כאשר בני זוג מעוניינים להתגרש, בדרך כלל יש להם לפחות דירה אחת ויש לדון מה ייעשה בה. כאשר הצדדים לא מצליחים להגיע להסכמות ביניהם בדבר חלוקת הדירות שלהם, יהיה צורך בהתערבות של בית המשפט ובהגשה של תביעה לפירוק השיתוף בדירות.

לפניה ישירה אל עורכי דין ונוטריונים איריס גרבר ומוטי גרטל, לחץ/י כאן

לכל אחד מבני הזוג יש זכות ראשונים לרכוש את חלקו של הצד האחר בדירה במקרה של מכירה

חשוב לדעת, שלכל אחד מבני הזוג יש זכות ראשונים לרכוש את חלקו של הצד האחר בדירה במקרה של מכירה. כאשר הדירות נמכרות לצד ג' בשוק החופשי לכל המרבה במחיר, כל צד יקבל מחצית התמורה בניכוי הוצאות המכירה.

כשאין הסכמה על עצם מכירת הדירה, על שווי המכירה או על זהות הקונים, או כאשר אחד מבני הזוג מטרפד את המכירה, הרי שבית המשפט ימנה כונס נכסים לצורך מכירת הדירה, שיפעל בשם הצדדים וכזרוע של בית המשפט, עד למכירת הדירה וחלוקת התמורה בין הצדדים. כך למשל, כאשר אחד מבני הזוג מעוניין בגירושין והשני לא, אותו בן זוג שאינו מעוניין בגירושין יכול לטרפד מכירת דירה על ידי הברחת קונים פוטנציאלים, באמצעות הצגת מצגי שווא כאילו הדירה לכאורה מלאה בפגמים ואז נוצר הצורך שמישהו חיצוני ידאג למכירת הדירה. במקרה כזה, כאמור, יהיה צורך להגיש תביעה לפירוק שיתוף ובית המשפט לענייני משפחה, ימנה, לרוב, את עורכי הדין של הצדדים, ככונסי נכסים לצורך מכירת הדירה.

מכירת דירה באמצעות כונס נכסים

אנשים נוטים לחשוב כי מכירת דירת בני זוג דרך כונס נכסים, זהה למכירת דירה על ידי כונס נכסים מטעם בנק למשכנתאות, לצורך כיסוי חוב משכנתא ולא כך הדבר. שכן, במכירת נכס על ידי הבנק, לצורך החזר חוב משכנתא, מטרתו של הבנק לקבל את גובה המשכנתא ותו לא ועל כן גובה המכירה אינו מעניינו. לכן, לעיתים, דירות נמכרות על ידי הבנקים בשווי הנמוך מערך השוק. אולם, כאשר מדובר בכונס נכסים המתמנה על ידי בית המשפט לצורך מכירת דירה של בני זוג, המטרה היא למקסם רווח ולמכור במחיר הגבוה ביותר. כאמור, ברוב המקרים מי שמתמנה ככונס נכסים למכירת דירת בני זוג, אלו הם עורכי הדין של הצדדים ושכר טרחתם נגזר משווי המכירה כך שגם מהסיבה שהם דואגים ללקוח שלהם ורוצים למקסם לו את הרווח וגם מהסיבה של מקסום שכר טרחתם, האינטרס של כונסי הכנסים, הוא למכור את הדירה בערך הגבוה ביותר האפשרי.

האישה התנגדה למכור את הבית ועשתה כל שביכולתה כדי להבריח קונים פוטנציאלים

במקרה בו בני זוג התגוררו בבית פרטי מפואר, הגבר ביקש להתגרש והאישה סרבה. האישה כמובן התנגדה למכור את הבית, בטענה שהילדים רגילים לבית ולסביבה, כאשר באזור כל חבריהם וכן מוסדות הלימוד שלהם. היא טענה שמספיק שיש זעזוע בחייהם בשל גירושי הוריהם ולכן אי אפשר גם לעקור אותם מהבית אליו הם רגילים. האישה עשתה הכל על מנת להבריח קונים פוטנציאלים וסרבה לשתף פעולה עם מכירת הבית. לבעל לא הייתה ברירה והוא הגיש תביעה לפירוק שיתוף. בסופו של דבר הצדדים הצליחו להגיע להסכם, לפיו פירוק השיתוף בבית יתאחר לעת בה אחרון הילדים יהיה בן 18. הצדדים קבעו בהסכם מסודר את דרך הערכת שווי הבית בעת הפירוק ועת מינוי כונסי הנכסים לצורך המכירה.

לכן, כאשר בני זוג עומדים בפני הליך גירושין ובוחרים את עורך הדין שייצג אותם, חשוב מאוד כי יבחרו עורך דין, שבנוסף על מומחיותו בענייני משפחה, יהיה מומחה אף בדיני מקרקעין ויוכל לטפל במכירת דירת בני הזוג במומחיות הראויה.

עורכי הדין איריס גרבר ומוטי גרטל (צילום: אקסטרה קידום אתרים | בניית אתרים)
עורכי הדין איריס גרבר ומוטי גרטל | צילום: אקסטרה קידום אתרים | בניית אתרים

עורכי דין ונוטריונים איריס גרבר ומוטי גרטל מנהלים את פורום תביעת מזונות באתר din.co.il, עוסקים בדיני משפחה, פירוק שיתוף אגב גירושין, עריכת הסכמי ממון, הסכמי גירושין, מזונות, משמורת, צוואות וירושות, גישור משפחתי ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.