ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הלילה (שלישי) ישיבה טלפונית עם שרי הממשלה והזהיר אותם מפני קטסטרופה בריאותית במהלך השבועות הקרובים. נתניהו אמר: "אנחנו עלולים להגיע למיליון נדבקים תוך חודש. במצב קשה יכולים להיות גם עשרת אלפים מתים בישראל כמו שחוזים במודלים המחמירים של משרד הבריאות". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורם ממשלתי שנכח בדיונים אמר ל-N12 כי קיימת תחושה בקרב מקבלי ההחלטות שחלק מהשרים וגם הציבור עדיין לא מפנימים את קצב ההתפשטות וההדבקה המהירים של נגיף הקורונה. עם זאת, בדיונים שהתקיימו אתמול בלשכת ראש הממשלה, טענו חלק מהגורמים הכלכליים כי יש לתת זמן ולראות את האפקטיביות של ההגבלות שהוכרזו. לדבריהם, יש סיכוי טוב שקצב ההדבקה יואט ולא יגיע למכפלות הגדולות בעקבות ההגבלות. אולם אנשי משרד הבריאות טענו שרק החמרה דרמטית ומשמעותית של הצעדים יצליחו להאט את הקצב.

ההנחיות המסתמנות

על פי גורמים שמצויים בפרטים, מסתמן שבהחלטה שיאשרו בצהריים השרים ייכתב בין היתר כי תיאסר ריצה או פעילות ספורטיבית מחוץ לבית ושהמרחק המאושר ליציאה של אזרחים מביתם יוגבל ל-100 מטר - למעט לצורך יציאה לקניות חיוניות. בנוסף, לא צפויות לעלות לאישור השרים הגבלות ספציפית על הגיל השלישי (65 פלוס) אלא המלצה גורפת לא לצאת מהבית. לעובדים חיוניים בגיל השלישי יומלץ לצאת לעבודה אבל להיזהר.

במהלך היום צפויים השרים להצביע על החרפת ההנחיות לציבור לאור הקפיצה המשמעותית במספר הנדבקים בישראל. רק אתמול זינק מספרם של החולים בכ-400, ובסך הכל אותרו עד כה 1442 חולים. ההערכה היא שככל שתימשך העלייה במספרן של הבדיקות, כך יירשם גם זינוק במספר החולים.

נתניהו במסיבת עיתונאים על הקורונה (צילום: לעמ, לע"מ)
בדרך להנחיות מחמירות יותר | צילום: לעמ, לע"מ

אתמול קיים נתניהו דיון שארך שבע שעות ובסופו הנחה נתניהו להגביר באופן דרמטי את האכיפה על הגבלות התנועה וכן להכין נוסח החלטה להחמרת הגבלות התנועה, למעט עבודה, הצטיידות במזון, תרופות, מוצרים חיוניים ומקרים חריגים נוספים.

הדיון הארוך בממשלה התקיים בעקבות שיחה שקיים ראש הממשלה נתניהו עם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימנטוב. בשיחה, טען מנכ"ל משרד הבריאות כי קצב העלייה במספר החולים מזכיר את גרף העלייה באיטליה, וקיים חשש שישראל תגיע למצב דומה אם ההנחיות לציבור לא יוחמרו. לנתניהו נמסר כי משרד הבריאות דורש להחמיר באופן משמעותי את ההגבלות לציבור.

קורונה בבית חולים באיטליה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
המצב בישראל יהיה דומה לאיטליה? | צילום: רויטרס, רויטרס_

ל-N12 נודע כי התעוררו בדיון חילוקי דעות חריפים בין נציגי משרד הבריאות ליתר נציגי הממשלה. הראשונים דרשו לעצור את תנועת האזרחים במרחב הציבורי ולסגור את כול החנויות למעט העסקים החיוניים, ואילו האחרים קראו לצמצום התנועה בלבד. נציגי משרד האוצר התעקשו על כך שהמשק לא יוכל להשתקם מצעד קיצוני כגון הסגר כללי. נתניהו הורה לצדדים לגבש מתכונת שתוסכם על שניהם, וצעדי החירום שהוכרזו הם הפשרה שסוכמה. 

במסגרת הדיון המיוחד הוצגו מודלים שונים ובהם אחד העוסק בעליית מספר החולים בישראל. מודל זה הדגיש את הדמיון לתהליך שעברה איטליה. אחת ההערכות שניתנו היא שבתוך שלושה שבועות יהיו בישראל כ-1,000 חולים מונשמים. עוד עלה בדיון הצורך לתת בידי המשטרה כלים אפקטיביים לאכיפת ההנחיות. תקנות החירום האחרונות שאושרו אינן מספקות מענה להפרות של אזרחים, אלא נדרשות רק לענישה של בעלי עסקים.