המונחים התנכלות תעסוקתית והתעמרות בעבודה מתייחסים ליחס מטריד, מבזה, פוגעני או משפיל במקום העבודה. התעמרות בעבודה עשויה להתבצע על ידי המעסיק, מנהל במקום העבודה, קולגה לעבודה ואף על ידי אדם אחר שמצוי עם העובד בקשרי עבודה למרות שאינו מהווה חלק אינטגרלי ממקום העבודה. מדובר בהתנהגות פוגענית, שאינה פיזית, אשר עשויה לכלול איומים, צעקות, האשמות שווא, השפלות, התעלמות, מתן מטלות אשר אינן תואמות את כישורי העובד, בידוד עובד מיתר העובדים ועוד. יובהר כי לפי פסיקת בתי הדין לעבודה, אירוע חד פעמי לא יוגדר כהתעמרות בעבודה או התנכלות תעסוקתית. כדי שההתנהגות תיחשב להתעמרות בעבודה או התנכלות תעסוקתית העובד יצטרך להראות שחווה בעבודה מספר אירועים נפרדים שלכולם דפוס התנהגות פוגעני שחזר על עצמו.

לפניה ישירה אל משרד עו"ד שוובר - קלביר, לחץ/י כאן

יודגש כי התנהלות שאינה סבירה בין מעסיק לעובד המתנהלת ברשתות החברתיות, בקבוצות "ווטסאפ" או בהתכתבויות דוא"ל, כמוה כפגיעה לכל דבר ועניין.

האיסור על התעמרות בעבודה והתנכלות תעסוקתית אינו מוסדר בחוק

חשוב לציין כי האיסור על התעמרות בעבודה אינו מוסדר בחוק, אלא מופעל על ידי בתי הדין לעבודה, בין היתר, מכוח חובת תום הלב המוגברת במסגרת יחסי עובד - מעסיק ומכוח הזכות לכבוד המעוגנת בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. לפי עקרונות אלו, המעסיק מחויב להעניק לעובדיו סביבת עבודה בטוחה ונעימה ולפיכך עלול לשאת באחריות במקרים של התעמרות בעובדים, וזאת גם כאשר הוא לא הגורם הישיר שהתעמר בעובדיו.

התנכלות תעסוקתית והתעמרות בעבודה הן תופעות שעלולות לגרום לקורבן בין היתר לנזק נפשי, להוביל להתפתחות פוסט טראומה, חרדה, דיכאון, תחושות אשמה ובושה, פגיעה בהערכה העצמית, לחץ דם גבוה, נדודי שינה ועוד. התעמרות בעבודה עלולה לפגוע גם במעסיקים עקב ירידה בתפוקת העובדים, נטילת ימי מחלה,, שיעורי התפטרות גבוהים, ירידה משמעותית במוטיבציה ועוד.

מהן אפשרויות הפעולה של עובד שנפל קורבן להתנכלות תעסוקתית והתעמרות בעבודה?

עובד שנפל קורבן להתעמרות בעבודה והתנכלות תעסוקתית רשאי לבחור כיצד לפעול מתוך מגוון אפשרויות פעולה משפטיות. עובד שסבור כי הוא סובל מהתעמרות בעבודה רשאי להתפטר מהעבודה בדין מפוטר מכיוון שהתעמרות בעבודה והתנכלות תעסוקתית יכולות להיחשב להרעה מוחשית בתנאי העבודה. על כן, לפי סעיף 11(א) לחוק פיצויי פיטורים, עובד שחווה הרעה מוחשית בתנאי העבודה יהיה רשאי להתפטר מהעבודה ויהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים ממעסיקו כאילו פוטר לאחר שהתריע בפני המעסיק כי אלו הדברים.

אם ההתעמרות כוללת גם איומים כלפי העובד כולל איומים לפגיעה בפרנסתו או בשמו הטוב, הרי שהעובד יוכל להגיש קובלנה פלילית נגד הגורם שפגע בו בעבודה. קובלנה פלילית עשויה להוביל לפתיחת הליך פלילי נגד הגורם המתעמר נוסף על הליכים אזרחיים שיהיה ניתן לנקוט כלפיו.

התנכלות תעסוקתית והתעמרות בעבודה עלולות לפגוע בבריאות העובד

מכיוון שהתנכלות תעסוקתית והתעמרות במקום העבודה עלולות לפגוע בבריאותו הפיזית והנפשית של העובד, הוא יוכל להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לצורך הכרה בפגיעות אלו כנכות שנגרמה בעקבות העבודה. הכרת המוסד לביטוח לאומי בתביעה, עשויה לזכות את העובד בפיצויים ובמקרים של קביעת דרגת נכות קבועה גם בקצבה חודשית קבועה.

עובד שסבור כי נפגע בעקבות התנכלות תעסוקתית והתעמרות במקום העבודה רשאי להגיש תביעה נגד המעסיק בבית הדין האזורי לעבודה. כאמור, בעוד אין חוק שמתייחס באופן פרטני להתעמרות בעבודה ואוסר על התנכלות תעסוקתית, בתי הדין לעבודה פיתחו במהלך השנים דוקטרינות משפטיות שונות שמכוחן הם פוסקים פיצויים לעובדים בגין עוגמת נפש במקרי התעמרות בעבודה תוך הסתמכות על חובת תום הלב המוגברת שחב מעסיק כלפי עובדיו ומכוח דיני הנזיקין הכלליים.

כדי להצליח בתביעה האזרחית רצוי לאסוף ראיות מוצקות שישמשו להוכחת ההתנכלות התעסוקתית.

עורכות הדין לירן שוובר ועדי קלביר (צילום: משרד עו"ד שוובר - קלביר)
עורכות הדין לירן שוובר ועדי קלביר | צילום: משרד עו"ד שוובר - קלביר

הגשת תביעת לשון הרע נגד המעסיק

עובד יוכל להגיש גם תביעת לשון הרע נגד המעסיק, אם התנהגות המעסיק מפרה את זכויותיו בנוגע לפרסום לשון הרע שנעשה בפני עובדים אחרים, לקוחות, ספקים או אחרים במסגרת העבודה. אם המעסיק הוציא דיבתו של עובד במסגרת העבודה, העובד יוכל להגיש תביעה אזרחית נגד המעסיק בגין הוצאת דיבה ולשון הרע ולקבל פיצויים אף ללא הוכחת נזק וגם אם לא נגרם לו נזק כלכלי כתוצאה מדברי המעסיק.

משרד עורכות הדין לירן שוובר ועדי קלביר עוסק בדיני עבודה, זכויות עובדים, תביעות בגין התעמרות בעבודה והתנכלות תעסוקתית, זכויות נשים בעבודה, פיצויי פיטורים, שימוע בעבודה ועוד.

אם נתקלתם בהתנהגות פוגענית במקום העבודה ואתם סבורים כי אתם סובלים מהתנכלות תעסוקתית והתעמרות בעבודה, פנו בהקדם לעו"ד מקצועי, מיומן ומנוסה בתחום דיני העבודה ובמיצוי זכויות עובדים שיבחן את נסיבות המקרה, ויפרוס בפני העובד את שלל האפשרויות המשפטיות לצורך מיצוי זכויותיו מול המעסיק וקבלת מלוא הפיצוי.

הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

לפניה ישירה למשרד עו"ד שוובר - קלביר - 053-9386787