צעד נוסף במאבק - ובניסיון למנוע התפרצויות של הנגיף הקטלני: היום (שלישי) החמיר משרד הבריאות את הנהלים והורה לצמצם את מספר המשתתפים המותרים באירועים ציבוריים. עד היום הותרו אירועים בהיקף של כ-5,000 משתתפים, אך כעת הנחו במשרד על הגבלה חדשה. כמו כן בוחנים בנתב"ג להעביר את כל הפעילות לטרמינל 1 - כך פורסם לראשונה ב-N12.

58 חולי קורונה בישראל: כל המקומות שבהם ביקרו הנדבקים החדשים‎

"יש לשקול נחיצות אירועים ובכל מקרה לא לקיים אירועים מעל 2,000 איש", נמסר ממשרד הבריאות תחת הכותרת "הנחיות חדשות". עוד ציינו כי "מספר זה צפוי להתעדכן בהתאם להתפתחויות". בצעד נוסף, הורו במשרד "להימנע מביקורים בבתי חולים ובמוסדות לקשישים. ככל שיש צורך במלווה, יש להסתפק במלווה אחד. אנשים עם סימפטומים אינם רשאים ללוות חולים או לבקר במוסדות לאוכלוסייה הקשישה".

"משרד הבריאות שב וממליץ לאוכלוסיית הקשישים ובפרט לקשישים עם מחלות רקע, ולאנשים עם מערכת חיסון חלשה, לצמצם מגעים ככל הניתן תוך שמירה על שגרת החיים", הוסיפו. ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס דיון בהשתתפות נציגי משרד הבריאות, ובעקבותיו התפרסמו ההנחיות החדשות.

הקורונה משבשת את הספורט

ההגבלה תשפיע גם על הספורט הישראלי: מכבי תל אביב כדורסל כבר הוציאה כרטיסים למכירה ל-5,000 צופים למשחקיה הבאים, אך כעת תצטרך לשנות זאת. הערב הודיעו במנהלת הליגות לכדורגל כי משחקי הכדורגל בליגות המקצועניות יתקיימו - עם מגבלת קהל של עד 2,000 צופים. "אנו עומדים בקשר רציף עם משרד הבריאות והחלטה זו עשויה להשתנות עוד לפני מועד המשחק, בהתאם להחלטת משרד הבריאות ועל בסיס הערכות מצב שמתקיימות באופן תדיר", נמסר ממנהלת הליגות.

יו"ר המנהלת ארז כלפון אמר: "אנו מתנצלים בפני אוהדי הכדורגל על שרובם לא יוכלו להגיע לאצטדיונים בתקופה הקרובה. בריאות האזרחים מעל הכל ואנו מבינים ומכבדים את החלטת הרשויות ומשרד הבריאות. אנו מבינים את רחשי הלב של קהל הצופים ואת האכזבה הגדולה על שאינם יכולים להגיע לאצטדיונים, אך בשעת חירום זו, על כולנו לגלות אחריות ולהשמע להוראות הגופים הממונים".

במסגרת הדיונים, נבחנת גם האפשרות להעביר את כל הפעילות בנתב"ג מטרמינל 3 לטרמינל 1. הרקע למהלך האפשרי: הפחתת הטיסות הבין-לאומיות, הפסקת הפעילות של כמה חברות זרות והאפשרות שגם החברות הישראליות יצמצו את היקף פעילותן.

"המחלה תלך ותתפשט"

ד"ר אורלי ויינשטיין ממשרד הבריאות הודתה כי צמרת מערכת הבריאות בארץ מוטרדת מהמצב הנוכחי: "אנחנו מודאגים, המחלה הזו תלך ותתפשט ואנחנו רואים את זה קורה לנגד עינינו". עוד הסבירה בריאיון לחמש עם רפי רשף: "אנחנו חוששים שקצב העלייה (במספר החולים) יהיה יותר ויותר גדול, יש משמעויות גדולות מאוד מבחינת ההיערכות שלנו". על הגבלת מספר המשתתפים באירועים אמרה: "מתישהו צריך לקבל את ההחלטה ו'לחתוך'".

