בדרך להגבלות חדשות במשק? ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר שסוף השבוע האחרון יהיה קריטי לפני ההחלטה לכנס את הממשלה מחר (ראשון) - לטובת ההכרזה על צמצום משמעותי במקומות העבודה במשק. למרות שחלה התייצבות בנתוני המחלה, ההחלטה תלויה בנתונים שיתפרסמו עד מחר. בשלב זה ישראל עדיין רחוקה מתרחיש יציאה. במהלך סוף השבוע מספר החולים עלה ל-3,619. 12 ישראלים מתו עד כה. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ראש הממשלה נתניהו יכנס דיון בשעה 20:30, כהיערכות לישיבת הממשלה: הדיונים צפויים להימשך אל תוך הלילה. הדיון יעסוק גם בשאלה מה יהיה גובה חבילת הסיוע הכלכלי למשק, בעיקר לעצמאים ולבעלי העסקים. לפי סביבתו של ראש הממשלה, הוא כבר נחוש להביא הגבלות חדשות לאישור כבר מחר - והממשלה צפויה לאשר הגבלות נוספות על העבודה במשק.

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב התארח באולפן חדשות 12 והתייחס לכך שמצב ההידבקות לא מחמיר. "אנחנו רואים חלק מהתוצאות של דברים שעשינו בתקופה האחרונה ויכול להיות שיש אפקט של זה, אנחנו לא בטוחים", אמר. "אנחנו מודאגים בפרט מכך שמתקרבים לפסח ותהיה יציאה לש אנשים מהבתים. רוצה לנצל את ההזדמנות ולהגיד לצופים: אל תצאו מהבית אל תהיו באשליה שהמצב משתפר, תקפידו על הכללים  - זאת הדרך היחידה שלנו לנצח את המחלה".

משה בר סימן טוב (צילום: החדשות 12, החדשות12)
מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב | צילום: החדשות 12, החדשות12

"הדילמה היא קשה", המשיך. "אם לחכות מספר ימים או לקבל את ההחלטות עכשיו. זה דיון שאנו מקיימים עם יתר משרדי הממשלה והתוצאה תהיה, אני מאמין, הידוק של הכללים. המילה הסגר לא רלוונטית כי לא מעט אנשים ימשיכו לעבוד". 

מנכ"ל משרד הבריאות התייחס גם לסוגיית התקלה בבדיקות: "עשינו קפיצה מאוד גדולה בהיקפי הבדיקות. עלינו מהר מאוד במספר הבדיקות והמעבדות וכדי לאפשר את המעבר המהיר. לא הספקנו לייצר מערכת מחשב אחת, לכן טבעי שבקצב עלייה כזה ובמערכת מבוזרת יהיו טעויות. אנחנו מתנצלים עליהן אבל פועלים מאתמול עם שלל גורמים כדי לעשות סדר בנתונים ולייצר מערכת אחת שתמנע תקלות כאלה בעתיד".

במשרד האוצר דורשים: תנו למשק להגיב

בסרטון שפרסם הערב נתניהו לאזרחי ישראל אמר: "אנחנו בדרך לממשלת אחדות, לאחד כוחות למענכם ולמען המדינה שלנו". עוד אמר: "אני רואה הפנמה די רחבה אבל זה עדיין לא מספיק. שמרו על עצמכם, שימרו על ההנחיות, אנחנו נצטרך הידוק נוסף אבל אנחנו יכולים לנצח את זה. ביחד ננצח את הקורונה".

אנשי האוצר קראו לנתניהו להימנע מהסגר מלא: "עשינו את כל הצעדים היותר המשמעותיים לפני שבוע וקצת, בוא ניתן למשק להגיב לעניינים הללו לפני שנחליט על הגבלות נוספות". מנגד, אומרים אנשי משרד הבריאות: "אם יתברר בעוד מספר ימים שטעינו אחר כך יהיה מאוחר מדי לתקן את התקלה הזו". המחלוקת מתחדדת לאור המחיר הכלכלי הגבוה שהמשק משלם. 

המהלך שניצב על הפרק הוא הגבלת המשק. כיום כ-30% מורשים להגיע למקומות העבודה והכוונה היא לצמצם את זה עוד יותר. שאלת המינון תלויה במודלים שונים שיציגו לו אנשי משרד האוצר בדיונים, וגם בנתוני התחלואה של היום ומחר. בשלב זה עדיין לא גובשה אסטרטגיית יציאה מהמשבר ולו"ז צפוי לחזרה ללימודים ולתפקוד נרחב יותר למשק. 

שוב ביחד, כחלון ונתניהו (צילום: אהרון קרון, פלאש 90‎)
כחלון קורא למענקים לעסקים | צילום: אהרון קרון, פלאש 90‎

שר האוצר משה כחלון העלה בשעות האחרונות הצעה לתת מענק בהיקף של 5 מיליארד שקלים לעסקים הקטנים - בדומה להצעה של טראמפ, שהביא לאישור בית הנבחרים הצעה לתת מענק של 2.2 טריליון דולר לשוק האמריקני. הצעת כחלון צפויה להיות מוקד המחלוקת בוויכוח הזה.

אנשי האוצר והדרג המקצועי קוראים להסתפק בהלוואות והקפאת תשלומים כמו ארנונה, כאשר מנגד עומדים שר האוצר וראש הממשלה שרוצים לתת עוד מענק לעסקים - וזה רעיון שעלה בשעה האחרונה. נתניהו כבר דרש חבילת סיוע של עשרות מיליארדי שקלים, ואנשי משרד האוצר אמרו "זה טוב ויפה להתחיל לחלק ,אבל תזכרו שעכשיו אנחנו רק בתחילתו של האירוע, מה יקרה אם המשבר הזה יימשך לאורך זמן - האם תקציב המדינה יוכל לעמוד לאורך זמן בהוצאה תקציבית כל כך גדולה?". זוהי מהות הוויכוח שבסופו עשויות להתקבל החלטות רבות בניגוד לדעתם של אנשי משרד האוצר. 

משרד הבריאות לבתי החולים הפרטיים: תתכוננו לעזור

במשרד הבריאות נערכים לאפשרות שההתפרצות תתגבר - ובתי החולים הממשלתיים לא יעמדו בעומס. ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת רפואה במשרד הבריאות, פנתה לבתי החולים הפרטיים במדינת ישראל ואמרה להם: "תתכוננו להירתם למשימה. גם לכם יש אמצעים, גם לכם יש ציוד, גם לכם יש מכונות הנשמה, יכול להיות מאוד להיות שגם אתכם נצטרך בקרוב מאוד".

המחסור במכונות ההנשמה (צילום: N12)
בתי החולים הפרטיים יירתמו להנשמה? | צילום: N12

הפנייה משקפת את ההיערכות לתרחישים הכי רעים שצופים בין 10,000 -5,000 מונשמים, למרות שבסוף השבוע נבלמה העלייה בנתונים. עם זאת, התקלה בפרסום תוצאות הבדיקות מעיבה על האופטימיות. למרות התקלה, לקיחת הבדיקות במתקני "הידבק וסע" של מד"א נמשכה: עד כה לקחו אנשי מד"א 40,109 דגימות, מתוכן 11,192 במתחמי 'היבדק וסע'. בסוף השבוע ניטלו למעלה מ-6,000 דגימות ו-2,577 מתוכן נלקחו במתחמי 'היבדק וסע'.