המצב הרצוי הוא שילדים להורים גרושים יגדלו כאשר הם בקשר טוב עם שני ההורים, הרבה הורים שנפרדו, או התגרשו, אכן דואגים לקשר טוב עם הילדים, מגדלים אותם לכיבוד אב ואם, או לכיבוד שני ההורים, אך למרבה הצער לא כולם נוהגים כך ויש לא מעט הורים, לעיתים זה האם, ולעיתים זה האב, ובמקרה של זוגות חד מיניים זה צד אחד, אשר גורמים לניכור הצד האחר בכך שמכפישים אותו.ה, מדברים עליה.ו רק דברים רעים, מדגישים את הפגיעה בהם ולעיתים מדברים על פגיעה בילדים אף על פי שאין באמת פגיעה כזאת.

התנהגות כזאת מובילה בהכרח לניכור הורי כלפי הצד האחר והמשמעות היא שהילדים "תופסים מרחק" מהדמות המוכפשת ועם הזמן נגרם נתק מוחלט בין הילדים לבין הצד המוכפש.

מעבר לנזק הברור שנגרם להורה שמורחק, על לא עוול בידיו, גדיעת הקשר בינו.ה לילדים, קיים במקרים רבים גם נזק כלכלי. בדרך כלל, זה האב שנאלץ לשלם דמי מזונות, לעיתים אף דמי מזונות גבוהים, מבלי שיהיה לו קשר עם ילדיו.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין קובץ' - חביבי, לחץ/י כאן

מה ניתן לעשות במצב כזה?

בעיניי, הדבר החשוב ביותר הוא לנסות ולקבל חזרה את זמני השהייה, מדובר בתביעה שיש להגיש לבית המשפט במטרה לגשר על הפער שנוצר ולפגוש את הילדים באופן הדרגתי עד ליצירת אמון מלא של הילדים בהורה המנוכר.

זו הדרך העדיפה ביותר לבריאות נפשם של הילדים וכמובן עבור ההורה המנוכר, אך יש מקרים שגם דרך זו אינה מועילה ויש לנקוט בצעדים משמעותיים יותר כדי לנסות להשיב את הילדים למצב בו ייפגשו עם ההורה המנוכר – בקשה להפחתת דמי המזונות.

אפשר להגיש את הבקשה לבית המשפט, או לבית הדין הרבני, במטרה שאולי הצד שגורם לניכור "יחשוב פעמיים" וישדל או תשדל את הילדים לראות את הצד השני וכל זאת כדי לא להפסיד את דמי המזונות.

מה ניתן לעשות כאשר גם זה לא עוזר?

במידה והפחתת דמי המזונות אינה תורמת לקירוב הילדים לצד המנוכר ניתן להגיש בקשה לביטול דמי המזונות.

בכל אחת מן הבקשות יש תנאים מצטברים (משמע - צריך לעמוד בשלושת התנאים) בהם צריך לעמוד, בלעדיהם לא יינתן המבוקש:

  • לא יהיה צודק להשאיר את פסק הדין על כנו בעקבות שינוי הנסיבות המהותי.
  • מראש, הותירו הצדדים, במפורש או מכללא, פתח לשינוי נסיבות.
  • מבקש השינוי פעל בתום לב.

איך רואה הפסיקה את הפחתת או ביטול המזונות?

בתלה"מ (י-ם) 33291-05-19 פלונית נ' אלמוני, החלטה מיום 30/01/2023, מתייחס למצב זה כב' סגן הנשיא השופט נמרוד פלקס ואומר:

"הפסיקה הכירה בסרבנות קשר מחמת הסתת הורה, כמקימה עילת תביעה נזיקית, החוסה תחת עוולת הרשלנות. הפסיקה אף ראתה בהסתת הורה אחד כנגד האחר משום הפרת חובה חקוקה, היא הפרת הוראות סעיפים 15 ו-17 לחוק הכשרות, בדרך של הפרת חובת ההורה המסית לחנך כדבעי ולדאוג לטובת הילד. לעניין עוולת הרשלנות הובהר שזו הוכרה בפסיקה, אף אם לא הופרו החלטות שיפוטיות להסדרי שהות או לנקיטת אמצעים טיפוליים לצורך קיום הקשר עם ההורה המנוכר. לעמדת ביהמ"ש ניתן לראות בהסתת הורה את ילדו, באופן הפוגע בקשר שבין הילד לבין ההורה כלפיו הופנתה ההסתה, אף משום הפרת חובת תום הלב של ההורה המסית: הן חובתו לקיים בתום לב את הוראות פסק הדין הקובע את סדרי השהות, והן חובתו מכללא, מכח "החוזה המשפחתי"."

המשמעות היא שניתן לתבוע גם פיצויים בגין הנזק שנגרם להורה המנוכר עקב אי קיום הקשר בינו לבין ילדיו או ילדיה.

בתמ"ש 46300-06-16 פלוני נ' פלונית (להלן: "תמ"ש 46300-06-12") האם נקטה בפעילות מכוונת על מנת להגביל ואף לשלול את האפוטרופסות הטבעית של האב על ילדיו, התנהגות כזו היא בהחלט עילה טובה לתביעה להפחתת דמי מזונות.

בתמ"ש 46300-06-16 נגרם ניתוק קשר והתנגדות הקטינה לחידוש הקשר עם הצד המנוכר, האב, ונקבע שהמפתח לחידוש הקשר נמצא רק בידי האם ורק אם היא תפעל באופן אקטיבי, יעמוד על הפרק ענין חידוש הקשר. התוצאה אליה הגיע בית המשפט בתמ"ש 46300-06-16 היא שהאב לא יהיה חייב במזונות בניו בשל הניכור ההורי אותו גרמה האם, זהו סעד חריג הניתן במקרים קשים של סרבנות קשר עקב ניכור הורי.

בבע"מ 314/23 ניתנה החלטה ביום 26/01/2023 לפיה בית המשפט קיבל את החלטת בית משפט בערכאה הראשונה והותיר על כנו את ביטול חיוב האב בתשלום דמי מזונות עבור בתו הקטינה בהתבסס על טענה לניכור הורי ולסרבנות קשר. בהחלטה, פסקה 3 בעמוד 2, צוטטו הדברים הבאים:

"לא רק [שהמבקשת] היא הורה מנכר [...] והקביעות לעניין זה חלוטות הן", אלא שגם "אין עוד כל תקווה ותוחלת לאחר שמוצו האפשרויות לחידוש הקשר בין [הקטינה] לבין [המשיב]. לצורך העניין [המשיב] אינו אלא מקור כספי בעיני [המבקשת] והילדים, ולדמותו כאב, אין שום מקום (זולת לרעה) בחיי ילדיו ובכללם הקטינה. זה זמן רב אין [המבקשת] צריכה לטרוח רבות על הניכור, הילדים הטמיעו זה מכבר את הנדרש, רגשית אין הם יכולים לסגת מעמדתם וכך יכולה היתה (ועודנה) [המבקשת] לטעון 'זה לא אני, זה הם'". אשר על כן, בוטל חיוב המשיב בתשלום מזונות הקטינה."

עורכת הדין רונית חביבי (צילום: משרד עו"ד קובץ' - חביבי)
עורכת הדין רונית חביבי | צילום: משרד עו"ד קובץ' - חביבי

משרד עורכי דין קובץ' - חביבי הוא משרד בוטיק שעוסק בגירושין, ייצוג צדדים בבתי הדין ובבית המשפט לענייני משפחה, ניכור הורי, הכנת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, ליווי בהליכי גירושין בהסכמה ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עורכי דין קובץ' - חביבי - 053-7105241