אמש (ראשון) שודר במהדורה המרכזית מבחן המסכות, שדירג את אמצעי המיגון - התעשייתיים והביתיים - על סמך  בדיקה של מכון התקנים. הבדיקה התמקדה בשני פרמטרים: האפקטיביות של המסכה - כמה אחוזים מהנגיפים בחדר אכן יצליחו לחדור אותה? והנוחות – עד כמה קל לנשום דרכה? לאחר שידור הכתבה קיבלנו שאלות רבות לגבי המסכות, והיום (שני) ניסינו לרכז לכם את כל התשובות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כמה עולה מסכה פשוטה ואיפה ניתן להשיג?

המסכות הפשוטות (מסכות מנתחים) עולות בין 3-4 שקלים וניתן להשיגן כמעט בכל רשת פארם או כל רשת שיווק. לעיתים אם הן לא נמצאות על המדפים, הסיבה היא שהרוקחים או הקופאים מחזיקים בהן ופשוט צריך לבקש מהם.

כמה עולות המסכות המיוחדות יותר ואיפה ניתן להשיג אותן?

לגבי המסכות המורכבות יותר, השוק כבר פרוץ. מסכות בד עולות כ-25 שקלים ויכולות להגיע ל-100-90 שקלים. יש גם סלבס למיניהם שמוכרים מסכות מבד במחירים מופקעים. מסכות N95 וכאלו עם שסתום עולות בין 30 ל-70 שקלים. ברשתות הפארם או ברשתות השיווק תמצאו מסכות כאלה במחירים שפויים יותר: אין טעם לשלם יותר מ-30 שקלים על מסכה.

ילד חובש מסכה (צילום:  sportoakimirka, shutterstock)
מסכת N95. האם היא אכן מגנה יותר ממסכה פשוטה? | צילום: sportoakimirka, shutterstock

האם החנויות השונות מגבילות בכמות קניית המסכות?

כן. ברוב הרשתות לא ייתנו לכם לקנות יותר מ-10 מסכות משתי סיבות. האחת, כדי שיישאר גם ללקוחות אחרים והסיבה השנייה היא שרוב בעלי החנויות הקטנות מגיעים לקנות משם על מנת למכור אחר כך את אותן מסיכות במחירים יותר יקרים, ורוב הרשתות מנסות למנוע זאת.

על איזו מסכה את הכי ממליצה?

מסכת המנתחים הפשוטה שעולה 3 שקלים מונעת מ85% מהנגיפים לחדור אותה. היא יחסית זולה ומחזיקה לכמה שעות. אם אתם גם כך רוב היום בבית, אין צורך לקנות מסכות יקרות. אם אתם עובדים חיוניים ונמצאים הרבה שעות מחוץ לבית - הייתי קונה מסכת N95 ללא מסנן.

איזו מסכה מגינה עליך ואיזו על הסביבה?

קשה לאמוד כמה המסכות ללא מסנן מגינות על הסביבה, מאחר שהן לא תמיד צמודות מאוד לפנים. מה שבטוח זה שמסכה עם שסתום או מסנן פולטת לא מעט נגיפים החוצה (כ-60%).

קורונה בישראל (צילום: תומר ניוברג, פלאש/90 )
גם מסכות תוצרת בית עוזרות | צילום: תומר ניוברג, פלאש/90

כמה זמן מחזיקה כל מסכה?

התשובה היא מאוד אינדיבידואלית. בעיקרון, המסכות הפשוטות והזולות אמורות להחזיק לכמה שעות והיקרות יותר לכמה ימים. צריך לקחת בחשבון שכל אדם נושם בצורה שונה ופולט לחות שונה מהפה ולכן לא ניתן לענות על כך בצורה חד משמעית. המומחים ממליצים: ברגע שאתם מרגישים שהמסכה לחה מדי - תחליפו למסכה חדשה.  

אז מומלץ או לא מומלץ לעטות מסכה עם שסתום?

המסכה עם השסתום אכן מונעת מנגיפים לחדור אל גופנו, אך יחד עם זאת היא מוציאה החוצה כ-60% מהנגיפים שאנחנו פולטים. צריך לקחת בחשבון שעל הסביבה שתימצא לידינו היא לא תגן, בטח לא אם מדובר בחולה קורונה.

מסכות בד הן הכי קלות להשגה בימים כאלה, האם בכל זאת כדאי לרכוש אותן?

מסכות בד הן באמת קלות להשגה מכיוון שכל אחד יכול לתפור ולמכור. חשוב לדעת שהן ימנעו חדירה של 50% מהנגיפים והן כלל לא אטומות. ועדיין, עדיף לשים אותן מאשר ללכת בלי כיסוי בכלל.

מעיין פרתי  (צילום: החדשות12)
מעיין פרתי | צילום: החדשות12

האם כדאי להזמין מסכות מהאינטרנט? באתרים כמו עלי אקספרס?

בעיקרון, מסכות שמגיעות מעלי אקספרס לא עוברות שום בדיקת תקן ולכן אני פחות ממליצה עליהן. מעבר לכך שיכול לקחת זמן מה עד שיגיעו, והרשויות כבר מחייבות את כולנו לעטות מסכה בכל פעם שאנחנו יוצאים מהבית.

האם ניתן לכבס את המסכה?

לא ניתן לכבס את המסכה. המסכה היחידה שניתן לכבס זו מסכת הבד- צריך לקחת בחשבון שהיא מגנה עליו רק מפני 50% מהנגיפים

לסיכום, המסכות מגינות עלינו אבל לא מספיקות במלחמה נגד נגיף הקורונה. חשוב לשטוף ידיים ולשמור מרחק מאנשים שלא גרים אתנו כמה שיותר. והעיקר, שנהיה בריאים!