נתניהו, ליצמן ובר סימן טוב בתדרוך במשרד הבריאות‎ (עיבוד: החדשות12)
נתניהו וראשי משרד הבריאות, ארכיון | עיבוד: החדשות12

בהתייחסות למקרים הנוספים שהתגלו, אמרה: "תיארנו לעצמנו שזה יהיה הקצב, הוא מתכתב עם אחד התרחישים שבנינו עם שני מומחים לעניין – ובתרחיש הזה אנחנו רואים עליות גדולות במספרים ככל שהזמן עובר, כנראה שלא נוכל להתחמק מהדבר הזה. כרגע המצב בישראל, יחסית למדינות אחרות באירופה וארה"ב ואירן, מצוין – מתוך ה-50 יש רק חולה אחד שלא יודעים איך הוא נדבק

בנוגע להרחבת הבידוד לחוזרים לישראל, אמרה: "מה שנעשה על ידי המדינה הוא מאוד לא נוח אבל מאוד חשוב, בהחלט יכול להיות שנצטרך להחמיר את הצעדים. יש מדינות שעשו צעדים הרבה יותר מרחיקי לכת. אנחנו לא מדברים כרגע על הסגר מוחלט, אבל דנו גם היום וגם אתמול על צעדים נוספים. המטרה היא למנוע ככל האפשר את ההעברה מאדם לאדם, את ההדבקה בתוך הקהילה ובתוך המדינה".

"מעריכים שרוב האוכלוסיה תידבק, לא יכולים לבדוק כל אחד"

כשנשאלה אם היא עומדת מאחורי ההערכה שהשמיעה בעבר, שלפיה כ-70% מהציבור יידבק במחלה לאורך זמן, השיבה: "אנחנו מניחים במחלות ויראליות כאלו שרוב האוכלוסיה בסוף נדבקת. מאוד חשוב יהיה להבין, לפי הצעדים שננקוט, תוך כמה זמן האוכלוסיה תידבק – אם תוך 3-4 חודשים, זה יכול להיות אירוע קולוסאלי. אם זה ייקח שנה-שנתיים, כולנו נוכל לטפל בחולים בצורה מסודרת".

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי" כי במשרד הבריאות "נערכים לכך שיהיה פה גל יותר גדול של התפרצות, זה מה שצפוי לפי הערכות המצב שלנו. עם הצעדים המחמירים שאנחנו עושים, אנחנו מקווים שנוכל לצמצם ככל שניתן את הגל הזה. אנחנו ממשיכים ומחמירים את הצעדים בהתאם לצורך". 

גרוטו הבהיר כי בשלב זה אין כוונה לסגור בתי ספר ואוניברסיטאות: "הנושא הזה נמצא בדיונים. לא ברור לנו עדיין עד כמה ילדים מדביקים ולכן אנחנו עושים מודלים ובודקים אם לצעד הזה יש טעם. הצעד הזה לא בתוכנית להיום או מחר". עוד אמר: "תהיה המלצה לחולים שמבקרים את בני המשפחה לא ללוות".

בהתייחסות לאפשרות לתשאול יזום לאנשים שהיו במסלול של חולי קורונה, הודה: "זו פעילות שנדרש אליה כוח אדם עצום ואנחנו לא יכולים לעשות את זה אבל אנחנו עובדים עם מספר חברות שייש להן אפשרות לעשות את המיפוי הזה. גם זה נמצא על הפרק. אנחנו גם רוצים לדעת אם זה כלי מספיק אפקטיבי כדי שבסופו של דבר אדם יוכל לקבל סמס - היית ליד מישהו חולה אתה צריך להיכנס לבידוד".

