימים ביותר מכלל מחלות הסרטן ומאופיין בקצב התפשטות מהיר בגוף והופעת גרורות בשלב מוקדם. מדי שנה מיליון ו-760 אלף בני אדם מתים מהמחלה ומדי יום נרשמים כ-4,800 מקרי מוות ברחבי העולם ממנה.

למרבה הצער,  רק 6% מהחולים שמאובחנים עם סרטן ריאה מסוג תאים קטנים ממשיכים להגיב לטיפול מעל לשנה ומרבית המטופלים מפתחים עמידות לכימותרפיה תוך כחצי שנה מתחילת הטיפול. כלומר, מרבית המאובחנים בסרטן מסוג זה ימותו תוך פחות משנה כשרק 2% מהם שורדים למעלה מחמש שנים עם המחלה מרגע האבחון.

"אני חושב שאני בדרך לנס" (צילום: החדשות)
בדיקת CT לגילוי של סרטן ריאות | צילום: החדשות

תוצאות המחקר הנוכחי מצטרפות למחקר שפורסם בשנה שעברה על התרופה "טסנטריק" עבור אותה אוכלוסיית חולים.

"אימפינזי" (בשמה הרפואי, "דורבלומאב") היא תרופה מסוג "אימונותרפיה" שמטרתה להפעיל את מערכת החיסון לזהות את תאי הסרטן ולתקוף את הגידול. התרופה כבר כלולה בסל התרופות בישראל לטיפול בחולי סרטן ריאה מסוג "תאים שאינם קטנים" (NSCLC) אשר מאובחנים בשלב 3 של המחלה, שלב מחלה מקומית-מתקדמת. הטיפול אושר לשימוש בחודש שעבר על-ידי רשות המזון והתרופות האמריקנית, ה-FDA וצפוי להיות מוגש לדיוני סל התרופות בישראל בסוף השנה.

ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המערך האונקולוגי במרכז הרפואי 'מאיר' בכפר סבא, ומומחית בטיפול בסרטן ריאה התייחסה לממצאים: "התאים הקטנים היא קטגוריה נפרדת של סרטן ריאות, מכיוון שהאלימות של הגידול והטיפול בו שונה לחלוטין. זו מחלה אגרסיבית ואלימה, שלרוב תוקפת מעשנים בהווה ובעבר ומתגלה לרוב בשלב מתקדם. במשך שלושה עשורים הטיפול היחיד שיכולנו לתת הוא כימותרפיה וכל שאר הטיפולים שנבדקו במחקרים, נכשלו ולא נמצאו כיעילים".

"המחקר שמתפרסם כעת ומצטרף למחקר נוסף, הוא ניצן ראשון מזה שלושה עשורים שמנבא את היתרון של טיפול מסוג זה לחולים הללו", הוסיפה ד"ר מיה גוטפיד. "התוצאות מראות שיפור בהישרדות, באיכות החיים של המטופלים ובמשך התגובה. אימונותרפיה, היא סוג טיפול למערכת החיסון שמסייע לה להילחם בסרטן ובכל הנוגע לקבוצת החולים הזו, המחקר נותן אור בקצה המנהרה".