שר הבריאות אדלשטיין קרא לציבור לעבור בדיקות רבות ככל שאפשר, אבל המעבדות לא עומדות בעומס: חרף ההבטחות שישראל מסוגלת לבצע 15 אלף בדיקות קורונה ביום, מתברר שבפועל נוצרו קשיים משמעותיים בימים האחרונים נוכח העלייה הגדולה במספר הבדיקות היומי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בחלק מן המעבדות של קופות החולים מכבי ושירותי בריאות כללית לא עומדים בעומס של ביצוע הבדיקות וקיים חשש שחלק מהבדיקות ילכו לעיבוד משום שלא יספיקו להיבדק במהלך חלון הזמן שמאפשר זאת – 72 שעות מרגע לקיחת הדגימה.

העלייה בביקוש לבדיקות נוצרה בעקבות החלטת שר הבריאות לאפשר גם לאנשים בלי תסמינים להיבדק אם באו במגע עם חולה מאומת.

בדיקת קורונה במתחם "היבדק וסע" (צילום: רויטרס, רויטרס_)
בדיקה במתחם היבדק וסע | צילום: רויטרס, רויטרס_

עד כה לא התאפשרה בדיקות של אנשים כאלה ללא סימפטומים אבל בעקבות שינוי המדיניות של השר אדלשטיין וקריאתו לציבור "לכו להיבדק", נוצרה עלייה גדולה מאוד בביקוש לבדיקות ואת הביקוש הזה כרגע קשה למערכת הבריאות הציבורית לספק.

נוכח המצוקה בבדיקות, במשרד הבריאות קראו לקופות החולים – בדקו אך ורק את מי שעומד בקריטריונים ולא את כל מי שמבקש.

דגימת קורונה במעבדה של קופת חולים כללית (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
דגימה במעבדה של קופת חולים כללית | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

גורם בכיר בשירותי בריאות כללית אומר: "השתגענו לגמרי - קופות החולים מתחרות אחת בשנייה מי תעשה יותר בדיקות, ומי תעשה יותר מהר. התחרות הזאת בין הקופות הופכת לכלי שיווקי כדי למשוך מבוטחים מקופות אחרות. ומה התוצאה? מאשרים לכל מי שמבקש, ואנחנו כבר לא מדברים רק על אנשים בלי סימפטומים שנחשפו לחולים מאומתים, אלא גם לכאלה שנחשפו לאלה שנחשפו, או אפילו לכאלה שמבקשים כי הם נחשפו לכאלה שנחשפו לכאלה שנחשפו ובתכלס - מאשרים גם למי שלא נחשף לאף חולה מאומת, אבל פשוט בא להם להיבדק".

הוא הוסיף כי "יש פה מסר כפול - מצד אחד אומרים שההנחיה היא עדיין לבדוק רק את מי שהיה במגע הדוק עם חולה מאומת (פחות מ-2 מטר ויותר מ-15 דקות), ומצד שני - השר אומר: 'לכו להיבדק', ורוח המפקד היא לאשר לכל מי שמבקש. אלה בדיקות יקרות ומיותרות, שבאות על חשבון שירותים וטיפולים אחרים שקופות החולים צריכות לספק לציבור".

מקופת חולים מכבי נמסר בתגובה: "צוות מכבי עובד סביב השעון ובסופי שבוע. אנחנו קוראים למשרד הבריאות להגביר את קצב פעילות המעבדות הממשלתיות ומגבים את דרישתו למשאבים".

משירותי בריאות כללית נמסר בתגובה: "עקב נטילת דגימות הנרחבת בבתי ספר נרשם זינוק דרמטי במספר הבדיקות שצריך לבצע, בסדרי גודל שלא היו כדוגמתם, דבר היוצר עומס. כדי לתת מענה אנו בכללית מפעילים את כל מערך המעבדות העומדות לרשותנו , 8 מעבדות בקהילה ובבתי חולים, ועושים את המיטב כדי לספק את התשובות במהירות האפשרית לנוכח העומסים וההיקפים הגדלים".