יהדות מרוקו היא הקהילה הגדולה ביותר שעלתה ארצה ממדינות האסלאם. למעשה, רבע מיהודי המזרח הם ממוצא מרוקאי וזה לא צירוף מקרים. הסיבה למספרה הרב של יהדות זו הולך אחורה לסוף המאה ה-15, זמן בו גורשו כ-200 אלף יהודים מספרד ופורטוגל – שבעצם הן שכנות של מרוקו.

תודות לקרבה של המדינה לאי האיברי אשר בו נמצאות ספרד ופורטוגל, החליטו יהודים רבים להגר אליה. העילה לכך קודם כל נתלית במדינה הספרדית, שהבטיחה לח'ליף המרוקאי כי אם הלה יסכים לקבל את הקהל העצום לארצו, המלוכה הספרדית לא תתקוף אותו או תנסה להשתלט על ארצו.

המלכים המרוקאים ידעו עד כמה באפשרות יהודי ספרד לתרום לממלכתם בזכות שיעור אוריינות גבוה ביניהם, כמו גם פעילות פורה בעולם העסקים הים תיכוני. הביקוש להגדלת המשק המקומי בא לידי ביטוי בכך שידעו כי תושבי האי האיברי מהווים אליטה תרבותית שלא היה דומה לה דאז. זאת גם תודות לקשריהם הכלכליים עם יתר הפזורה הספרדית ברחבי העולם.

בקיץ 1492 חיכו המוני יהודים על מזחי החוף בערי סביליה, ולנסיה וברצלונה לסירות פשוטות שיישאו אותם אל ביתם החדש במרוקו, היכן שעתידים לבנות את המורשת היהודית הספרדית הגדולה בתבל. מגורשי ספרד הגיעו תחילה לערי החוף הצפוניות כמו טנג'יר, טטואן, קְסַאר אֵל-כְּבִּיר, אַרְזִילָה, גיברלטר, סֵאוּטָה ועוד.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין דקר, פקס, אופיר ושות', לחץ/י כאן

ההשתלבות במרוקו והדומיננטיות הספרדיות היוקרתית בערים נוספות

כאשר הגיעו לערי החוף הצפוניות החלו במגמה חדשה להדרים ליתר ערי הפנים כדוגמת מרקש, מקנס, שַפְשַוָואן, סָלֵא ובייחוד הבירה של אותם ימים - פֵאס. הקהל שמנה בערך כ-40 אלף אנשים נע כמעט לכל עיר אפשרית במרוקו. זאת תודות להסכמתן של הרשויות וגם מפני שבאותו הזמן שרר רעב במדינה ומגיפה שפגעה בישוב קשות (ככל הנראה דבר).

מרוקו עד אז שנחשבה לחממה יהודית מובהקת הפכה פניה תוך זמן קצר. מה הכוונה? מגורשי ספרד הביאו איתם מסורות יוקרתיות שמקיפות מספר תחומים – קשרים כלכליים, אוריינות, אינטלקט, גיוון של בעלי תעסוקה ובמיוחד עולם תורני נאור יותר. משום כך הרשויות העדיפו את אלה על פני התושבים ונתנו להם את הרשות לעמוד בראש הקהילות לא פעם.

בזכות מדד העושר הניכר שברשותם הפכו את היוצרות בקהילה היהודית והעמידו אותן על מה שנקרא בלשון מקצועית "פְּלוּטוֹקְרַטְיָה" – שיטה בה עדיפות ההנהגה ניתנת לבעלי ההון. הקהילה המקומית שברובה המכריע הייתה ענייה וחסרת אמצעי תיווך מתקדמים עם הממשל כשל הספרדים קיבלה עליה באופן מידי את ההנהגה הספרדיות ומסורותיה המתקדמות.

לאחר שנתיים משהגיעו למרוקו החלו הספרדים לערוך את הקאנון ההלכתי בעיר הבירה פאס שהתפרסם בתור "תקנות המגורשים". אט אט החלו הספרדים להפיץ את הדינים גם בערי הדרום ולאחר בערך 50 שנים יהדות מרוקו שינתה את מסורותיה העתיקות והפכה לספרדית. הדינים הדתיים התקבלו על כלל יהדות מרוקו ויושמו על ידה עד עלייתה ארצה בשנות החמישים.

שלבים לקבלת דרכון פורטוגלי

להבדיל מרוב הזכאים המגיעים ממדינות צפון אפריקה או האימפריה העות'מאנית לשעבר - מקומות אליהם ברחו מגורשי ספרד, יהודי מרוקו ידועים בקרב הסמכויות הממונות בפורטוגל כבעלי הזכאות המוכחת ביותר. למעשה, כפי שנכתב והוצג במאמר, יהדות מרוקו היא היא יהדות ספרד. זאת משום ההיטמעות שלה בין המגורשים לאורך מאות שנים.

