"זמנים קשים מחייבים החלטות קשות": כפי שפורסם הערב (חמישי) לראשונה, ראש הממשלה חתם על צווים - תקנות שעת חירום - שיאכפו את ההגבלות לתושבים. ראש הממשלה מסר הצהרה לתקשורת ובה תיאר את הצעדים שננקטו עד כה ואת הצורך להחמירם. על פי ראש הממשלה התקנת החדשות בתוקף לשבוע בלבד, אך תוקפם של הצווים החתומים חודש שלם. אגף המבצעים במשטרה והסגל הפיקודי במטה הארצי נפגשו הערב עם נציגי משרד הבריאות, על מנת לתרגם את ההנחיות הללו לצעדים בשטח. במקביל - משרד הבריאות עדכן כי מספר החולים עלה ל-677, ומצבה של אחת מהחולות, בת 89, הידרדר והוא אנוש.  

לקריאת ההנחיות החדשות - לחצו כאן

בגופי האכיפה ובטחון הפנים מנסים להפוך במהרה את ההנחיות הכלליות להוראות ברורות כדי שכל המחוזות ותחנות המשטרה יידעו איך עליהם לפעול, לקראת יישום מלא מחר בבוקר. הפקודות וההנחיות יעברו למפקדי המחוזות הלילה. 

אלו ההנחיות בצו החדש

הצו קובע שאין לצאת ממקום המגורים, למעט לפעולות הבאות: עבודה, הצטיידות במזון, תרופות ומוצרים חיוניים אחרים, קבלת שירות רפואי, הפגנה, פעילות ספורט לא מאורגנת של עד חמישה אנשים, יציאה לטקס דתי (חתונה הלוויה וכן יציאה לתפילה), סיוע לאנשים מבוגרים יותר ויציאה לצורך חיוני אחר, כל זאת בלבד שהוא חיוני.

בצו יש גם סעיף נוסף, שקובע כי בנסיעה ברכב פרטי תותר נסיעה של עד שני נוסעים, למעט במקרים שבהם הנוסעים גרים באותו משק בית. איסור זה לא נוגע לעובדים במקומות עבודה חיוניים.

הממשלה תאשר בשעות הקרובות את התקנות לשעת חירום, שבהן יוגדרו מקומות העבודה החיוניים שיורשו לעבוד במסגרת ההכרזה על משק לשעת חירום. הצו שעליו יחתמו הערב קובע מהם המפעלים החיוניים, שבהם יהיה ניתן לעבוד ב-100% תפוקה - ובין המפעלים יהיו ככל הנראה מפעלי הפארמה, תעשיית המזון ועוד. במגזר הציבורי שאינו חיוני היקף העבודה יירד ל-30%, ובמגזר הפרטי - בחברות של עד 10 עובדים יעבדו כרגיל, ובחברות גדולות יותר - 30% עובדיום יורשו להגיע.

הרציונל שעומד מאחורי ההחלטה הוא שהצווים תרחיק את ההסגר המלא: אם הציבור יידע שיש גם פעילות אכיפה נגדו, המדינה תוכל לשמור על פעילות נרחבת יותר במשק. עוד פורסם הערב לראשונה ב"מהדורה המרכזית" כי הממשלה מגבשת חבילת סיוע נוספת לעסקים – בין 7 ל-10 מיליארד שקלים, מתוך תפיסה שמדובר במצוקה אמיתית. מה שיכול לעכב את הסיוע הוא שאישורו דורש כנסת מתפקדת. 

לפי הודעת משרד הבריאות, 677 ישראלים נדבקו עד כה בנגיף. שישה מהם מאושפזים במצב קשה, 13 במצב בינוני. הרוב המוחץ במצב קל, 17 החלימו כבר שוחררו. מתוך החולים, 266 מאושפזים, 86 נמצאים בטיפול בית, כ-40 במלון ההבראה בתל אביב ו-264 שלא הוחלט כיצד לאשפז אותם.

"אתם נדרשים להישאר בבית - זו הנחיה מחייבת"

ראש הממשלה החל את דבריו ואמר כי למרות ההיענות של הציבור לציית להנחיות, יש להגביר את האכיפה כדי לוודא שההנחיות מצילות החיים יתקיימו במלואן. "יש היענות אבל היא לא מספקת", אמר ראש הממשלה. "היום אני מודיע על עליית מדרגה: הממשלה תאשר התקנות לשעת חירום - להגבלת התנועה - אתם אזרחי ישראל נדרשים להישאר בבית. זאת הנחיה מחייבת שתיאכף על ידי גורמי האכיפה. אני מבקש את שיתוף הפעולה, מטרתן להבטיח שכמה שפחות אנשים ידבקו".

