מקרי הקורונה בישראל הולכים ומתרבים ואיתם גם החשש מפני התפרצות משמעותית של המגיפה. בעקבות התגברות מקרי הקורונה והבהלה הציבורית, טליה לבנון, מנכ"לית המרכז לקואליציה לטראומה, משתפת במספר טיפים להתמודדות עם המשבר – וממליצה כיצד לנהוג עם הילדים בתקופה של לחץ, חוסר וודאות וחרדה.

1. שמרו על שגרה

השגרה מקנה לילדים ביטחון; לכן חשוב לשמור על הרגלים קבועים, כמו זמני הארוחות ושינה. כמו כן, ייצרו הזדמנויות שבהן הילדים יוכלו לשתף אתכם במחשבותיהם ובשאלותיהם: שחקו איתם ומצאו הזדמנויות ליהנות ביחד.

2. צמצמו זמן מסך

הגבילו את החשיפה של הילדים למהדורות החדשות ולדיונים המתקיימים בהן, כמו גם לאתרי החדשות באינטרנט. הדבר חשוב במיוחד בגילאי הגן ובית הספר היסודי.

3. אל תסתירו מידע

רצוי ליצור בבית אווירה של שיתוף: אין סודות, מותר לדבר על הכל ולשאול כל שאלה. כשאתם מסתודדים ביניכם, הילדים שלכם מבינים שאתם מסתירים משהו מסוכן. כן חשוב לספר להם את האמת באופן פשוט ומרגיע ומבלי להרחיב בפרטים. הסבירו להם שיש נגיף ושמו קורונה, ושמדינת ישראל נוקטת באמצעים כדי לשמור על כולנו בטוחים. עודף מידע עלול לבלבל ולהפחיד אותם.

מומלץ לעזור להם להבחין בין עובדות לשמועות ולהסביר להם שלא כל מה שאומרים ברחוב או כותבים בפייסבוק הוא נכון.

4. הגבירו את תחושת השליטה והמסוגלות

הסבירו לילדים שהם יכולים לשמור על עצמם אם יקפידו על היגיינה בסיסית: לכסות את האף והפה כשמתעטשים או להפנות את הפנים למרפק; ולרחוץ עם סבון לפני האוכל ולאחר השימוש בשירותים. אפשר לבקש מהילדים הבוגרים יותר ללמד את אחיהם הצעירים על כללי ההיגיינה, להכין סרטון או לכתוב סיפור, ולרכז על פוסטר את הכללים המשפחתיים. כך הילדים ירגישו משמעותיים במאמץ למניעת ההתפשטות.

5. היו מודעים לתגובות שלכם לאירוע

ילדים לומדים כיצד להגיב למצב על ידי צפייה במבוגרים בסביבתם. לכן, חשוב שתטפלו בעצמכם ותמצאו דרכים להוריד את רמת הלחץ, כמו תרגילי נשימה או קבלת תמיכה מקצועית. הילדים יזהו את רמת המתח שלכם ויגיבו בהתאם.

אז מה עושים אם נדרשים לשהות בבידוד?

יש הרבה דברים שאפשר לעשות בתוך הבית. הילדים יוכלו להמשיך ללמוד דרך אתר "למידה מרחוק" של משרד החינוך, אך מומלץ להאזין למוזיקה ולעסוק בפעילות גופנית, כמו ריקוד, קפיצה בחבל, קליעות לסל עם כדור רך או מסירות עם בלון מתנפח. עודדו את הילדים שלכם להשקיע את הזמן הפנוי הרב גם במשחקי קופסה, ציור ויצירה או קריאת ספרים. כדי להרגיע את המצב ולעזור לוויסות הרגשי, ניתן לבצע עם הילדים תרגילי נשימה ודמיון מודרך.

מתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית?

תגובות רגשיות עוצמתיות הן נורמליות במצבי משבר או לחץ משמעותיים, והן נוטות להתפוגג לבד אחרי כמה שבועות. במידה והתגובות הרגשיות נמשכות מעבר לשבועיים או מחמירות, פוגעות באופן משמעותי ביכולת של הילד או ההורה לתפקד בבית הספר, בבית או בעבודה, כדאי לשקול פנייה לעזרה מקצועית.

הקואליציה הישראלית לטראומה, ער"ן ומשרד הבריאות מפעילים קו חם ייעודי לסיוע וייעוץ בהתמודדות עם מצוקה נפשית על רקע הקורונה. השירות בטלפון 1201, שלוחה 6 ומאויש על ידי מתנדבים מיומנים בהתמודדות עם לחץ ודחק.