את זאת אפשר לראות כיום על פי מסורות הלבוש הקיימות אצל יוצאי העדה, על פי השפה העתיקה המכונה חַכִּיתִיָה שדיברו אבותיהם בערי הצפון והייתה תמהיל של הלדינו יחד עם עברית וארמית, על פי קשר גנטי קרוב ובמיוחד על פי שמות משפחה בעלי זיקה ישירה לתקופת "תור הזהב" המוסלמית והנוצרית בספרד.

שמות משפחה רבים ומוכרים ביותר בין ישראלים כגון מלכה, נחמיאס, קסטרו, בן בסט, בן שושן, אבוהב, דהן, מרציאנו ועוד המון. אולם, בכל הנוגע למרוקאים, בגלל הוודאות לשיוכם הספרדי בקרב הרשויות, גם שם משפחה הוא לא חובת הצגה לרשויות. בעצם, כל שצריך הוא מסמך פשוט המעיד כי משפחתכם עלתה ממרוקו או תעודת לידה מרוקאית של אחד הסבים.

בגלל שלרבים אין את תעודת הלידה כיום, ניתן להשיג את המסמך הראשון (נקרא "תמצית רישום") במרשם האוכלוסין הקרוב לביתכם. המסמך מהווה את הוודאות העיקרית עבור הרשויות הפורטוגליות. משום כך, אם אתם צאצאים למרוקאי/ת שעל/תה לישראל פירושו שאתם עומדים בקטגוריות שנקבעו על-ידי הממשלה הפורטוגלית ורשאים לקבל דרכון אירופאי.

מהו טווח ההמתנה לדרכון הפורטוגלי והאם מרוקאים מחכים פחות?

נכון להיום לא ניתן לזרז את הבקשה לאחר שהגיעה למשרד המשפטים הפורטוגלי. באופן כללי, לאחר שהתיק מגיע למשרד המשפטים הוא שוכב במגירות המשרדיות בערך שנה עד שמחליטים לעבוד עליו. זוהי המדיניות הפורטוגלית כיום ועושה רושם שלא תשתנה בקרוב. כמה זמן לוקח להוציא אזרחות פורטוגלית? מדובר על פרק זמן של 24-30 חודשים בממוצע.

דרכון פורטוגלי יתרונות

דרכון אירופאי הוא השקעה משתלמת מאין כמוה, כיוון ומעניקה פריווילגיות בלעדיות שלא קיימות בדרכונים אחרים. הדרכון משדרג את מעמדכם הבינלאומי והופך אתכם לאזרחים בעלי זכויות מרובות, גבוהות ונחשבות יותר. ניתן לעבוד, לחיות וללמוד במדינות האיחוד כל חייכם ואף לטוס לארה''ב, אוסטרליה וקנדה ללא ויזה.

אחד היתרונות המעולים הוא שניתן להעביר אותו גם לילדיכם באופן פשוט. בנוסף, ככל הנראה בקרוב ידרשו ישראלים להנפיק ויזה בכדי לבקר באירופה, התוכנית הועלתה בין מדינות האיחוד כיעד בעזרתו תוכלנה לצמצם הגירה לא חוקית בהן. אולם, במידה ותחזיקו בדרכון פורטוגלי הכרח זה לא יחול עליכם.

בחירת עו''ד נכון לקבל אזרחות אירופאית ליוצאי מרוקו

כאשר ניגשים להתחיל תהליך מורכב וארוך כקבלת אזרחות זרה, חשוב להיוועץ בגורמים משפטיים בכירים ובעלי ניסיון. גורמים שהינם עורכי דין היודעים כיצד לספק את הסחורה ולנווט עצמם ברגולציה האזרחית והביורוקרטיה הלא פשוטה. משרדנו בעל מחלקת אזרחות פורטוגלית ענפה אשר פועלת באופן יומיומי בפורטוגזית עם הרשויות הפורטוגליות ויתר הממונים.

תודה למר יהונתן גבריאלוב שסייע בכתיבת המאמר.

עורך הדין מיכאל דקר (צילום: שירי דקר)
עורך הדין מיכאל דקר | צילום: שירי דקר

משרד עו"ד דקר, פקס, אופיר ושות' עוסק בתחום ההגירה לאירופה, לארה"ב ולישראל ובתחום המשפט האזרחי והמסחרי. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.