עוד הודה גרוטו: "לא נבדוק כל אדם לקורונה. זה לא ישים ולא יעיל". גרוטו גיבה את הרחבת הבידוד לכל החוזרים לישראל: "מדובר באירוע חירום לאומי דומה לאיזושהי מלחמה וההחלטות מתקבלות בראשות ראש הממשלה. לקח זמן לקבל את ההחלטה כדי לדון גם בהשלכות הכלכליות. אנחנו מייעצים לראש הממשלה ולשרים ושם מתקבלות ההחלטות שכמובן משפיעות על המשק". 

ההיערכות לסגירת המעברים בנתב"ג לאנשים ששהו בסין
ההיערכות בנתב"ג בעקבות התפשטות הקורונה

כחלק מהמאמץ למניעת התפשטות נגיף הקורונה, משרד העבודה והרווחה הורה על מניעת כניסת אורחים לבתי אבות ודיור מוגן. במשרד הרווחה ציינו כי "בשל רגישות האוכלוסייה המבוגרת ושמירה על בריאותם, ביקורי משפחות יוכלו להתקיים רק מחוץ לבתי האבות". נוסף על כך, כלל המסגרות החוץ ביתיות שבפיקוח המשרד הונחו להכין מתחמי בידוד בשטחי המסגרת המיועדים לדיירים חסרי עורף משפחתי. 

משרד העבודה והרווחה הורה לבתי אבות ובתי הדיור המוגן להימנע לחלוטין מהכנסת אורחים בשעריהם. גם כניסת הספקים תוגבל, ותתאפשר רק לאחר שיתברר כי אף אחד מהם לא חייב בבידוד. שר העבודה והרווחה, אופיר אקוניס, אמר: "למען בריאותכם, בריאות בני המשפחה בכל הגילאים וכדי שישראל תתמודד באחריות ובנחישות בנגיף המתפשט - נא יישמו את ההוראות". 

נוחתים בישראל לא יורשו לנסוע ברכבת מנתב"ג

בנתב"ג כבר נערכים ל"מתכונת יום כיפור" בעקבות צמצום התנועה, כתוצאה מההחלטה לשלוח את כל הישראלים שחוזרים מחו"ל לבידוד ביתי במשך 14 יום: ברשות שדות התעופה צופים פיטורים ומזהירים ממשבר. בתוך כך, הנהלת רכבת ישראל הודיעה היום כי תחנת נתב"ג תיסגר החל ממחר לבאי הטיסות הנכנסות לישראל.

הנסיעה מתחנת נתב"ג תותר רק לעובדי נמל התעופה וצוותי האוויר שיזוהו באמצעות תג עובד. על מנת להמשיך ולאפשר לנוסעי טיסות הפנים להשתמש בשירותי הרכבת, ידרשו הנוסעים להציג כרטיסי טיסה. צוותי הביטחון של הרכבת יוודאו שרק מי שנסיעתו מותרת יעלה לרכבת.

תחנת הרכבת תמשיך לפעול אך הנסיעה תיאסר רק על מי שנחתו בארץ ונדרשים בבידוד. נוסעי טיסות הפנים הנוחתים בטרמינל 1 יוכלו להמשיך ולהשתמש בשירותי הרכבת כרגיל.  צוותי הביטחון של הרכבת יהיו אחראים על אכיפת הנהלים החדשים, שייכנסו לתוקף החל ממחר. במשרד התחבורה, ברשות הארצית לתחבורה ציבורית וברכבת ישראל קראו לציבור להישמע להוראות הפקחים, וממי שנדרש להיות בבידוד שלא לבצע נסיעות בתחבורה הציבורית, על מנת שלא לסכן את כלל הציבור.

במקביל, בהתאם להערכת המצב המתמשכת בעקבות התפשטות הנגיף, בצה"ל הוחלט על גיוס מילואים נקודתי בצו התראה חריג של כ-70 משרתי מילואים להכנת תוכנית הסברה עתידית של פיקוד העורף. בנוסף, כ-100 משרתי מילואים גויסו בימים האחרונים לצורך תגבור כוחות מגן דוד אדום.

בן מיטלמן ואביבית מיסניקוב השתתפו בהכנת הידיעה

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות