הצורך בתכנון העתיד מוביל יותר ויותר אנשים לערוך ייפוי כוח מתמשך. זהו מסמך משפטי במסגרתו אנו ממנים אדם אחר או מספר אנשים, עליהם אנו סומכים, אשר ינהלו את עניינינו כאשר לא נוכל לעשות זאת מפאת זקנה, מחלה או מוגבלות נפשית או שכלית כלשהי. כדי שהמסמך יהיה בעל תוקף, ייפוי כוח מתמשך יש לחתום בפני עו"ד שהוכשר לכך, אשר יסביר לממנה את משמעותו של המסמך וינסחו באופן המשקף במדויק את רצונו.

לפניה ישירה אל עורכת דין אפרת חורי הרוש, לחץ/י כאן

מהו ייפוי כוח מתמשך?

כאשר אדם מאבד את יכולתו לנהל את ענייניו הרי שהוא אינו כשיר משפטית. אז, יש למנות אדם אחר אשר ייכנס בנעליו ויקבל החלטות עבורו, במישור האישי, הרפואי והכלכלי. עד לפני מספר שנים, הפתרון היחיד למצב של אי כשירות היה מינוי אפוטרופוס. זהו הליך ארוך ויקר הטומן בחובו לא מעט בעיות. בראשן, כי בית המשפט לענייני משפחה הוא זה הממנה את האפוטרופוס והוא זה אשר קובע את היקף סמכויותיו. כמו כן, במרבית המקרים, עמדתו של מי שזקוק לאפוטרופוס לא נשמעת מכיוון שבשעה זו הוא אינו מבין את משמעות ההליך ועל כן לא יכול לחוות את דעתו בעניין.

תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב 1962 יצר חלופה חדשה למינוי אפוטרופוס המקנה לכל אדם את האפשרות לבחור, כאשר הוא צלול וכשיר, מי יהיה אותו אדם או מספר אנשים שונים אשר ינהלו את ענייניו כאשר הוא לא יוכל לעשות זאת. חלופה זו נקראת ייפוי כוח מתמשך והיא אינה כרוכה כלל בהתערבותו של בית המשפט. כפי שנראה להלן, עריכת מסמך זה תיעשה על ידי עו"ד ובו הממנה הוא זה הקובע על פי רצונו את זהות הממונה, כמו גם את הנושאים להם יהיה אחראי. בנוסף, מייפה הכח אף יכול להתוות במסגרת המסמך הנחיות וקווים מנחים כיצד יקבל מיופה הכח החלטות עבורו כאשר ייפוי הכוח יכנס לתוקף.

ייפוי כוח מתמשך באמצעות עו"ד בלבד

חתימה על ייפוי כוח מתמשך היא ללא ספק אחד הצעדים החשובים ביותר שנוכל לעשות עבור עתידנו. מסמך זה מעניק לנו שקט נפשי משאנו יודעים כי אם יגיע היום בו לא נוכל לדאוג לעצמנו, האדם שאנו בחרנו בו יהיה זה אשר ינהל את עניינינו ולא מישהו אחר. זאת להבדיל ממינוי אפוטרופוס, אז, קביעת זהותו של מי שיטפל בנו נעשית על ידי בית המשפט. לצד חשיבותו הברורה, ייפוי כוח מתמשך הוא בעל השפעה עצומה על חיינו ולכן קבע החוק כי כדי שמסמך זה יהיה בר תוקף, יש לערוך אותו באמצעות עו"ד בלבד אשר הוכשר בנושא זה.

כלומר, לא כל עו"ד רשאי לערוך ייפוי כוח מתמשך אלא רק מי שעבר הכשרה מקצועית ייעודית לכך ממשרד המשפטים והנו בעל תעודה המעידה על כך. באופן הזה, ביקש המחוקק להבטיח כי עורך הדין יהיה בעל הידע הנדרש על מנת להסביר למייפה הכח את משמעותו של צעד זה, לוודא כי הוא עושה אותו מבחירה חופשית וכי הוא בחר באדם המתאים ביותר לתפקיד אשר פנוי למלאו ואינו בעל ניגוד עניינים. כמו כן, עורך הדין ינסח את ייפוי הכוח המתמשך בצורה בהירה אשר תיתן מענה לכל צרכיו של הממנה ותבטא במדויק את רצונותיו.

סוגים שונים של ייפוי כוח מתמשך

מייפה הכח הוא זה אשר מחליט על זהות מיופה הכח וכן מה יהיה היקף סמכויותיו. ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך כולל המתייחס לכל היבטי החיים, או ייפוי כוח מתמשך המוגבל לנושא מסוים או למספר תחומים. כך, ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך רפואי, במסגרתו מיופה הכח מטפל רק בעניינים הנוגעים לבריאותו של הממנה. נציין, כי ייפוי כח מסוג זה בלבד יכול להיחתם גם בפני רופא, עו"ס, או פסיכולוג ולא רק בפני עו"ד. עם זאת, בשל ההשלכות הרבות על חיי הממנה רצוי מאוד לפנות גם במקרה זה לעו"ד על מנת להבין את כל המשמעויות של המסמך.

סוג נוסף של ייפוי כוח מתמשך הוא לענייניים אישיים, כאשר כאן יקבל הממונה החלטות הנוגעות למקום מגוריו של הממנה, לנושאים חברתיים, ידאג לרווחתו ולשגרת היומיום שלו. כמו כן, ישנו ייפוי כוח מתמשך לענייני רכוש במסגרתו יטפל מיופה הכח בענייניו הכספיים של הממנה, בנכסיו, בהתחייבויותיו הכספיות וכיו"ב.  כלומר, ניתן לערוך ייפוי כח מתמשך לכל הנושאים הללו או לחלקם. הממנה יכול למנות אדם אחד לכל הנושאים או מספר אנשים אשר כל אחד מהם יהיה מופקד על תחום אחר בחייו.

 

עורכת הדין אפרת חורי הרוש (צילום: משרד עו"ד אפרת חורי הרוש)
עורכת הדין אפרת חורי הרוש | צילום: משרד עו"ד אפרת חורי הרוש

עורכת דין אפרת חורי הרוש מוסמכת משרד המשפטים לעריכת ייפוי כוח מתמשך, עוסקת בדיני משפחה וירושה, גירושין, ניכור הורי, הסכמי ממון, מזונות, הסכמי גירושין ועוד. הכתבה באדיבות האתר din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.