"מדובר בהצלת חיים רבים, הצלה של בני משפחה, של חברים, של שכנים. אם מישהו חושב שאני מגזים תסתכלו על התמונות שמגיעות מספרד ומאיטליה, תסתכלו על מה קורה שם. תסתכלו על הצוותים שכבר לא מטפלים בחיים, הם מעמיסים את המתים בכלי רכב מיוחדים. אסור שזה יקרה כאן. צריך לעשות הכל כדי שזה לא יקרה. ולכן הלילה התקנות הללו ייכנסו לתוקפן מיד אחרי שיאושרו בממשלה", הצהיר נתניהו.

אכיפה של הגבלות הקורונה (צילום: משרד הבריאות)
אכיפה של מפירי בידוד | צילום: משרד הבריאות

"אל תגידו לי זה לא יקרה - אם לא תפעלו נכון, זה כן יקרה לכם"

ראש הממשלה הסביר כי "בשלב הראשון התקנת הללו יהיו בתוקף למשך 7 ימים", עם זאת הצווים עצמם בתוקף לחודש ימים ויכול להיות שהממשלה תאשר לפרק זמן מוגבל יותר מכפי שכתוב בצו. "אני מבקש מהאנשים לאכוף את התקנות בעצמכם. כן יש, משטרה, יש חובה, אבל אני מבקש קודם כל את החובה הפנימית, את ההכרה הפנימית שכל אחד ואחד מכם צריך לאמץ לעצמו. מדובר בצעד שלא היה כמותו מאז הקמת המדינה, אבל גם מגפת הקורונה לא הייתה מאז הקמת המדינה. בעצם לא היה דבר כזה במאה השנים האחרונות".

הוא הסביר שלמרות שחופש התנועה יוגבל - יותר לאזרחים לצאת במקרים חיוניים. "אל תגידו לי זה לא יקרה, אל תגידו למשפחתי זה לא יקרה, כי אם תפעלו לא נכון - זה כן יקרה לכם. אל תגידו יהיה בסדר, כי אם לא תפעלו נכון - לא יהיה בסדר". את הצהרתו סיכם נתניהו בקריאה לכחול לבן להצטרף לממשלת אחדות בגלל משבר הקורונה.

שוטרים לובשים ביגוד מגן לקורונה (צילום: רויטרס_)
החל מהשעות הקרובות יאכפו ההנחיות של משרד הבריאות | צילום: רויטרס_

לאחר נתניהו עלה לפודיום שר הבריאות יעקב ליצמן, ואמר: "כל ההנחיות, הדברים הקשים, כל זה בא להקל על הציבור לשמור על עצמו, כל זה בא להקל לבצע ולשמור על כל התקנות. אני יודע שאנחנו במצב חירום - אנחנו לא נהסס לעשות שום דבר מה שצריך להציל את עם ישראל".

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, נשא דברים אחרי השר ואמר: "אנחנו נוקטים היום בצעדים שהם באמת צעדים קשים, אנחנו מצמצמים מאוד את התנועה של האנשים מחוץ למרחב הביתי. אנחנו אומרים לציבור, והפעם לא בהמלצה אלא ממש בהנחיה - אל תצאו מהבית. תצאו מהבית רק לדברים שאתם חייבים, אם זה לעבודה לפי התקנות, להצטיידות בדברים חיוניים וציוד רפואי".

בר סימן טוב תיאר שלושה יעדים להנחיות החדשות: ראשית, דחיית התפרצות המחלה ככל שניתן; שנית, הפחתת מספר החולים; ולבסוף - שיטוח העקומה על ציר הזמן: "הזמן משחק לטובתנו. כל יום שעובר שבו אנחנו דוחים את ההתפרצות, אנחנו מרוויחים זמן - אנחנו נערכים, אנחנו מצטיידים וקונים עוד ועוד ציוד מיגון, תרופות, מכונות הנשמה וכל מה שצריך. אנחנו קולטים עוד הרבה מאוד כוח אדם בבתי החולים, אחיות, רופאים, וקולטים את הסטודנטים לרפואה, לסיעוד ולמקצועות הבריאות שיצטרפו גם הם לכוח להתגבר על המחלה".

קורונה בישראל (צילום: יוסי אלוני, פלאש 90)
קורונה בישראל | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

"אנחנו לומדים את המחלה, אנחנו יודעים היום הרבה יותר ממה שידענו לפני לא מעט זמן", המשיך בר סימן טוב. "ההצלחה שלנו במאבק בקורונה תלויה בכולנו - אין פה עורף ואין פה חזית - אתם הלוחמים שלנו, אתם אלה שתבטיחו אם אנחנו נצליח או לא נצליח במאבק הזה, ולצדכם יש בחזית את הצוות הרפואי. אנחנו מתייעצים עם המוחות הטובים במדינה ובעולם, הם אמרו לנו חד משמעית 'תלכו קדימה - זה שמציל אתכם, הרווחתם זמן, תמשיכו להרוויח זמן".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות