הליכי גירושין מלווים במקרים רבים בכאב רב ובכעס הדדי של שני הצדדים. עם זאת, כאשר לבני הזוג יש ילדים קטינים, הקשר ביניהם לעולם לא ייגמר גם אם נישואיהם הסתיימו זה מכבר. לפיכך, הצדדים נדרשים לשוחח זה עם זו, להיפגש ולקבל החלטות משותפות בנוגע לגידול הילדים הקטינים ולשמירה על בריאותם ורווחתם. על כן, כדי למזער את הנזק לקטינים ולשמור על טובתם מומלץ להימנע מניהול מאבק גירושין מכוער וממושך שעלול לגרום לילדים נזקים רבים וארוכי טווח שישפיעו על המשך חייהם גם הרבה אחרי סיום הליכי הגירושין.

לפניה ישירה אל משרד עורכי דין שלומי ואנונו, לחץ/י כאן

מהי תופעת הניכור ההורי?

במסגרת הליכי גירושין ניתן להבחין בתופעה המכונה ניכור הורי שבה אחד הילדים מוסת כנגד ההורה השני על ידי אביו או אימו, מתרחק ממנו ובמקרים קיצוניים אף מנתק עימו את הקשר לחלוטין. תופעה זו פוגעת בכל שכבות האוכלוסייה ואין ספק שהנפגעים העיקריים ממנה הם הקטינים. בחלק מהמקרים מדובר בהתעללות נפשית ממשית שמותירה צלקות אצל הקטינים, מלווה אותם במשך כל ימי חייהם ועלולה לפגוע להם גם ביכולת לפתח ולקיים קשרים עתידיים.

מחקרים שנעשו בתחום מלמדים כי ילדים זקוקים לקשר איכותי עם שני הוריהם, גם אם הם נפרדו ומקיימים עם ילדיהם קשרים נפרדים שאינם במסגרת תא משפחתי אחד. לפיכך מומלץ לבני זוג שהחליטו להיפרד לנסות ולשים את הכעסים והתסכולים שלהם בצד עבור ילדיהם ולנסות להגיע להסכמות באופן חברי באמצעות עורך דין מקצועי, מיומן ומנוסה שיסייע להם למצות את זכויותיהם ולעגן את הסכמותיהם בהסכם גירושין מקיף, ברור ומפורט שהותאם במיוחד לצרכיהם.

הימנעות מהגשת תביעות משפטיות מסייעת לשמור על טובת הקטינים

הורים שמנהלים את הגירושין תוך שמירה על ערוצי הידברות פתוחים ודרך ארץ, מעבירים לילדיהם מסר שלפיו ניתן להיפרד גם באופן מכבד ובוגר, תוך ניהול דו שיח מאפשר. לפיכך, ההמלצה לבני זוג שחושבים על טובת ילדיהם לפני הכל היא להימנע מניהול הליכים משפטיים והגשת תביעות לבית המשפט לענייני משפחה ולבית הדין הרבני, למעט בסוגיית סידור הגט שנמצא בסמכות בלעדית של בית הדין הרבני. הניסיון מלמד כי ניהול תביעות בבית המשפט במקרים רבים מגביר את האיבה בין הצדדים, מלבה את האש ופוגע קשות גם בילדיהם הקטינים.

ההורים רשאים לקבוע בהסכמה מי משניהם ישמש כהורה משמורן או לחילופין להסכים על קביעת משמורת משותפת. בכל מקרה של הגשת הסכם גירושין לאישורו של בית המשפט הוא ייבחן בראש ובראשונה את טובת הקטין או הקטינים כאשר אישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני יעניק לו תוקף מחייב של פסק דין. בני זוג שמחליטים להיפרד בהסכמה יכולים לסיים את הקשר הזוגי ביניהם באופן מכובד מבלי להחריף את חילוקי הדעות שהובילו לפרידה.

במסגרת הסכם גירושין ניתן להסדיר את כלל הסוגיות הכרוכות בגירושין כולל סוגיית חלוקת הרכוש, משמורת הילדים וזמני שהות, דמי מזונות הילדים וסוגיות נוספות. לאחרונה גוברת בקרב הציבור ההבנה כי כל קטין זקוק לשני הוריו באותה מידה כדי שיוכל לגדול עם תחושת ביטחון באופן בריא ותקין. הבנה זו תורמת לכך שלאחרונה ניתן להבחין במגמת עליה במספר הזוגות שמחליטים לבחור באפשרות של משמורת משותפת.

משמורת משותפת מאפשרת להורים לשמור על קשר רציף עם ילדיהם הקטינים

היתרונות בהסדר של משמורת משותפת וזמני שהות שווים לרוב עולים על החסרונות מכיוון שבמשמורת משותפת הילדים נמצאים בקשר רציף עם הוריהם ומחלקים את זמנם ביניהם. זאת ללא פגיעה רגשית או חסכים במפגשים בין ההורים לבין ילדיהם. חלוקה שווה זו עשויה להוביל לביסוס קשר יציב ובריא עם שני ההורים, ללא קשר לגירושין.

מעבר לכך, משמורת משותפת מאפשרת להורים לשדר לילדיהם שניתן לנהל דו שיח פתוח ומאפשר גם במסגרת הליכי גירושין. כאשר בית המשפט מתבקש לאשר הסדר של משמורת משותפת הוא ייבחן האם ההסדר אכן משרת את טובת הקטינים ויחליט לאשרו רק בכפוף לקיומם של יחסים הוריים תקינים של בני הזוג, מגורים סמוכים למסגרות החינוכיות של הילדים ומסוגלות הורית הולמת של שני ההורים.

אם החלטתם להיפרד ואתם מעוניינים לשמור על טובת ילדיכם הקטינים לפני הכל, ההמלצה עבורכם היא לפנות בהקדם לעורך דין מיומן, מקצועי ומנוסה, שילווה אתכם במסגרת הגירושין, יסייע לכם לערוך הסכם גירושים מפורט, ברור ומקיף שייתן מענה מיטבי לכלל הסוגיות הכרוכות בגירושין ויאפשר לכם לשמור על טובת ילדיכם.

עורך הדין שלומי ואנונו (צילום: ברק כהן)
עורך הדין שלומי ואנונו | צילום: ברק כהן

עורך דין שלומי ואנונו עוסק בדיני משפחה ומעמד אישי, עריכת הסכמי גירושין, הסכמי ממון, צווי קיום צוואה, צווי ירושה, התנגדות לצוואה, סכסוכי ירושה, נישואים אזרחיים, ידועים בציבור, חלוקת רכוש, הסדרי ראייה והסדרי שהות, מזונות ילדים, גביית מזונות, הורות משותפת ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.